Hotell ladan

Hipp, hipp, HURRA! GRATTIS Ulf på din 75-årsdag!
 
 
Ulf har avtackat sig all uppvaktning i NV och ville inte vara hemma i helgen och jag gjorde precis som då mamma fyllde 70, jag erbjöd dom att komma och sova i ladan.
Vi har haft en jättemysig helg med massor av god mat. Lördag åt vi ju Ulfs medtagna smörgåstårta som räckte till lunch på söndag och faktiskt till frukost idag med.
 
I går var vi och åt på Nordanågården och de hade dukat upp en alldeles underbar Norrlandsbuffé.
Vi var lite tidiga och barnen ville gå ner och titta på älven..
 
 
Man kunde välja en stig att gå tillbaka på, eller en brant älvsslänt att klättra upp för..
 

 
Maten bestod av två förrätts bord, ett med fisk och ett med kallskuret.
 
 
Vid de varma bordet kunde man hitta rotsaksgratäng, älgstek med tranbärssås, köttbullar, lax och massa annat gott.
 
 
Hyfsade priser var det också. Gratis för lillan, 80 kronor för lillen och 120 för Emma. Fullt pris för resten, vilket var 275 kronor per person.
 
 
Vi bestämde oss för att dricka kaffet ute och vi fick be om en bricka för att bära med oss allt gott;) Det fanns mousse, miniblåbärspaj, fruktsallad, godis och såser.
 
 
De små njöt av att få äta "gogo" (godis) i massor medans jag nöjde mig med en mousse.
 
I dag har jag lyckats med att flytta om några växter i ovala rabatten och det blev mer höjd/färgmässigt rätt än det var tidigare.. svårt att fånga på bild dock.
 
 
När jag var klar startade jag spridaren så växterna snabbare kan växa fast på sitt nya ställe.
 
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 

Tjuvfirat

Jörgen och några barn åkte iväg på badet som kommunen hade bjudit in till, jag stannade hemma med mycket hängig lilltjej tyvärr.
Förutom att kommunen hade hyrt Edda och bjöd på lunch och fika, fick alla barnen ett biopresentkort på 100 kronor. Ikväll är min dotter på bio;)
 
I afton har vi tjuvfirat mammas sambo Ulf som egentligen har avtackat sig all uppvaktning. Vi tyckte han var värd en present och själv bjöd han på smörgåstårta.
 
 
Kram.

Sorg och fruktansvärt tråkiga besked

Det går inte bra för mitt lilla kusinbarn, lider med min kusin och hennes familj. Kan bara hålla med om de ord min andre kusin skrev i sin blogg.
 
http://heltrligttyckerjag.blogg.se/2015/august/det-varsta.html
 
 
 
Kram.

Tystnadsplikten

Jag har så mycket jag vill berätta och dela med mig av, men det får jag inte på grund av tystnadsplikten och det respekterar jag. Men det är också därför jag inte uppdaterar mammatantens blogg;)
 
Men så plötsligt gillar jag min kamera som har olika inställningar och att jag kan fånga norrskenet...
 
 
Kram.

Konstig känsla

Glada barn idag och förmiddagens städning gick ganska smidigt, vi sorterade skor och plockade bort saker som inte ska vara framme, renbäddade några sängar och fyllde tvättmaskin som sen ständigt har gått.
 
Hur många skor har du? Jag äger sex par! Stövlar, sandalett, tennissko x 2, ballerina och en svart stadssko/promenadsko.
Mina lånebarn lider ingen nöd på skor i dagsläget i vart fall...
 
 
Under sovstunden för de små städade jag toan och sen fick jag besök av farmor och Elaine då jag påbörjat fönstertvätt i köket. Farmor ville hjälpa till och jag satte henne på avtorkning av dörrarna i hallen och så...
 
Vårat köksfönster ovanför diskhon i köket behöver ofta rengöras och nu var det dags igen..
 
 
Skönt att få bort diskvattenstänk och fettlager från matoset i och med närheten till spisen.
 
Hela eftermiddagen har vi varit ute och lekt och jag tackar verkligen för all hjälp med barnpassning under tiden jag surrade i telefon. Lillan gillar verkligen bonus faster och lillen plockade hallon med bonusfarmor.
Min telefon ringde verkligen ovanligt mycket idag...över fyra samtal höjer ringfrekvensen rejält för mig.
 
Jag har varit ute och fotat mina skönheter i trädgården också, älskar ju hur blommor kan se ut och glädja en med dess färgprakt.
 
   
 
 
 
Min Grekiska vädd och Jättevädd är bara så fina ihop där i rabatten!
 
 
Någon form av Tistel som är så läcker..
 
 
Kram.

Hittepåmat

Direkt i morse åkte vi iväg med lillkille för ett inplanerat läkarbesök som avlöpte väl. Vi handlade lite mat på vägen hem och var hemma lagom till lunch.
Det ska ju bli sämre väder så vi passar på att vara ute så mycket som möjligt. Jag röjer mark på kullen och rensar bort tjocka ogräsrötter.
 

Jag hittade ett litet ben också, ca en decimeter långt, undrar vilket djur det har varit!?
 
 
Till middag gjorde jag hittepåmat utav tacorester. Kokade ris och blandade med färsen och fyllde sedan några paprikor. Mums!
 
     
 
Efter maten skjutsade jag Pontus till Byske och åkte förbi och vattnade hos pappa. Det blommar riktigt fint där nu.
 
