Ångestfyllda studsbollar

Hej, här sitter jag med en tekopp och ska försöka sammanfatta en helt crazy dag, eller egentligen dagar.
Vet inte hur många samtal jag ringt eller fått idag. Alla samtal har gått ut på att reda ordning i en händelse som gett oanade ringar på vattnet och växer ju mer man försöker förstå.
 
 
Det har kännts som om jag haft ett gäng studsbollar som har hoppat runt i mitt huvud. Har jag lyckats stoppa en tanke från att kännas ångestfyll, så har nästa tanke satt fart och hur jag än vridit och vänt på situationen inser jag att någon kommer att bli drabbad i slutänden. 
Tack och lov för kloka kollegor man kan bolla sina tankar med.
 
Annars då, ja kylan fortsätter. Fast det är mycket mildare nu med -15 ner till -20 känns det precis lika kallt som då det var nästan -30 grader. Vackert är det, men kallt. Brrr!
 
 
Jag kämpar på med att laga nyttigare mat och jag har startat med förberedelser inför målning på övervåningen.
 
 
Lillkille och jag hann med lite skottning då vi kom hem från fritids.
 
 
Efter middagen blev det en snabbvisit hos familjen Lidman i Kåge.
 
 
Tacksam för min familj.
 
Kram.
 
 
 

Svinkallt

Klädde på mig ordentligt i morse då jag följde med lillkille till skolan, hade tänkt ta en promenad men vände hem igen efter jag tömt brevlådan från reklam.
Hade behövt mer skydd för ansiktet kände jag.
 
 
När jag sen skjutsade ett barn till skolan insåg jag att det var svinkallt ute. - 28 grader visade bilen, men många har lagt ut temperaturbilder som visade under -31 grader.
 
 
 
 
Den här veckan är min agenda tom, vilket inte hör till vanligheterna. Kanske jag tar tag i att måla bl.a Emmas dörr däruppe?
 
 
Kram.
 

Paj

Känslomässigt urlakad och vill inte skriva mer än så här om det, därför har jag inte haft lust att blogga alls.
 
Mikael och Jörgen har varit i Ammarnäs i helgen och de drar slangar till elen och monterar dosor.
 
 
Tidigare i veckan var jag på junta och blev bjuden på sockerfria kakor som för mig kan bli ett bra frukostalternativ framledes. Mogen banan mosas och blandas med havregryn, kan smaksättas mer med tex russin, kanel, kardemumma, vaniljpulver osv.
 
 
 Tyvärr för mig så så slarvar jag enormt med hur jag äter då jag inte mår så bra och så mår jag dåligt över det också, men jag försöker ändå ha fokus på mer motion och bättre kost. Idag gjorde jag en vegetarisk paj till middag.
 
 
 
 Smakmässigt tyckte nog alla om den tacokryddade pajen, men en del var skeptisk till mängden vitkål.
 
Kram.

Jag är min egen lyckas smed

Vardagen rullar på och jag försöker njuta av min färd i livets vagn.
 
Sonen är äntligen i skolan på heltid vilket är en enorm lättnad. Det skapar dessutom mer harmoni i familjen då vi inte behöver ha några diskusioner om de grundläggande rutinerna längre.
Går bra för Emma också.
 
De här två har ett speciellt band emellan sig, det är så fint att se.
 
 
Måndag rullade igång med full agenda + lite till då försovning inte skulle bli frånvaro.
Fick hämta lillkille lite tidigare från förskoleklassen för att hinna följa stora lånis på lägenhetsvisning i Bureå klockan kvart i ett..
 
 
Hämtade sen upp Pontus i stan efter avslutad skoldag och styrde kosan mot Byske för att ge sonen kortare hår hos Åsa.
De som klev upp tidigt hade i måndags chans att få se en blodmåne den missade jag, men fångade en enorm måne på aftonen då vi åkte till Byske och klippningen.
 
 
Det har varit fortsatt kyligt här i Norrland och temperaturen har legat mellan -18 och -29 grader. Kallt men oftast väldigt vackert.
 
