Blandning av recept

En bra morgon fick vi till idag förutom att det blev skjutsning till Byske. Tänkte sen vänta in ett utvecklingssamtal som skulle starta tio men fick besked av Emma att hon behövde göra ett prov den tiden.
Passade på att handla mat på ICA och de hade kycklinglår och kycklingklubbor på mycket bra pris.
Köpte på mig tre stycken enkilospåsar, åkte hem och googlade recept.
 
 
Ställde mig sen vid spisen och lagade till det som ska bli dagens middag utifrån den inspiration jag fått då jag googlade olika kycklingrecept.
 
Började med att krydda kycklingen med paprikapulver, chilipulver och salt samt försteka bitarna.
 
 
Hackade därefter vitlök, lök och två paprikor som också frästes upp.
 
 
Smulade över två kycklingbuljongtärningar, en påse saffran och tryckte ut massa tomatpure från en tub. Hävde i en påse frusna morötter och hllde över en och en halv liter kokande vatten. Stängde locket och allt fick puttra i en timme.
 
 
Därefter skalade jag potatis, morot och palsternacka som jag skivade och lade i en ugnsform. Öste över buljong och in i ugnen.
 
 
Min lunch fick bli en provsmakstest utav kycklingen. Klart godkänt!
 
 
Tog sedan tag i att klippa sönder en gardinlängd jag haft liggande för att göra om den till ett drapperi till tvättstugan.
 
 
Fortfarande inte färdig med mitt projekt att rensa, röja och få bättre ordning. Men en bit till på väg i vart fall.
 
 
Snart ska jag åka och hämta upp barnen från fritids och förskola, därefter åker vi ut till flygplatsen och hämtar Lisa som kommer med 14.20 planet från Stockholm. :)
 
De har sportlov i huvudstaden och hon hade lite komptid att ta ut så hon kan träffa sina vänner här i norr innan jag och Jörgen ska få ha lite semester från vardagen. På fredag åker vi upp till Ammarnäs.
 
Kram.

Here we go again

Life is not what happened back there or what might happen up ahead. Life is like the rythm of the hart - every breath, every blink of the eye. It is beat by beat, moment by moment. This ... is all there is. This.... is all we need.
 
 
 
Det är det här som blivit så fel hemma hos oss och givetvis bär jag en hel del ansvar för det tillsammans med så många andra faktorer också förstås.
 
Jag är ändå stolt över att jag den här fjärde vardagsmorgonen, (efter vi backade bandet i torsdags) lyckades ha is i magen och vänta ut segpropparna som inte masade sig ur sängen innan det nästan var för sent för att hinna i tid.
Även sjukt stolt över att jag klarade av att inte muttra, tjata och ta det personligt.
Jag är också stolt över att jag kunde känna mig nöjd och glad över det vi lyckades med istället för att vara ledsen över det vi inte klarade så bra.
 
9.45 prick klev jag innanför dörren hos min frissa, därföre hann jag med att mata fåglarna, dammsuga och vika tvätt. 
Att fokusera på glädje ger energi :). Även solljuset gör det.
 
     
 
Jag var förbi hos pappa och tände ljus, börjar kännas mindre nödvändigt nu då ljuset är på väg tillbaka.
 
 
När jag kom hem försökte jag att inte se all skit på min bro, för dagens minusgrader gör ändå det svårt att göra något åt röran..
De små barnen har lekt med askhinken och jag har lämnat kvar handdukarna efter min dunkatastrof  häromdagen.
 
 
Till lunch kokade jag grönsaker och värmde på torskrester. Mums.
 
 
Kram.
 
 
 
 
 

Semmelsockerkaka

Morgonen började med lite tjafs och jag fick arbeta hårt med att trycka undan mina "negativakommeraldrigattblibrakänslor".
Kämpade och kämpade att trycka bort tankarna från det jag ändå inte kan påverka, fokus på här och nu.
 
Åkte ner tillstan då affärerna hade öppnat. Köpt några krokar, fästen och en gardinstång och andra behövda saker. Avslutade med att handla mat.
 
När jag kom hem blev det en sen lunch för mig och uppackning av matvarorna. Hann vispa ihop en sockerkaka och sätta den i ugnen innan lilleman skulle hämtas från fritids.
Det blev tillslut en semmelsockerkaka som serverades till efterrätt idag.
 
 
Som sticksöm mellan alla måsten har jag städat och fortsatt sortera i tvättstugan. Slängt ut ett skåp och skruvat på hjul på en skiva. Skruvat upp en gardinstång för att kunna dölja min förvaring där under arbetsbänken med tyg så småningom.
 
 
Köpte en hylla på Rondellen till att ställa några av mina blå figurer på.
 
 
Kram.

Suck

Jag har röjt i tvättstugan och  i hallgarderoben idag. Har så mycket olika förvaring där och ett överflöd av mössor, vantar och halsdukar. 
En sopsäck till välgörenhet blir det.
 