 
En liten Pense hade frösått sig sen i fjol...
 
Kram.
 
 
 
 
 
 

Utslagen

Trött och sliten har jag känt mig idag och faktiskt har jag tagit det lugnt och inte pysslat på med något speciellt. Vi har varit ute ganska mycket och nu har den fina rosen slagit ut helt.
 
 
Daggkåpan har ett passande namn..
 
Kram.

Ibland behöver man gnälla!?

Vi har varit på kalas idag, långt efter de egentliga födelsedagarna, men mina fina brorsbarn har firats. Mina tre lånebarn följde med och gillade att leka och busa med de andra småbarnen som finns i familjen.
Jag stressade för att hinna med lunch, tvätt, dusch för mig, strykning av kläder och sovtider och ogillade osäkerhet som gick till klarhet...maken är sjuk och kunde inte följa med och min planering fick planeras om för att jag skulle fixa all själv...
 
(Jag gillar barn, jag gillar att ta hand om min familj, jag gillar att vara behövd, kanske därför jag tog mig an detta "jobb"!?...men jag gillar också att planera, få lite "egoisttid" och att ha rimliga arbetsvillkor!?
Jag ger allt för mina barn och försöker göra detsamma för mina lånebarn och oftast gör jag ingen skillnad på mina barn och dina...
 
Men jag ser ju fram emot helgen då vi är två om ansvaret och någon mer än jag fixar mat/tvätt/barnpassning/planering....idag fick jag psykbryt och blev ledsen över att planeringen föll...
 
Normalt har vi som bor här i Sverige en 40 timmars arbetsvecka och vi kan planera och fördela våran tid med jobb, semester, fritidsaktiviteter och "egoisttid"?
Hur som så föll detta i dag och jag behövde planera om, ta hänsyn till sjuklingar i familjen och offra mig själv för att det ska fungera...
Min arbetsvecka har varit ganska uppstyrd och jag har varit behövd dygnet runt, fast i verkligheten är det mellan ca 7.30 och 19.30 varje dag, vecka in och vecka ut!
Mina arbetsdagar varar ju oftast från morgon till kväll och eventuellt också då jag sover...
 
Jag har ju valt att ha det så här för tillfället, men vi är ju två om det dock och sjukdom rår man inte över!! Men idag blev jag ledsen då planeringen föll!
(Lilldjävulen inom mig kommer fram och jag tänker närskanågonoffranågotförattjagskamåbra?? )
 
Hur som så bjöd jag in mor och Ulf på middag. Bestämde mig på kalaset att det får bli Tacomiddag idag och vi handlade det vi behövde på ICA i Byske.
 
Så när vi kom hem ifrån kalaset och inköpen på ICA ställde jag mig och finhackade ett ex antal livsmedel och dukade och tömde diskmaskinen och ordnade och donade så vi kunde sitta ner vid 17.15 ungefär...
 
 
Vi lämnar ämnet att jag klagar på livets svajningar...
 
Älskade ungen nummer ett ska strax föda och vi runt henne har fått äran att gissa när? Min gissning är 11 /12 dagar för tidigt och på min fars födelsedag 25 september, fast 25 augusti för Johanna då.
Vilken födelsedag det än blir så ser jag fram emot att få åka ner och gosa med dessa två godingar..
 

Kramisar.

Fullbokade

Vår familj har ett rätt så fullspäckat schema just nu av måsten och roliga påhitt.
Det blev ganska sent igår natt innan jag kom i säng för vi satt länge runt grillringen och surrade jag, Emma och lånebarn.
Väcktes av en ledsen lilltjej efter en timmes sömn och sen var vi halvvaken en timme innan lillan som var ledsen somnade om och jag kunde göra detsamma på golvet nedanför hennes säng...vaknade ledbruten och med alldeles för få sovtimmar i kroppen.
Plockade och stökade med tvätt, disk och förberedelser inför dagen.
 
Jag och de små lånebarnen skulle iväg på umgänge, Emma och stora lånebarnet skulle bada i Byske medans Jörgen skulle skjutsa Pontus och kompisar till Strå för dykning i nedlagt kalkbruk.
 
Tuffing säger jag bara....
 
Till middag stekte jag köttfärsbiffar och stuvade makaroner, stökade bort och fixade med tvätten. Klockan sex kunde jag äntligen sätta mig ner en stund och njuta i skuggan medans barnen busade med Jörgen.
 
Kram.
 
 
 

Äntligen

Som Emma har längtat efter den här dagen som innebar att hon äntligen fick börja på ridskola!
 
Vi anmälde henne via nätet på ridskolan i Ersmark för två år sedan och en gång till för ett år sedan utan att någon hörde av sig. Dålig stil tyckte vi och anmälde henne till Skellefteå ridklubb istället och fick direkt ett svar via mailen att de skulle höra av sig så fort de fick ihop en grupp...detta var i februari mars någon gång.
Strax efter det vi skickat in en anmälan till Skellefteå blev jag uppringd av Ersmark och jag berättade vad jag kände angående deras nonchalans om att svara på mejl och tackade nej till deras erbjudande.
 
Nu i slutet av juli kom det då en inbjudan till Skellefteå som vi tackade ja till och vet ni vad? Så nöjda vi känner oss!!
 