 
Stora lånis har fått en chans att betala av en skuld och samtidigt lära sig att klara sig själv sen genom att utförra vissa sysslor varje dag.
Idag hade jag bestämt att han skulle få städa en toa och då städade jag den andra toan först för att visa hur jag vill att en toa ska städas.
Det är väl inte så himla kul att ha hamnat i den här situationen för lånis och ibland ser jag vissa likheter med snögubbens trötta uppsyn.
 
 
Tisdag hade sonen ett bakslag med trötthet och krånglande mage så jag skjutsade honom till skolan vid elva först, köpte en present till Maria och svängde förbi och lämnade den i Kåge, hann sedan hem för att äta lunch innan det blev ett utvecklingssamtal med Emma i Byske.
 
I går hade jag en dipp i mitt mående, inser att jag har inte så stort tålamod och är ganska skör efter långt ensamslitande i att knega på då alla mår dåligt i familjen.
Det har blivit så mycket bättre, ja rent av perfekt en period men jag orkar verkligen inte med då det blir bakslag. ( Barnens bakslag kan jag ta, men den relationskris vi fick med stora lånis och makens sömnproblematik har varit svårare att hantera för mig).
 
Igår var jag så trött och efter middagsmaten och bortplockningen av den, sen hårklippning och hämtning i Ostvik blev det  bortdelegering av att vara arbetsledare till Jörgen. Stora lånis syssla var att rengöra ugnen.
Själv gick jag och la mig tidigt.
 
Nu på morgonen har jag fått iväg alla barnen till skolan (behövde skjutsa ett) sen åt jag frukost och tog tag i att ta ner julgardinerna och få upp de andra.
 
 
Ska nu ta ner minigranen som står ute på bron och dörrkransen så kanske allt med julen är nerplockat för den här gången.
Ska också se om jag hittar något roligt och enkelt recept på kyckling att laga till middag då Mikaels fina familj kommer på besök i afton.
 
 
 
Kram.

Allt handlar om hur man tänker på saken

Sysselsatt mig med vardagsjobb som att tvätta och få tvättkorgarna tomma, renbäddat i två sängar och försökt roa lilleman.
 
Det är så fantastiskt skönt för mig att klara av att styra mina tankar till att se på saker mer positivt än negativt. Självklart faller jag fortfarande då det blir för mycket eller då något barn är otacksamt och beter sig som ett offer, eller jag blir allt för osynlig för resten av familjen då de har fullt upp med sina problem.
 
 
Tvätthögen har varit enorm i helgen trots att det var rätt tomt innan Jörgen och Pontus åkte i fredags.
Positivt är ju att tvätten inte låg utspridd då de åkte och att Emma sen valde att rensa i sin walk on closet(golvet) är ju bra för henne att det blev gjort till slut.
 
Bowling och nöjen gjorde att jag effektivt kom igång först idag med att få undan tvättberget, fyllde också på det då jag renbäddade två sängar.
 
Kunde ju bli sur på maken då han fyllde tvättkorgarna innan han åkte och lämnade köket med ugnsformar och långpanna många fler saker som behövde handdiskas, men jag sa bara till mig själv att det är ju roligt att diska och sen se resultatet av rena köksbänkar så kändes det inte så farligt.
 
 
Jag gillar ju att hjälpa till och ta hand om mina barn och då är det så skönt att välja glädje oftast och inte ställa sig under surgubben och mata sin hjärna med negativa tankar.
 
 
För mig är det inte svårare än att jag vill inte leva ett liv som jag behöver fly från hela tiden för att orka leva det.
 
 
Kram.
 

Bowling

Vi har varit och roat oss med bowling idag.
 
 
Inte helt lätt att få fingrarna i rätt hål och hitta igen tekniken att böja knäna när man ska rulla iväg klotet.
Blev mer likt kast med för tung boll;)
Men kul var det för oss alla.
 
 
 
Kram.

Kallt och vackert

Fruktansvärt känslomässigt val blev tvunget att tas på fm. Det är inte lätt att vara tonåring, det är ytterligare inte lätt att vara en familjehemsplacerad tonåring!!
Vi behövde ställa krav och backa bandet till att respektera en familjs grundregler...
 