Hittade en dunkudde som behövde tvättas i gömmorna, men hade missat att den var trasig och katastrofen var ett faktum.
 
 
Jag har sanerat och sanerat dun i omgångar. Fått bort det mesta nu, men behöver städa under maskinen och tvättbänken också. Det sparar jag tills imorgon.
 
Nu blir det strax yoga för mig.
 
Kram.

DIY

Jag kanske är sist ut att veta? Sist ut på att veta betydelsen på förkortningen DIY?
 
 
För idag har jag nördat ner mig på smart förvaring som kan bli fint och praktiskt i våra badrum i Ammarnäs, har även hittat en hel del smarta lösningar som jag ska använda här hemma.
Tänkte efter ett tag att många bilder och länkar är märkta med DIY.
Har stött på det ordet oftare och oftare på sistone men inte egentligen vetat vad det betyder.
Googlade det idag och lärde mig då att det är en engelsk förkortning för Do It Yourself, översatt till svenska fixa/gör det själv. Man lär så länge man lever;)
 
 
Hittade ett IKEAhack och smart tips till liten köksö.
 
 
Snyggt och smart förvaring på en kal vägg där det är trångt var ju detta spegelskåp.
 
 
 
Sista bilden jag fick från Jörgen igår och från vår Dröm var en köksbild då bänkskiva, diskho och spishäll finns.
 
 
Kram
 
 
 
 
 
 

En till vända till stan och trapp i Ammarnäs

Den här dagen har gått i ett precis som igår.
Eftersom jag glömde att köpa en liten present då för att ha till ett kalas som lillkille var inbjuden till idag behövde vi åka ner till stan igen.
 
Vi började med att byta ut Emmas datakabel för den jag köpte igår passade inte, men nu hade vi med datorn och den trasiga sladden.
Lillkille har rivit sönder sadeln på ett av sina glasögonpar så nästa stopp blev att fixa det.
 
 
Sen blev det då äntligen dax för ett besök på leksaksaffären och ganska snabbt hittade vi en fin present som vi betalade och slog in tillsammans.
 
Nästan vägg i vägg med leksaksaffären ligger det en skoaffär som jag tyckte vi skulle gå in i och ta mig tusan så fyndade jag ett par reaskor för 330 kronor.
Jag betalade skorna men lämnade kvar dem för lästning över helgen.
 
Lunchen intog vi på Big Smile.
 
 
 
Klockan ett lämnade jag lillkille på sitt kalas och därefter skjutsade jag Emma till Piteå. Nu nyss har hon hämtats hem från Byske dit hon åkte buss.
 
Jörgen har varit duktig på att skicka bilder från vår dröm. Vi har nu tre sovrum färdiga, lilltoan är i stort sett färdig och det sitter en trapp upp till loftet. Mikael har byggt och målat den hemma.
 
 
Kram.
 
 
 

Virrat runt den här fredagen

Skjutsat ett barn till Byske och då passade jag på att handla lite inför helgen.
Efter jag packat upp matvarorna så blev det bestämt att jag skulle komma ner till stan för att göra ett bankärende tillsammans med Jörgen.
Efter bankärendet kom jag på att jag kunde gå in på Kjell & co för att köpa en ny datasladd till Emmas skoldator. Tyvärr svarade hon inte på sms och jag hade glömt den trasiga sladden hemma så då tänkte jag åka hemåt utan sladd, men kom på att jag hade ett ärende till.
 
Förra fredagen glömde nämligen Pontus sin ryggsäck på busstationens toa och jag tänkte nu se om den fanns på upphittat där gamla bussgaraget var.
Men där var det stängt så då googlade jag den nya adressen som är på Hedensbyn. Men ingen ryggsäck fanns där.
En person skickade mig till bussgods och biljetter på nya busstation och då jag kom dit var det lunchstängt.
Lät bilen stå och tog mig en promenad ner till stan för nu hade Emma sms mig några bilder och en laddare kunde köpas.
 
Gick tillbaka till bussgods och fick vänta en stund innan klockan slog 12.30 och jag fick komma in och få negativa besked. Hon skickade mig vidare till kommunen och Brinkenhuset där väktare brukar lämna in upphittade saker.
Nu började det kännas lite jobbigt att fortsätta leta den spårlöst försvunna ryggsäcken, men tog bilen och parkerade den i Brinkengaraget.
Fick stå och vänta i tio min innan det blev min tur, fick även den här gången ett negativt besked och blev hänvisad till polisen.
Funderade på om jag skulle gå eller ta bilen för hos polisen finns det bara två besöksparkeringar som alltid brukar vara upptagna.
Valde dock bilen och hade tur att till och med båda parkeringarna var lediga.
 