Ersmark erbjöd en tid 15.30 mitt i veckan där en vuxen måste vara med och hjälpa till och bara stall och hästskötsel skulle ingå första terminen, ingen ridning...(svårt då "guben" jobbar mycket borta och jag har för tillfället små barn placerade hos mig..).
 
Men hur som är vi mycket nöjda över vårt val av ridhus efter den här första träffen. (Tack S för det!) Lena, en i mitt tycke mycket gullig och professionell ridfröken berättade på ett fint sätt för barnen vad som skulle hända idag och sen för oss vuxna vad vi bör tänka på. Vi behöver inte vara med, men får om vi vill, stall och hästkunskap de första gångerna men ganska snart kommer de att få sitta upp.
På ett fint och pedagogiskt sätt berättade Lena för oss hur man ska tänka och prata med en häst, hur den behöver borstas och vändas i box eller spilta....
 

 
Hur som så kommer den här ungen att älska att vara i stallet!
 

Det har varit 27-28 grader i skuggan denna dag och jag har mått ganska bra av att städa huset på förmiddagen och bara lekt ute med de små en halvtimme i skuggan innan lunch. Sen sov de och fikade innan det blev utelek igen, lite ogräsrens på kullen där jag vann en kvadratmeter mot ogräset;).
 
Vi åt sen middag eftersom ridlektionen varade mellan 16.40-17.20 sen fick vi oväntat kaffe främmande av mor och Ulf som chillade med oss till 21.30.
Emma och lånebarn var till Ljusvattnet och svalkade av sig efter middagen och Pontus sover över i Byske hos kompis. Det är fullt upp här hela tiden med att roa/tillfredsställa/ställa upp på barnen, and I Love I´t!
 
Nu ska jag gå ut till grillringen och grilla korv med de andra...
 
Kram.
 
 

Kvällsbad

Emma hade några saker kvar i sin skolväska från förra terminen som hon bad mig kasta bl.a en liten bok...
 
 
Men inte kunde jag kasta den inte för hon har skrivit så många kloka fina ord i den min fina, gulliga, underbara unge.
Emma har skrivit med blyerts och fröken med bläck.
 
         
 
Högtrycket ligger fortfarande kvar över Sverige, fotade TV i morse..
 

Mitt på dagen var vi ute och åkte bil för Lilleman skulle träffa sin tandläkare, ganska skönt att svalka sig med en biltur för min bil har AC.
Vi har varit ute också och jag har försökt rensa lite ogräs. När man gallrar ur och klipper ner fröställningar så kommer en del dolda blommor fram och alla blommor är ju så vackra.
 
 
Efter kvällsmaten fyllde vi båda bilarna med barn och åkte till Brännträsket i Ostvik för att svalka ner oss.
 
 
Vi stötte på föräldrarna i ett annat jourhem i vår närhet som också var där, roligt att få småprata lite med dom.
 
Kram.
 
 
 

En till underbar dag

Alltså detta augustiväder, helt underbart med 25 grader i skuggan där vi håller oss mest. Haft besök av goa svärmor som fyllt upp min frys med goda kanelbullar och hemkokt svartvinbärssaft.
Pontus och Emma har badat i Ljusvattnet och gruvat sig lite för att börja skolan imorgon.
 
 
Grävt lite i min ovala rabatt som är i stort behov av städning och ogräsrens och fotat allt vackert som blommar.
 
     
 
 
Agerade nöd taxi till mitt lånebarn efter maten för vi missade att se att bussen inte gick under sommarlovet...
 
 
Kram.

Tropisk värme

Så kom då den efterlängtade sommaren(vädret) tillslut, då det egentligen är försent!?
Jag gillar att jag inte har stönat och svettats ymnigt vilket förvånar mig. 25 grader i skuggan har jag sett, men nyheterna rapporterade om 27 i Piteå.
 
Jag har agerat chaufför till vårt nya högst tillfälliga lånebarn medans de små sov och varit ute mycket, men mest i skuggan för att inte bränna någons skinn.
 
Jag har haft en bra dag med många utvecklande samtal och förståelse/aha upplevelser...mitt jobb berikar denna familj och jag känner mig tacksam i min nya yrkesroll! Jag får ständigt kredit/bekräftelse på hur bra så lite kan vara...
 
Kram.

Vem röstar du på?

 Jag har blivit inbjuden/föreslagen att läsa SD:s partiprogram så jag bättre ska förstå...!? Jag har ju redan en klar syn på hur jag vill att det ska vara att leva i Sverige och i världen, men visst kan jag läsa. Jag har valt att läsa vad alla partier säger i sina partiprogram i ämnet integration och invandring.

SD säger:

Sverigedemokraterna motsätter sig inte invandring, men menar att invandringen måste hållas på en sådan nivå och vara av en sådan karaktär att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet eller mot vårt lands välfärd och trygghet.

Sverigedemokraterna värnar om asylrätten, men vill samtidigt betona att rätten att söka asyl inte är detsamma som rätten att bli beviljad asyl. Flyktinginvandringen bör vara begränsad till en mindre mängd flyktingar som uppfyller kraven i FN:s flyktingkonvention och som endast beviljas tillfälliga uppehållstillstånd under den period som de livshotande konsekvenserna av den konflikt eller naturkatastrof man har flytt ifrån varar. Flyktingpolitiken skall annars primärt vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet.