Hur som så har jag och lillånis bara varit bara VI och det utnyttjade vi med att äta mat på Kåge Pizzeria.
Emma på ug och Jhon i stan medans Jörgen och Pontus är på väg upp till Ammarnäs.
 
    
 
Åka på Willys och handla lite fredagsmys och lördagsgodis blev nästa stopp.
 
Det är kallt fortfarande och frostigt vackert i omgivningarna då man kör bil. Jag och lillkille har njutit av ensamtid tillsammans.
 
 
 
Kramisar.
 

Brrr nu är det kallt

Det brukar alltid vara svinkallt en period i januari och just nu är vi inne i den perioden, minus 20 grader och kallare har det varit idag. Brrr!
 
 
Har varit två svängar till stan idag, först på avlastningssamtal och sen middag tillsammans med mina jourkollegor och vår fd chef. Vi åt på Valentino.
 
 
Jag valde grillspett med tzatziki och grillade grönsaker.
 
 
Kram.
 
 

Mer vardagsmotion

Är tungsint idag och har svårt emellanåt att hålla tårarna borta, men bara när jag tänker på det som gör mig ledsen.
 
Det handlar om att hur mycket jag än vänder ut och in på mig själv och stöttar och hjälper, är den som jag alltid är som förälder och att det sen inte uppskattas av mottagaren, det är det som gör mig ledsen..
Som jag skrev i ett av alla mina blogginlägg "Jag är en empatisk person som älskar att få göra något för andra, gillar att vara snäll och ta hand om min familj. 
Jag trivs med att vara mamma och klura ut hur jag bäst kan hjälpa mina barn att utvecklas och må så bra som möjligt. Jag gillar att ställa upp, jag gillar att hjälpa, jag gillar att bjuda på mat och att baka sådant jag vet uppskattas.
Gillar att vända ut och in på mig själv för att kunna skjutsa, hämta, leka, roa och lyssna. Mår bra utav den gnista jag kan tända i barnens ögon, mår bra utav klingande skratt och muntra tonåringar."
 
Det som gör mig ledsen idag kan man symbolisera som ett mörkt hav där jag kastar ut livbojen och mottagaren behöver bara ta tag i livbojen då den landar precis framför näsan, men gör inte det och säger dessutom  att den inte kan nå livbojen för att jag kastade den fel.
 
Annars då? Jo så glad och nöjd över att både Pontus och Emma klarar av att ta sig till skolan nu och att vi kan prata med varandra på ett bra sätt igen. Alla konflikter eller ordlösa händelser har hållit sig borta och vi kan istället prata om trevliga saker i vardagen och vårda vår relation till varandra istället. Tacksam.
 
Emma försov sig lite imorse och jag skjutsade henne till Byske och skolan, sen plumsade jag i fel kläder och bytte till ett nytt ljus i lyktan hos pappa. Snart får nog snön ta över där och allt får vila i vinterskrud.
 
 
Åkte sen ner till stan för att följa sonen på ett möte. In lite snabbt på HM för inköp av två basbrallor till mig och lite kläder till lillkille som har växt och gått upp en storlek.
 
Hem sen för lunchintag, samtal med go vän och sen iväg ner till stan för nästa möte.
 
Enkel middag blev det idag, sen ut och skotta lite snö som drivit mot garage och förråd.
Har som målbild för det här året mer motion och rörelse och även smyga in bättre kost. 
Dagens rörelse blev spring i trappor några vändor på de två mötena jag var på och snöskottningen.
 
Kram.
 

snö

Nu har vi lite vinteroväder här uppe i Norrland. Det snöar och blåser.
Jag startade dagen med en tur ner till stan med sonen.
 
 
Efter att jag hämtat lilleman från förskolan skottade vi det traktorn inte nått sen hämtade jag sonen i stan.
 
 
Efter middagen ville Emma till Byske så då blev det två turer åt det hållet också idag.
 
Kram.
 

Kalas

Jag och Jörgen satt länge uppe och spelade med ungdomarna i går kväll, vi fortsatte faktiskt en timme till själva. När då då? Heter spelet.
 