Tyvärr inget napp hos polisen heller så då gjorde jag en borttappad anmälning så blir vi kontaktade ifall den skulle dyka upp.
 
Vad har jag gjort mera förutom att virra runt på jakt efter ryggsäck och laddare? Det vanliga gissar jag, skickat iväg Jörgen till Ammarnäs, hämtat Emma efter hon gymmat, lagat Åsas torskrecept till middag.
Det mer ovanliga som hänt är att jag fått typ ett litet ryggskott i bröstryggen som gör fruktansvärt ont emellanåt. Så pass ont att luften går ur mig i vissa rörelser.
Kört lite googlade yogaövningar och sjukgymnastövningar för att försöka hjälpa mig själv att lossa på låsningen.
 
Kram.

Familjeråd planering och eget ansvar

Bestämde mig på förmiddagen, medans jag dammsög och städade toalettarna, att kalla samman till familjemöte efter de små barnen somnat. Pratade även ihop mig med maken om det.
 
Det blev ett mycket lyckat möte och vi kom snabbt fram till det som behövde sägas och det kändes som alla gick från bordet vi samlats runt med en positiv känsla inom sig.
 
Vad var det jag behövde ta upp då? Jo, att jag ska sluta tjata, sluta vara irriterad och besviken, jag ska sluta skjutsa, förhandla och vara den som sen får skit för att de inte lyckas.
Jag lade helt enkelt tillbaka allt ansvar på ungdomarna. Ansvaret för sin sömn, sin skola, sina rutiner.
Vill de inte kliva upp på morgonen kommer det att få konsekvenser, inte som vi föräldrar straffar dem med utan den verklighet det blir då man inte själv tar ansvar.
Hädanefter kommer det inte finnas en mamma eller pappa som curlar och underlättar, ringer och sjukskriver för att barnet inte tagit ansvar för sin sömn, skärmtid eller så.
Konsekvenserna  blir till exempel förlorad månadspeng eller CSN, för dåliga betyg för att komma sig in på gymnasium, ingen skjuts till nöjen osv..
 
Jag var även tydlig med att vi kommer att finnas kvar och stötta dem ifall de vill, men då får de be om det. Missar de bussen får de själva be om skjuts, vill de ha hjälp att komma sig upp på morgonen får de givetvis det ifall vi kommer överens om det på kvällen innan.
 
 
Vi pratade även om hur känslor smittar av sig och att vi som familj kommer att vinna så mycket på att ha så lite som möjligt fokus på det som är dåligt och bli duktigare på att berömma, le och göra roliga saker tillsammans.
 
 
Annat jag gjort idag var att dimpa ner hos Mikael efter tolv för att hjälpa till att roa Freja medans han fixade med vår trapp upp till loftet i vår Dröm.
 
Just nu funderar vi mycket på hur vi ska bygga sängarna i sovrummen. Två sovrum ska ha våningssängar. Vi verkar någolunda eniga om färgval och stil, jag personligen tror på gråa eller svarta sängramar. Här är en av alla bilder som visar lite hur jag tänker.
 
 
 
Efter mys med barnbarnen hämtade jag ut ett paket, köpte lite "mat" på ICA, därefter hämtade jag upp de små.
 
 
Dagens middag fick tacotema. Finhackad kyckling istället för köttfärs blandades kryddorna ner i och salladen bestod av nyttigare blandsallad med finhackad gurka. Valde att servera alla grönsaker i samma skål.
 
     
 
Man kan om man vill! Bra att komma ihåg.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lev nu dö sen

Behöver påminna mig ständigt att försöka tänka positivt, prata positivt och ha en positivt inställning. Påminna mig om ordets makt, allt vi säger påverkar oss. Går jag hela dagarna och suckar att livet suger, ja då blir det inte bättre. 

Blev dock en stor suck även den här morgonen för mig.

Person 1 klev upp 30 min försent vilket förskjuter schemat och skapar onödig stress.

Person 2 vaknar inte av sin väckare och behöver många påminnelser om att kliva upp, kliver upp äter frukost och meddelar att det inte blir någon skola och lägger sig igen.

Person 3  svarar ja på frågorna: Går det bra idag? Ska du till skolan? Hinner du med bussen? Resultatet blir för sen uppstigning, missar bussen och får skjuts till skolan.

 

Lev nu med Miss-Lee. Jag vill tacka livet
 
Peppar mig och min familj att ändra tänket...
 
 
Kommer just ihåg vad Jesper Caron sa på föreläsningen. Glädje är bästa hämden!
 
 
Förlåt för ett inlägg med negativt innehåll, men behövligt för mig att skriva ner mina tankar så jag kan släppa och gå vidare.
 
 
Nu är det hög tid att ta tag i dagens sysslor. På återseende.
 
Kram.

 

 

 

 

 

 

 


Sönderhackad dag och 10 år på Facebook

En till mindre bra förmiddag. En delvis upprepning från igår. 
 