Detta ger oss förutsättningar att nå de allra mest nödlidande och medför dessutom att vi kan hjälpa betydligt fler flyktingar för samma summa pengar jämfört med en modell där stora grupper av flyktingar hjälps i Sverige.

Reglerna för anhöriginvandring måste vara utformade på ett sådant sätt att de inte bidrar till att skapa ökad segregation eller andra sociala och ekonomiska problem.

Att av ekonomiska skäl tvingas stanna i ett land där man inte trivs och inte vill leva är destruktivt för såväl landet som för den enskilde individen. Ett aktivt och generöst stöd skall därför ges till de invandrare som önskar återvända till sina hemländer.

 
 
Centerpartiet säger:

 

Integration och invandring

Det är bra att människor från andra länder kommer till Sverige för att bo, jobba och leva här. Det är viktigt att alla som kommer hit har samma möjligheter och skyldigheter som de som redan bor här. Vi vill öppna dörren till Sverige för fler människor, det utvecklar vårt land.

Centerpartiet vill:

  • Att det ska vara lätt att komma till Sverige för att jobba och därför behöver vi enklare regler
  • Ha en fri rörlighet så att det är lättare att flytta mellan länder
  • Ha en generös flyktingpolitik som ger ett bra mottagande till människor som kommer hit
Socialdemokraterna säger...

Integration och mångfald

När människor flyttar sprids arbetskraft, kunskap och idéer, nätverk växer och nya möjligheter uppstår. Men det tar alldeles för lång tid för många nyanlända flyktingar och invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Alla måste få möjlighet att försörja sig själva i vårt land. En framgångsrik jobbpolitik spelar en central roll för att bryta segregationen.

Vi behöver en ny politik som sätter nyanlända invandrares jobbetablering på arbetsmarknaden i centrum och som samlar resurser så tidigt som möjligt för snabbare jobbetablering. Det spelar stor roll för etablering i jobb eller utbildning var och hur man bor under sin tid som asylsökande, hur länge man måste vänta på besked och hur barnen har det i den svenska skolan.

Ansvarsfördelningen för flyktingmottagandet är skevt och leder till påfrestningar på boende och välfärd i storstäderna. Det är inte hållbart att de kommuner som har lägre genomsnittlig inkomstnivå och höga kostnader fortsätter att ta emot merparten av alla flyktingar som kommer till Sverige.

Lagen om eget boende fungerar inte och därför behövs ett nytt system. En successiv avveckling av dagens EBO ska ske. För att finna fler och bättre boenden bör samverkan mellan kommuner och Migrationsverk utvecklas, men också Migrationsverkets möjligheter att öka antalet anläggningsboenden. Alla kommuner bör ta ett solidariskt ansvar för flyktingmottagandet.

 

Miljöpartiet säger...

 

Miljöpartiet de gröna har en vision om en värld utan gränser, där alla människor kan flytta, och ingen tvingas fly. Vi tror inte på länders rätt att välja sina invånare, vi tror på människors rätt att välja var de vill bo. Vi ska möta människor med möjligheter, inte murar. Alla ska kunna leva, arbeta och förverkliga sina drömmar där de önskar. Fri rörlighet borde vara en mänsklig rättighet.

Människor har alltid och kommer alltid att röra på sig. En del åker utomlands för att studera eller arbeta, andra för att de har funnit kärleken. Vissa flyttar tillbaka, andra inte. Ofta är flytten inte frivillig utan en följd av konflikt, förföljelse eller andra omständigheter som har gjort det omöjligt för en att bo kvar i sitt hem. Redan i dag ser vi hur klimatförändringarna tvingar människor att fly på grund av extrem torka, översvämningar och oväder.

I en allt mer globaliserad värld är människans rörelsemönster mer komplicerat än någonsin. Allt oftare flyttar människor inte enbart från sitt hemland till ett annat land, utan också fram och tillbaka mellan länder. Cirkulär migration har flera positiva effekter för individ, samhälle och ekonomi, men ställer också ökade krav på stater att bättre underlätta migrationsprocesser.

Vi vill att Sverige ska vara ett land som är öppet för arbetskraftsinvandring. Möjligheten att kunna söka sig till ett annat land för att arbeta är en grundläggande frihet och en vinst för både avsändar- och mottagarlandet. Ett öppet regelverk ställer samtidigt krav på nationella regleringar och internationella samarbeten för att motverka diskriminering, dåliga arbetsvillkor och oseriösa arbetsgivare. Människor som arbetskraftsinvandrar ska ha lika goda förutsättningar på arbetsmarknaden som andra personer i Sverige.

När ansökningar om uppehållstillstånd behandlas ska anknytning och hälsa väga tyngre än det gör i dag. Det behöver bli enklare att söka uppehållstillstånd direkt ifrån Sverige, i stället för att människor ska tvingas åka tillbaka till det gamla hemlandet, vilket kan vara förenat med livsfara. Sverige ska vara en fristad från förföljelse, tortyr och krig.

Medmänsklighet och solidaritet är universellt. Alla ska omfattas av de mänskliga rättigheterna och flyktingar ska garanteras en rättssäker asylprocess i Sverige. Den som får avslag på sin asylansökan ska inte hållas i förvar, utan i första hand få hjälp att frivilligt återvända till sitt hemland. Tvångsavvisningar ska användas oerhört restriktivt.

Människor som kommer till Sverige ska snabbt få kontakt med skola, vård och arbetsmarknad. Tidigare erfarenheter, vare sig det är utländsk utbildning, arbetslivserfarenhet eller språkkunskaper, ska också kunna tillgodoräknas i Sverige. Staten och kommunerna har ett gemensamt ansvar för att människor som kommer till Sverige ska få en bra start i landet. Alla kommuner ska ha ett generöst och likvärdigt flyktingmottagande.

 

 


Moderaterna säger:

 

Moderaternas budskap är glasklart. Invandring är bra för Sverige. Rörlighet över gränsen är en tillgång för vårt land precis som för alla länder. Samtidigt är det viktigt att på allvar ta itu med de problem som länge funnits, framförallt bristande integration. 

Somliga påstår att det pågår massinvandring. Låt oss se efter. Förra året flyttade 111 000 personer till Sverige. Utöver det återvände 20 000 svenskar. Samtidigt utvandrade drygt 50 000 vilket betyder ett netto om 80 000 personer eller en befolkningsökning om 0,8 procent. Den största gruppen är EU-medborgare och arbetskraftsinvandrare. Gruppen asylinvandrare och anhöriga är totalt 22 000 personer, vilket är en liten del av den totala invandringen.

Vi står upp för Sveriges asylpolitik. Kriget i Syrien är en human katastrof och Sverige tar stort ansvar för att lindra lidandet. När det gäller asylsökande från Syrien är eventuell integrationsproblematik sannolikt liten, eftersom de som söker sig hit ofta är välutbildade och språkkunniga.  Inom tio år kommer har 1,6 miljoner människor gått i pension. Eftersom andelen äldre ökar kraftigt kommer arbetskraftsbristen bli stor inom bland annat vården. Samtidigt måste de som jobbar försörja allt fler.

Det kommer även att saknas 30 000 ingenjörer inom 20 år vilket hotar tillväxten. Till exempel är ABB i Ludvika beroende av ingenjörer från andra länder för att kunna fortsätta växa. Vårt framtida välstånd är beroende av att fler flyttar till vårt land. 

Ibland hör vi att invandrare tar bara emot bidrag och tär på samhället. Det är inte svårt att plocka ut vissa grupper och peka på att de under en viss tid kostar pengar. Om vi räknar så är våra barn eller äldre naturligtvis inte alls lönsamma. Beräkningar visar dock tydligt att invandrare som grupp betalar in mer i skatt än de kostar i form av bidrag. De dynamiska effekterna av migrationen så som ökad handel och export, konsumtion och tillväxt tillkommer i ekvationen.

Sverige har tidigare gjort flera misstag vad gäller migration och integration. Asylsökande fick inte arbeta och vi tillät inte arbetskraftsinvandring. Invandring och integration kopplades till bidrag snarare än jobb. Nu ligger fokus på egen försörjning från första början. Vi har individanpassat språkutbildningen och sett till att utbildningar snabbare ska valideras och komma till användning i Sverige. Vi ser svårigheterna, men det är på väg åt rätt håll. Nu går sju av tio nya jobb till utrikes födda.   

Invandring har spelat stor roll för vårt lands utveckling och välstånd. På samma sätt är de människor som väljer att flytta hit i dag att betrakta som en tillgång som bidrar till tillväxt och välfärd.   

 

Folkpartiet säger:

Vi vill ha en generös och human flyktingpolitik. Att många människor kommer hit och vill studera, jobba och bygga en framtid gör oss alla rikare. Därför är det extra viktigt att de som kommer hit snabbt får lära sig svenska och kan börja jobba.

 

Kristdemokraterna säger:

                           

Invandring är i grunden positivt och bidrar i allmänhet till utveckling och välfärd. Kristdemokraterna vill ha en human och rättssäker flyktingpolitik. Anhöriginvandringen ska möjliggöra för återförening av familjer som splittrats av krig och andra omständigheter. Arbetskraftsinvandring bidrar till vår välfärd. Inom regeringssamarbetet har Kristdemokraterna varit pådrivande för att underlätta alla dessa typer av invandring. Kristdemokraterna menar att det mångkulturella samhället kräver en gemensam etisk grund som respekteras av såväl majoritetsbefolkningen som minoriteter.

 

När jag då har läst allas partiprogram så tycker jag fortfarande mest illa om SD politik för dom vill begränsa och dela upp i vi och dom och ja, jag tycker fortfarande att det är skrämmande och bakåtsträvande politik.

 

Gillar väl mest miljöpartiets formulering, vilket inte är lika med att de var dom jag röstade på. Men nu har jag läst på och jag står fortfarande fast vid och är trygg i att jag vill leva i en värld där levnadsvillkoren ska vara lika för alla.

 

Kram.

 

 

 

Dop flytt och vila

Lördagen gick åt till ett barndop och finmiddag med mina stora barn som bor här i norr. Porterstek och pressad potatis med en god sallad till är bara så mumsigt!
 
Idag har jag haft sovmorgon och klev faktiskt inte upp förrens efter halv elva då mor ringde med mindre bra besked angående kusinbarnet. Jag vet inte riktigt hur det går till men sjukvårdspersonalen jobbar hårt med en teknik, som påminner om en tryckkammare för att få igång den lilla bit av tjocktarm som är kvar, men nu har njurarna lagt av och de behöver dialys...i min värld riktigt dåliga besked tyvärr!
 