 
Hur som fick jag iväg alla barn till sina skolor, jag fick dock kämpa för att trycka undan alla negativa känslor som bubblade inom mig.  Lyckas ju inte helt och jag blir helt dränerad på energi av den stress som uppstår då man ska få ihop ett nytt schema och försvara sig på sms.
 
 
Blev en roadtrip på x antal mil. Drängsmark-Skellefteå-Kåge-Drängsmark-Byske-Drängsmark.
 
Tände ljus hos pappa efter jag lämnat Emma på skolan, samlade/sorterade mina tankar. Torkade mina tårar för att därefter handla lite färskvaror på ICA.
 
 
När jag kom hem så åt jag lunch, tog emot lilleman som gick hem själv från skolan, förberedde middagen innan nästa roadtrip startade. (Stan-Kåge-Drängsmark-Byske-Drängsmark.)
 
 
Sonen hämtades upp i stan och lillan i Kåge. Lämnade av sonen hemma och åkte sen till Byske för att hämta Emma som tränat efter skolan.
 
 
Till något helt annat. Jag har haft Facebook i tio år och massa fina minnen i form av bilder är samlade där.
 
 
 
Emma snapade även den här bilden ifrån vår resa för två år sedan. Det var en fin resa.
 
 
Kram.
 
 
 
 

Läxa och Burgare på mitt vis.

Fast jag inte lyckats så bra med att hitta glädje under den här dagen har jag ändå påmint mig själv om det jag lyckats bra med.
Kändes skönt att skriva av sig lite känslor och blotta även mitt sämsta jag. Tack för att ni finns.
 
Lillan har varit hemma även idag men är fri från sin magsjuka, pigg och matfrisk. 48 timmar har förflutit före lunch imorgon och jag funderar om jag törs lämna henne på förskolan typ 46 timmar efter hennes sista kräkning? Får se vad mitt samvete säger...
 
Till middag idag orkade jag bara rota fram snabbmat ur frysen. Barnen fick hamburgare med bröd och pommes.
Till mig själv lyckades jag få ihop en riktig smarrig burgare gjord bl.a utav Hälsans köks grönsaksbullar, min grönsaksslaw, en nypa alfaalfagroddar och rotsaksstrips gjorda på morot och palsternacka.
 
 
Borde hoppat brödet, men ville så gärna efterlikna en riktig hamburgermiddag.
 
Lillkille har blivit så duktig på att hantera pennor och ha koll på färger och gjorde sin läxa så flitigt efter maten.
 
 
Kram.
 

Lycka och att ta ansvar för sin del av sammanhanget

 
 
I dag blev det inte bra för mig eller för min tonåring, jag klarade inte av att kontrollera mina känslor. Klarade inte av att välja att hålla kvar ficklampans sken mot det som är bra. 
Fastnade i antaganden om varför det blev så här? Vad gjorde jag för fel nu? Sen kommer oron för de framtida konsekvenserna, med andra ord kan man säga att jag går in i ett stresstillstånd där jag inte längre kan tänka klart. (Idag beror mycket på att jag misslyckades med att peppa iväg Emma till skolan). Det här är en dålig egenskap/sida hos mig som jag ständigt jobbar på.
 
 
 
 1. Hitta ett syfte i livet.
”Ditt syfte i livet är att hitta ett syfte och arbeta mot det med hela ditt hjärta.”
 
 2. Arbeta på dina negativa känslor.
"Ingen kommer att straffa dig för att vara arg. Din ilska kommer att straffa dig istället.”
 
 3. Här och nu är allt som spelar roll.
”Lev inte i det förflutna, föreställ dig inte framtiden: fokusera på nuet.”
 
 4. Självkontroll är nyckeln till lycka.
”Ett disciplinärt sinne bringar lycka.”
 
 5. Besatthet är källan till allt lidande.
”Roten till lidandet är besattheten.”
 
6. Jag förstår dig, du är en del av mig, jag är med dig. 
”Sann kärlek kommer från förståelse.”
 
 7. Du är din egen värsta fiende.
”Inte ens din värsta fiende kan skada dig lika mycket som dina egna tankar.”
 
 8. Ihållighet och ihärdighet.
”Om du lägger till bit för bit, och gör det ofta, så tar det inte lång tid för det att bli mycket.”
 
9. Tala intelligent.
”Ett ord som bringar fred är värt mer än tusen ord med ingenting inuti dem.”
 
Buddistiska visdomsord jag hittade här för att peppa mig in på rätt spår igen.
 
 
Jag har mycket kunskaper och förmågor, stor förståelse för vad som krävs av en för att må bättre och leva ett lyckligare liv.
Tyvärr är jag som många andra också expert på att skjuta på saker, hitta på undanflykter och skylla ifrån mig. Inta fullt ut ta ansvar för mitt mående.
 
Det är så enkelt i teorin, men mycket svårare i praktiken.
 
 
 
Jag faller emellanåt även jag men så finner jag styrkan att kravla mig upp ur gropen av självömkan, för det är bara jag själv som är min lyckas smed och då är internet ett fantastiskt ställe att hitta kunskap och strategier att ta lärdom ifrån.
 
Det jag tränar och tränat på de senare åren är att styra mina tankar till att välja glädje.
 
 
 
Vi kan ju alla uppleva glädje, i det lilla och i det stora. Kanske det är viktigt att just träna på att uppskatta det lilla, inte springa förbi det där som faktiskt kan ge oss lite glädje. Det kan ju vara en soluppgång eller en doft, någonting vackert på väg till jobbet, en god kopp kaffe på lunchrasten. Det vi tar för självklart. Där ligger nog en stor utmaning, att stanna upp, att ta sig tid.
Det handlar inte om att gå runt och skratta hela dagarna, det blir lätt ett resonemang om antingen eller. För mig handlar det om att dels välja förhållningssätt till det jag möter, att varje gång välja att acceptera det jag inte kan påverka.
 
Alla har tillgång till de nio grundkänslorna sorg, rädsla, ilska, skam, avsky, äckel, förvåning, intresse och sist men inte minst lycka.

– Lycka är alltså en rent fysisk förnimmelse, en känsla som är mätbar och möjlig att känna i kroppen, säger Titti.

 

Vi har ett medfött lyckosystem och när vi är glada frigörs olika ämnen så som serotonin, endorfiner, dopamin och oxytocin. Förutom det rent kroppsliga finns det även vissa grundläggande behov som behöver fyllas för att vi ska kunna uppleva mer bestående lycka enligt Titti. Dessa är näring, sömn, motion, beröring, relationer, värde eller självkänsla och balans mellan vila och aktivitet.

– Vi rör oss hela tiden fram och tillbaka på en skala från hungrig till mätt, från pigg till trött, otillfredsställd till tillfredsställd. Behov är något som vi måste lära oss att förhålla oss till genom livet.

 

Lycka ligger inte i ägandet utan i görandet!

 

 

 

 

 

 

 

 
Kram.

 

 


Vi har varit förskonade hitintills

Redan inatt kräktes lillan och så började hon om nu på morgonen. 
Hitintills har vi varit rätt så förskonade från just magsjuka.
Jag städar och sanerar, tvättar kläder och händer och så håller vi tummarna om att inte fler blir smittade.
 
Jag hade en klipptid idag som fick bokas om, möte imorgon här hemma inför Emmas Franskaresa och det mötet flyttas till en annan förälder.
Inte så mycket att göra åt, men jag hade sett framemot och planerat in massor som bl.a att vara hos Mikael och hjälpa till med barnbarnet så han kan bygga på vår trapp.
 
Jörgen har åkt iväg på sin Kirunajobbsväng och kommer hem på onsdagkväll. 
 
Behöver hitta någon Youtube film att träna till eller i vart fall försöka få till lite smått pulshöjande träning inomhus idag. Kanske lufsa upp och ner för trapporna?
 
Kram.

Från lapphandskar till spöregn

Jag har haft en bra dag med att ta hand om små och stora barn. Började dagen med sovmorgon och mys i sängen innan det blev frukost till småtrollen och själv drack jag kaffe och startade en brasa i kaminen.
 
 
Till lunch stekte jag massvis med plättar så det räckte till fyra tonåringar och tre småbarn.
 
 
Ute har det snöat nästan decimeterstora snöflingor, riktiga lapphandskar. Det har varit lite likt aprilväder..
 
 
Vid tre skjutsade jag Emma till stan och hämtade hem henne vid 18.00 och då spöregnade det.
Ammarnäspojkarna har kommit sig hem och det tar sig med listning och vägguttag.
 
 
 
Kram.
 
 
 
 

Korv med bröd och coleslow

Lillans standardsvar ifall man frågar vad hon vill ha för mat är alltid Korv med bröd.
 
I dag till lunch gjorde jag äntligen henne till viljes, men för att jämka upp en näringsfattig lunch gjorde jag en coleslaw på livsmedel som är välgörande för mig.
 
En vanlig coleslow är gjord på vitkål och majonäs vilket är rödlistade livsmedel för min kropp.
 
Började med att riva spetskål.
 
 
 
Rev därefter i ett äpple, en morot, lite kålrabbi och en röd lök.
 
 
Dressingen gjorde jag på havrebaserad turkisk yoghurt, senap, tabasco och salt.
 
 
Lillan gillade inte salladen, men åt ändå upp den lilla klick hon fått på sin tallrik.
Det fanns både Bullens varmkorv och kycklingkorv att välja på.
 