Grannen har varit och hämtat vår lekstuga idag och det  har ju varit spännande för många i denna familj..
 
     
 
På plats hos grannen och nu ska den tjäna som hundkoja och redskapsbod för hundsaker. Tjänster och gentjänster är det som gäller för mig, vi fick matjord till mina pallkragar som tack.
 
 
Kram.
 
 

Agendan snart fulltecknad..

Jag har varit på gruppmöte med mina jourfamiljskompisar, kan kallas för utbildning eller avlastningssamtal också. En gång i månaden träffas vi hos Viviann i grupp och en gång i månaden träffar vi Viviann enskilt.
Känns bra och skönt att få lasta av sig lite hemligheter och utbyta lite erfarenheter jourhem emellan då vi har tystnadsplikt.
Behövde barnvakt som vanligt, för att kunna vara med och är så tacksam över att farmor och faster ställer upp så ofta de bara kan. <3
 
Till veckan är det skolstart och en skjutsning och ett tandläkarbesök inbokat för två av mina lånebarn, nästa vecka är det två till olika måsten inbokade + mitt enskilda samtal med Viviann. Agendan börjar vara full med anteckningar för att få vardagen att gå ihop. Både gillar och ogillar det;)
Det jag ogillar mest är att planera in barnvakt och måltider då jag inte själv är hemma...
 
 
Från det ena till det andra så ogillar jag skarpt främlingsfientlighet och smygrasism på Facebook. Ogillar att de som inte säger sig vara rasister ändå vill gruppera oss i olika grupper och måste lägga ut saker med "vi och dom" ...vi är alla Homosapiens!! Vi lyckligt lottade som är födda i ett land där de flesta ändå gillar mänskliga rättigheter och där vi lever i fred med ett fungerande rättssystem borde inte vara så egoistiska och korkade i ämnet "invandring/flyktingar/asylsökande"!!
 
Att man bara orkar hävda sig och diskutera i ämnet ens då man inte är insatt....jag är inte heller insatt i några detaljer och orkar oftast inte engagera mig på detaljnivå. Jag tycker vi ska vara medmänskliga och sluta blåsa upp ämnen i ämnet "invandring/flyktingar/asylsökande" som bara är en bråkdel i helheten.
Alla system har svagheter! Skolans system, sjukvårdens system, försvarets system, rättsväsendets system.....
 
Det senaste som blossat upp är ju det här med att en boende i ett asylboende begick de hemska morden i ett IKEA varuhus.... och då passar man på att dra alla över en kam...Hemskt enligt mig!!
 
Ni som orkar vara arga och engagerande på Facebook skulle jag vilja ge rådet att släppa det ni inte kan påverka och ägna er åt att andas in och njuta av den sista sommarluften, krama och umgås med era nära och kära istället. Fokusera på det som är bra och roligt med livet, njut av det ni har och inte det ni inte har och kan påverka....eller nå´t ditåt...kärlek till er alla.
 
Kram.
 
 
 
 
 

Spretigt inlägg

Min tanke var att städa på förmiddagen och medans barnen sov, gick så där... Hämtade Pontus i stan mitt på dagen och de små sov då i bilen. När dagen blir så upphackad med andra saker blir ingenting så effektivt gjort för mig., men jag har lyckats med att få golven rena tillslut, ställde bort hinken 20.30;).
 
Sprang in i Kåge och handlade på vägen hem, behövde Porter till middagen.
 
 
Köpte också senaste numret av Amelia där jag visste att Etel skulle vara med.
 
     
 
Etel är en före detta arbetskompis som har vidareutbildat sig inom hälsa, yoga, meditation och som har rest och vandrat i bl.a Nepal. 
 
Min chef har också ringt mig, de har kris och ont om familjehemsplatser så på måndag får jag en extra placering i en dryg vecka. Spännande och roligt att kunna hjälpa till!
Jag är dock lite stressad om att få ihop alla pusselbitar av måsten på den tid jag har att förfoga över...
 
Kram.
 
 
 
 
 

Onödig tur

En till underbar sommardag har snart tagit slut. Emma och hennes kompisar fyllde poolen och tog sig ett iskallt bad.
 
 
Jag har inte fått speciellt mycket gjort idag, men man behöver väl inte vara effektiv varje dag!?
 
Hade en deal med sonen om att hämta honom i stan halv fem, men när jag var framme ringde han och bad om en natt till...kändes lite surt att han inte hade hört av sig innan jag åkte hemifrån så de små och jag åkte bil i onödan. Jag skällde och gormade ....men smälte då jag fick hans sms sen....förlåt älskar dig <3
 
 
Kliar i mina fingrar om att få pyssla om min trädgård snart...
 
Kram.
 
 

Glasögon

Att måsta bära glasögon för att kunna se bra och fungera normalt är ett stort handikapp för många.  
Min ena son är född med ordentlig synnedsättning , tack och lov att han får bra synskärpa med hjälp av glasögon.
Vi har försökt prova ut linser på honom, men tyvärr finns det inte tillräckligt bra linser för hans kraftiga synfel. (Hans glas  har en styrka på +9,5)
 

Dessa bågar gillar han och vi tog en extra försäkring då vi köpte dessa glasögon. Vi har nyttjat försäkringen en gång, då sonen tyckte att reporna störde honom och reflexvbehandlingen var trasig. Vi tyckte det borde ingått i glasens garanti men det tyckte inte glastillverkaren.
 