 
Nu efter lunch har Rue kommit hit och hon ska sova över. Mikael och Jörgen är i Ammarnäs och Jörgen delade just de här två bilderna.
Jag älskar vår dröm och våra val.
 
 
Kram.

Vaniljhjärtan till mina <3

Jag har fyllt min dag med siktet inställt på glada tankar och vänlighet.
När jag skjutsat P till skolan och lämnat lillan på sin förskola fick jag för mig att besöka barnbarnen. Skickade ett sms och frågade om det var okej och fick ett ja till svar.
 
 
Mikael bjöd på kaffe och mackor.
 
 
Lilla Freja fick sitta med vid matbordet, sen när hon blev trött lyfte jag över henne till mitt knä där hon somnade.
 
 
 
Efter mitt besök hos barnbarnen åkte jag ner till stan och helghandlade.
 
Hann sen inte mer än hem och tokröja i köket (som kunde ha sett bättre ut ifall alla städade bort efter sig),  äta lite rester för att sen styra bilen tillbaks mot stan och lämna Emma.
Hämtade upp lillan på förskolan på tillbakavägen. (Jag såg din vinkning kusin;)).
 
Mitt bidrag till den här Alla hjärtansdagen blev fokus på glädje och tid tillsammans + Vaniljhjärtan till efterrätt.
 
 
Kram.
 
 

Kylig dag

Brr, det var kallt på morgonen då jag skjutsade lillan, kallt men ändå vackert. Det är rimfrost vilket syns mest på björkarna, jag fotade våran björk hemma på gården då jag kom hem igen.
 
 
Idag fick jag till ett pass lågintensiv träning genom att dammsuga både uppe och nere och sen direkt efter det genom att torka av alla golven och städa två toaletter.
Jag hade plockat bort före och förberett så att jag kunde hålla mig i rörelse hela tiden.
Så idag blev det att förena nytta med nöje, eller åtminstone få två bra saker gjorda som i förlängningen får mig att må bra.
 
Funderade också på hur jag ska mysa till lillemans rum lite mer. I nuläget står det en extrasäng där som ska flyttas tids nog.
Kanske måla väggarna? Byte av gardiner kommer att ske, ska bara köpa tyg eller nya gardiner först.
 
 
 
 
Detsamma funderade jag på då Pontus rum städades. Hur ska vi få till en så optimal möblering som möjligt?
 
 
 
Jag gillade färgerna på kablarna från ballonglamporna och dammsugaren. Gjorde mig glad på något sätt.
 
 
 
I morgon är det Alla hjärtans dag och för mig har jag dubbla känslor om den dagen. Det är lite kul att ha olika dagar för att uppmärksamma olika saker, men just Alla hjärtans dag har blivit så kommersiell och nästan kravfylld att uppmärksamma.
 
Jag fick rosor av maken redan i tisdags och han köpte även med sig choklad och gele hjärtan.
 
 
Kram.
 
 

Koll på livet

Jag har länge jobbat med mig själv och gör fortfarande det. Tänker att det är väl en livslång prosess att vilja utvecklas?
 
Försöker välja att mata den vita vargen och vara mer här och nu och inte grubbla så mycket.
Vill känna mig mer nöjd och mer lycklig med det liv jag har.
 
 
 
2019 var ett riktigt skitår då det hände så mycket som åt av min energi. Blev utsatt för svek, brustna löften och tomma ord, det hände en del brutala saker som tog mycket energi att kunna gå vidare från.
Jag kämpade och kämpade för att hitta guldkornen i min vardag, lyckades skapa flera aktiviteter som gav mig energi.
Men det var som om varje steg jag tog mig framåt så hamnade jag ändå två steg bakåt.
Gissar att min högkänsliga något introverta sida aldrig fick den så välbehövliga "egen återhämtningstid" jag så väl behöver.
Jag gjorde ändå det bästa av situationen och kämpade på. Jag kämpar alltid på.
 
 
 
 
Så mitt löfte till mig själv inför 2020 blev att ännu mer aktivt ta hand om mig själv genom mer planerad fysisk aktivitet, ännu lite mer disiplin på vad jag äter och tro mer på att jag duger.
Fokusera mer på det jag gillar än det jag inte gillar.
 
Skapa mer tillfällen som innebär tid tillsammans med min familj i vardagen. 
 
Ge de negativa tankarna mindre utrymme och låta glädje, kärlek, hopp bli det som fyller mitt inre mestadels.
 
Lära mig mer om olika tillvägagångssätt att tänka positivt för att få ett lyckligare liv.
 
 
 
Hur har det då gott hitintills? På plussidan:
 
* Jag har börjat yoga.
* Jag har fixat en helg i månaden då vi blir ledig från småbarnsansvaret och kan göra mer vuxna saker, med våra tonåringar eller utan.  
* Varit på föreläsningen Koll på livet med Jesper Caron som var ett klockrent sätt att boosta sig och få mer verktyg till att utveckla ett mer kvalitativt liv.
 
På minussidan: Jag har inte kommit igång med tillräcklig fysisk aktivitet och inte minskat tillräckligt på skärmtiden.
 
Koll på livet var en föreläsning som vävde in allt det här jag redan vet om, vikten av att ha bra grundläggande rutiner med sin kost, sömn och rörelse.
Att vi har olika kärleksspråk och hur vi kan styra våra tankar att välja tolka händelser mer positivt och inte anta att allt ska gå åt skogen hela tiden. 
 
 
Jesper började föreläsningen med att gestalta vad som tar av vår energi och vad som ger oss påfyllning av energi. Att hitta balansen.
 
 
 
Sen fick vi konkreta tips på hur vi kunde skapa mer tid och mer ork i vardagen. Att träna lågintensivt 3 x 40 minuter per vecka ger så mycket positiva effekter.
 
 
 
 
Något som kan ta mycket av ens energi är hur vi gör så många felaktiga antagande i våra möten med andra människor.
Ett antagande ger en konsekvens.
Våra antaganden baseras ju på den tanke som uppstår, händelser vi upplevt innan och de erfarenheter vi fått, energi, våra värderingar, kapacitet och beteende. 
 
 
Här menar Jesper att vi kan styra våra antaganden och ville uppmärksamma oss på att varje antagande får en konsekvens och att välja att anta saker ur ett positivt perspektiv gör att du känner att du har kontroll över situationen och känner dig lustfylld och tillåtande.
Medans om du väljer att anta allt ur ett pessimistiskt, negativt perspektiv saknar man något och har inte koll på läget och det känns plågsamt och hopplöst.
Den positiva - HARI KONTROLL,   LUSTFYLLD, TILLÅTANDE.
Den negativa - SAKNAR, UR KONTROLL, PLÅGSAMT, LÅST
 
 
 
Att klura ut hur din vän, ditt barn eller din käraste helst vill bli bekräftad är en bra idé då vi har lite olika "kärleksspråk".
En del behöver mer närhet och kramar för att känna sig påfylld och bekräftad, en annan mår bra av att få ge och ta emot gåvor eller tjänster eller tid tillsammans, tid att bli lyssnad på.
 
Det handlar mycket om att vara NÄRVARANDE och sträva efter att vara passionerad, snäll och omtänksam.
 
 
Ja jag kämpar på med att införa olika förändringar för att nå ett bättre välbefinnande. Något som jag inte mår bra utav är då det är rörigt och idag har jag städat i tvättstugan och vikt om kläderna i barnens (inte Emmas) garderober. 
 
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Allt i en panna

 
Till middag i dag gjorde jag ett hittepå recept igen. Gillar att göra middagar där man kan gömma massa grönsaker och servera allt i en panna, eller som i dag, allt i en form.
Potatis (morot och palsternacka till mig i ett hörn), lax, purjolök, dill, creme fraiche, grädde, hummerfond, fetaost, citron och salt var de ingredienser jag använde.
 
 
Jag varvade potatis och lax, hävde i hackad dill, purjolök och fetaost.
 
 
Sen hällde jag över någon sorts äggstanning som jag smaksatt med hummerfond.
 
 
Barnen mumsade och åt, förutom Emma som var lite skeptisk.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fler bilder från veckan och underbar dag med de små

Fick sovmorgon idag också och jag klev upp halv nio, de små sov en stund till.
 
Maria, Rue och Freja dök upp vid halv tio och på förmiddagen lekte vi inne, jag och Freja lekte nog inte utan vi satt mest och tittade på då de andra tre lekte.:)  Det roar en fyra månaders baby att vara med där det händer någonting.
 
Till lunch idag blev det blodpudding och rivna morötter, ett rivet äpple och en liten bit riven kålrabbi.
 
 
Själv åt jag rester bestående av en kycklingfilé och ris + råkosten.
 
Jag kanske stekte för mycket blodpudding för min lillminsting gjorde egen lunch och killarna på övervåningen sov djupt idag.
Igår gjorde jag också halvfabrikatslunch där alla ville äta. Potatisburgare med baconbitar och lingonsylt.
 
 
Efter lunch gick jag ut med småttingarna för att "rasta dem".
 
 
Så viktigt att de utmanar sig själva och rör på sig. I lekparken på skolan var det så roligt att se lillan våga klättra.
 
Till middag idag tog jag fram alla stora grytor och kokade pasta i en och gjorde ett hittepå pastasås med kyckling i till middag.
Emma + sällskap, Pontus + sällskap och Jag o Maria + de små, ville också att det skulle räcka till Ammarnäspojkarna. Jag stekte upp ris och rester av frysta grönsaker till mig.
 