Nu har de nya glasen också fått skador och vi tänkte byta ut glasen igen via försäkringen, men tji fick vi för den gick bara nyttja en gång!?
 
Summan av kardemumman är att de glasögon sonen nu bär kostade ungefär femtusen + försäkringspremie på ungefär 500 kronor och en självrisk på 700 kronor då vi bytte glas... Förstår att väldigt många barnfamiljer inte har råd....
 
Hoppas bara att det här är sant!
 
 
Kram.


Nu är det klippt

Vi har varit till Byske och klippt oss i dag jag och Emma. De små var också med och de var jätteduktiga på att inte riva butiken medans jag blev klippt, Emma gjorde dock en strålande insats som lekledare.
 
Jag bad min frissa att ta kortare än hon brukar, men ändå inte buskort. Jag blev nöjd.
 
 
Kram.
 
 

Utedag

Vi har varit mycket ute idag och lekt, samt rensat ogräs i gruset.
 

Jag har varit rätt irriterad några nätter på flugor som irrat sig in i sovrummet och har börjat fundera på vad de äter och hur de lever. Google är jättebra då man undrar över något.
 
Kram.
 
 

Härligt väder

Den här sista semesterveckan för en del, har levererat ett ganska hyfsat sommarväder där shorts har gått att använda. Skönt.
 
Igår grillade vi med grannarna och satt ute på altanen hela kvällen, så mysigt. Idag har jag chillat där också, älskar inglasningen.
 
Jörgen har klippt gräsmattan idag och jag har rensat bort lite ogräs i gruset, ett evighetsgöra.
 
Tack för era kommentarer angående min kamera eller mitt fotograferande....det är de vanliga vardagliga bilderna som oftast inte blir bra, som det här på ogräsrensandet...Närbilder blir bra, men de vanliga bilderna på autoläge blir så grön/gråa...
 

Kram.

Hormoner

 
Jag har fått kämpa med mitt humör idag, känner mig arg och ledsen...finns inget att vara arg eller ledsen på, men jag är lika fullt det!
Jag är inte speciellt förtjust i alla dessa hormoner, eller brist på dem eller vad det nu är...Klimakteriet eller PMS!? Skit samma, gillar inte att vara kvinna och måsta hantera det i vart fall...nåja...
 
Jag blev tvungen att åka ner till stan idag igen för att fixa ett byte av vara, rätta till ett fel på en missad rabatt och leta igen lillans tappade fleecejacka. Lillan måste ha kastat ut den från vagnen igår och jag hittade den på H&M;)
 
Jag försöker lära mig min kamera, är inte helt nöjd med den faktiskt...eller med att jag inte kan med den...
 
 
Det är fortsatt mycket hoppfullt för min kusins lilla baby och det känner jag mig mycket tacksam över. Det lilla livet har fått operera bort nästan hela sin tjocktarm som inte fungerade och har stomipåse i nuläget, men teamet runt honom hoppas kunna få igång den lilla bit av tjocktarmen som är kvar och kunna sy igen allt utan stomi...
Det är också ett år sedan svärfar somnade in idag och han och cancer har cirkulerat i mina tankar denna "arg" dag. Ta vara på er och njut av livet! Det ska jag också försöka.
 
Kram.
 
 
 

Rolig dag på jobbet;)

Känns som om jag varit på vift hela dagen, men det är inte riktigt sant. Pontus skulle iväg på ett litet äventyr med sina kompisar och jag fick äran att skjutsa honom till Busstationen i Byske direkt efter lunch.
 
 
 
Han skulle kliva på bussen i Byske själv, betala med kort och sen klev hans kompisar på i Åbyn. Det märktes på honom att det var spännande och att han nog var lite nervös också. Men det gick bra.
 
 
Emma åkte också med i bilen för när Pontus hade kommit sig iväg med bussen skjutsade jag ner henne till kompis i stan.
Själv hade jag stämt träff med en tjej som har anknytning till de här små för att hämta upp och prova några finkläder till kommande dop och kläderna passade mycket bra så då slapp jag fixa nya.
 
Däremot så hade lillkillen behov av underkläder, pyjamas och byxor så det har vi köpt idag. Jätteduktiga barn som tyckte det var kul att vara i provhytten och busa eller prova massa byxor. Vi spenderade precis hela barnbidraget och vi var mycket nöjda över inköpen.
 
 
 
När vi var klar på stan så promenerade vi tillbaka till Brinken, betalade vår P-biljett, åkte hiss ner till bilen...då kom lillkille på att han var kissnödig, så upp i hissen igen, promenad genom Brinken, hiss upp till socialkontorets toalett och vi hann fram till toan utan något misslyckande i byxorna. Duktig kille!
 
Vi stannade i Kåge för att handla lite matvaror och jag hade ingen bricka eller slant till vagnen och iddes inte fråga efter en heller så vi tog en sådan där drag kundkorg. Gissa hur kul det är att handla och samtidigt hålla koll på två gående småbarn som ska peta/röra på allt och samtidigt slåss om att dra korgen!? Phu...men det gick jättebra faktisk utan att jag förlorade mitt goda humör.
 
Efter middagsmaten har vi varit ute och lekt, rensat lite mer ogräs i häcken, hoppat studsmatta och hälsat på grannens goa kanin och skällande hundar.
 
 
På tillbakavägen hem såg vi dessa fina blommor...
 