 
Det här med min kost har inte varit lätt, men jag kämpar på. Äter oftast ingen frukos och ifall jag äter blir det välgörande smothies.
 
 
Det har varit, eller mer korrekt är fullmåne i helgen. Jag har soivit oroligt innan månen blev full.
 
 
I onsdags var det junta och det är alltid ett positivt inslag i min vardag.
 
 
Annat jag gjort då jag "var i nuet" och inte delade med mig till er var städning av mitt kök.
 
 
Mikael och Jörgen har satt in dörrfoder och dörrar, fixat med köket och listat däruppe i Ammarnäs.
 
 
Det blir så bra!
 
 
Jag har haft en helt okej helg. 
 
Kram.
 
 

På´t igen

 
Tack! Tusen tack för att just DU ville lämna en sådan fin kommentar och för att du vill fortsätta kunna kika in i min värld emellanåt.
 
 
 
Jörgen och Mikael är i Ammarnäs och jobbar den här helgen och jag har nyss fått lite bilder från vår Dröm.
 
 
 
Jag får äran att umgås med mina barnbarn och vara behjälplig med att avlasta så Maria kan plugga.
 
 
 
Pontus har en kompis här i helgen och de varvar med att köra skoter, lana och chilla med vänner.
 
 
Emma har sovit hos en kompis i natt och jag + småttingarna hämtade hem henne strax före mellis.
 
Sen har även hon varit ut på skotertur med en annan av hennes kompisar.
 
Maria lämnade Rue här i morse och kom sen tillbaka för att äta middag med oss. Freja är i en fas där hon blir ledsen om hon inte känner igen personen som pratar med henne, men det har gått bra att vara hos farmor vilket givetvis känns hedrande.
 
 
 
 
Kram.
 
 

Fredag

Jag försöker införa en stor förändring i min vardag och det är att vara mer närvarande i nuet och fokusera på det som ger energi och det som får mig att må bra.
Jag har dock inte lyckats helt och fullt ut med det, vilket man kan ha tusen förklaringar och ursäkter till!? Men jag känner att mitt skrivande här på bloggen blir hela tiden "same same but diffrent" och tonen blir oftare att jag klagar och gnäller och ältar om det som är jobbigt än belyser saker och ting i min vardag på ett positivt sätt.
Livet har ju alltid sina "ups and downs" och i den här bloggen får mina "downs" större uppmärksamhet än mina "ups" och då tolkar nog ni läsare mig som gnällig, svag och missanpassad?
Det här är en svår balansgång.
 
Jag vet att jag har många kloka läsare som förstår vad jag vill förmedla och klarar av att sortera in det jag skriver i rätt sammanhang och ta vissa saker med ro och inte upplever mig "to much" eller så...
Men för mig har en persons kommentarer och några andra personers tyckande i andra sammanhang ändå fått mig att fundera ännu lite mer på om jag ska fortsätta blogga?
 
Bomba mig gärna med kommentarer, den här gången får ni vara anonyma när ni skriver vad ni tycker. Ska jag fortsätta blogga? Eller ska jag sluta och stänga ner min blogg?
 
Kram.

Traktorn

 
 
Vilket underbart väder vi hade på förmiddagen idag. Solen sken och himlen var blå, sen mulnade det på.
 
 
 
Traktorn har varit här och skottat idag så nu är snön ordentligt bortstädad.
 
 
Jörgen har varit själv uppe i Ammarnäs och jobbat på den här helgen. Det blir så fint med de material vi valt.
 
 
Kram.
 
 
 
 
 

En sväng till

Lillkille ville så gärna åka skoter med Pontus igen. Den här gången ville lillan också åka, så efter middagsmaten klädde vi på oss och gick ut en sväng till.
 
 
Förväntansfulla barn tittar på då Pontus gör i ordning skotern.
 
 
Lillan fick åka först och gav tummen upp.
 
 
Medans barnen åkte skoter hann jag skotta några vändor till med skoveln.
 
 
 
Kram.
 
 

Härligt fyspass ute i snön x2

Gisses vad det har kommit snö! Jag tycker det är härligt! Ska det vara vinter så vill jag ha snö och inte slask och ishalka.
Barnen har plötsligt så mycket mer att göra och de kämpar på med att skotta, rulla snöklumpar till snögubbar, klättra upp och åka ner för snöhögen gång på gång med olika "fordon". Madrass, pulka och Bob.
 
 
Själv har jag skottat, skottat och skottat.
 
 
Det hade rasat från taket i morse så före lunch skottade jag bort hälften.
 
   
 
Vi var ute i nästan två timmar.
Efter lunch och två koppar kaffe gick vi ut en timme till och jag hann klart resten. Vi har egentligen lejt bort skottningen men ingen traktor har dykt upp idag. Nu är den borta via handkraft och jag fick röra på mig.
 
 
Kram.

RSS 2.0