     
 
Och just nu i skrivande stund får jag se grannens katt komma dragandes med en kråka som tidigare idag strosade runt ganska tamt här på gården, måste nog varit något fel med den. Tyvärr hade jag inte rätt inställd kamera men man ser ändå det tunga bytet.
 
     
 
En ganska bra dag på jobbet faktiskt;)
 
Kram.
 
 
 
 

Trädgård

Inget kanonväder, men uppehåll och lagom temperatur för att rensa ogräs. Jag har tagit bort groblad från gräsmattan och rensat en bit häck från ogräs.
 
 
Det blommar både här och där i trädgården och jag kan inte låta bli att fascineras av hur vackert blommorna är konstruerade. Jag plockade även in lite blommor så man kan njuta av dom då man är inne också.
 
        
 
 
Kram.
 
 
 

Småpyssel

Vi har skrotat runt och utfört lite hushållsarbete på morgonen. Bäddat, dammsugit och fixat med tvätten.
 
Jag köpte ett begagnat klädpaket  i storlek 86 cl till lillan på nätet i går och ¨har tvättat upp de kläderna och sen idag sorterat om i garderoben och rensat ur det som var för litet.
 
 
Till lunch lagade jag korvstroganoff och pasta.
 
 
Precis när jag stökat undan lunchen ringde min mamma och berättade att läget är stabilt för min kusins lilla baby efter operation nummer två. Skönt att höra!
 
Kram.
 

Livet och dess skörhet/självklarhet..!?

Livets prövningar kan bestå av många olika utmaningar....en del människor ger upp direkt och väljer att tycka synd om sig själv för minsta lilla....gärna också skylla på andra...
 
Jag lever nära jordytan oftast och jämt, men bländas dock utav kändisar och glamour....läser måånga bloggar och håller bara med denna unga framåtsträvande tjej i hennes blogginlägg.......http://blogg.alltforforaldrar.se/mammamy/2015/08/02/en-mysig-dag-med-lilleman-teledejt-med-madde-ilmrud-hjarnspoken-och-vadstena/
 
Men oavsett hur vi fokuserar och tänker om vårt liv.....så tänker jag oftast på de små, sköra, söta, oskuldsfulla och värnlösa små liven på vår jord, de små som inte kan försvara sig eller ens .......
 
Jag har fokuserat och gillat det mesta idag här hemma i Drängsmark, vi har varit ute och lekt och städat....njutit av smultronen, det gråmulna vädret som tillslut blev det utlovade soliga...
 
 

Glatt mig över kusins nya baby....
 
 
...som nu kämpar för sin överlevnad.
 
Ogillar att en del människor som egentligen har det så bra, inte orkar tänka över sin egen gräns och orkar förstå andras känslor, utan bara fokuserar på det jobbiga med deras eget liv ......har en del vänner som låter alkohol och egna bekymmer få vara så enorma, få så orimligt mycket fokus i jämförelse..
 
Jag jobbar som jourmamma, men är mamma på riktigt och mormor på riktigt och hatar/ryser/hurvas över hur livet får vara så skört och orättvist!!
Jag borde inte behöva bekymra mig över andras livsöden....borde inte behöva få lön för att ta hand om de små värnlösa liven.....men PÅ RIKTIGT HATAR jag att livet är så orättvist ibland!! Kämpa, KÄMPA, KÄMPA lilla värnlösa kusinbarn....
 
Kram.
 
 

Mjukstart

Jörgen har gjort sin första arbetsdag efter semestern och började med planering och telefonsamtal. För att få vara ifred nyttjade han altanen som kontor.
 
   
 
Jag tjuvade lite av hans arbetstid och åkte ner till stan när de små sov, jag och Pontus behövde fixa våra glasögon. Vi shoppade även lite kläder och sprang runt och letade ett skal till Pontus Iphone 5C.
När vi skulle ta oss till bilen över parkeringen spöregnade det.
 
 
Pontus bestämde middag som blev Tacos och då bjöd vi även hem Lisa som ville äta med oss.
 
Kram.
 
 
 
 

torsdag till söndag

Jag har verkligen inte haft tid att blogga de sisa dagarna för vi har haft något inplanerat varje stund denna sista semestervecka.
Jag berättade ju om vårt besök på Bjuröklubb men har nu fått ta del av alla Johannas fina bilder därifrån som jag i min tur vill dela med mig några av..
 
 
 
Fredag åkte vi ut till Kolviken och åt Furugrundsare och myste på i det fina vädret.
 
 
Efter lunchmys i Kolviken åkte vi vidare till Ö-vik för en övernattning på hotell och bad på Paradisbadet. Alla barnen älskade att busa på hotellet och äta buffe.
 
 
Vid tvåtiden åkte Johanna, Erik och Elton vidare hem till Täby och Jag, Jörgen, Lisa, Pontus, Emma och de två små åkte till Sörfläke och besökte f.d arbetskompis.
 
 
Stolt tjej fick rida!
Vi åkte från Ö-vik hemåt vid sju på kvällen och då hade Johanna nyss kommit sig hem. Vi var hemma vid halv elva på kvällen.
 
Idag har det varit umgänge och barnen har rusat runt på Leos lekland hela eftermiddagen. Emma och kompis hängde också med, Jörgen stannade hemma för att ta hand om tvätt och städ. Helt okej arbetsfördelning för mig faktiskt.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0