Klockan två idag var det då dax för Rues tvåårskalas, hon blir två imorgon men hon firades idag.
Jag knäppte massvis av foton men fick radera många för den här lilla damen är aldrig riktigt still. Rue började sitt kalas med att öppna paketen.
 
 
Sen var det dax för fika.
 
 
Sen tårta.
 
 
Efter kalaset åkte vi på ICA och fixade lite tillbehör till vår tacomiddag.
 
 
Kram.

Känslor Bamse och motion

Missförstå mig rätt, men jag blev så ledsen och besviken igår då vi fick det tråkiga beskedet att Jhon inte får lägenheten han skulle flytta till snart, han snubblade på mållinjen och den som i nuläget hyr den etta han skulle få hyra från och med första februari ska inte längre flytta! 
 
Man planerar utifrån det som ser ut att vara närmaste framtiden och man förhåller sig till den planen och vips så är det inte den planeringen som gäller längre. Suck!
 
Skjutsade Emma och Pontus till Byske och då tände jag ljusen hos pappa.
 
 
Idag har jag varit igång hela dagen. Började redan i morse med att förbereda tårtbak till Rue som vi ska fira imorgon.
 
 
Efter lunch till lillkille och frukost till mig, gick vi ut och plockade ner sparkarna från vedtaket.
 
 
När vi fått liv i resten av familjen drog tre av oss ut på en sparkrunda.
 
 
Väl hemma startade jag med att tillverka en Bamsefigur till Rues tårta. Till att börja med gick det så bra...
 
 
Sen började det att strula för att degen var för lös och Bamse började sjunka ihop..
 
 
Försökte på olika sätt att stötta upp honom men han har fått sig många tryck och törnar på vägen och är sig inte riktigt lik längre..
 
 
Sen tänkte jag att självaste tårtan skulle se ut som en honungsburk, men den röda färgen blir ju bara rosa..
 
 
Nu återstår det att se imorgon om Bamse har torkat så pass att han kan stå på tårtan imorgon?
Helt klart ett misslyckande utseendemässigt, men jag hoppas den smakar bra i vart fall.
 
Kram.
 
 

Tandläkarbesök och lite annat

Torsdag redan? Vardagen har börjat om med jobb och skola och det har varit svårt för alla att vända tillbaka dygnet och få ihop nog många sovtimmar.
Jag känner mig trött och sliten, men har klivit upp i vart fall.
I varierande grad har vissa inte alls klivit upp eller så kommit sig iväg försent eller så har man valt att plugga hemma.
Jag har svårt att acceptera det här beteendet och tycker nog att det handlar om lathet och nonchalans att inte vakna av sin väckare.
 
Igår fick Emmas hår sig en uppfräschning hos Åsa.
 
 
Den här dagen började med att jag skjutsade sonen till skolan och gjorde lite ärenden sen. Lämnade igen böcker på bibblan och handlade mat.
 
På eftermiddagen hade lilleman tandläkarbesök för att få bekanta sig med stolen och redskapen innan lagning av en tand nästa vecka. Tyvärr var hans munhälsa eftersatt och tandborstning inte högsta prioritet innan han kom till mig.
 
 
Färden hem var jättelååång för lilleman som längtade att få sätta fast sin nya tatuering.
 
 
Sen hjälptes vi åt med att fixa pannkaka och vispgrädde till middag.
 
 
Kram.
 
 

19 år och flyttar ut snart

Har bakat lite i helgen till dagens kalas.
Gjorde tårtbottnar, Rimbobullar och en kolasnitt med chokladknappar. Lade ihop tårtan igår kväll.
 
 
Idag har vi då firat Jhon som fyller nitton år och han hade turen att bli uppvaktad av mor och Ulf som var i faggorna och Mikael och flickorna, förutom vi då.
 
 
 
 
Kram.

Summering del två från juni - december 2018

Juli: Innehöll mycket jobbiga känslor jobbmässigt och chock, fulgråt och enorm förlustkänsla då jag förstod att min barndomskompis gått bort, så sorgligt. Tacksamhet att jag fick och kunde gå på hennes begravning.
Gräsklippning, målning och rumsbyte, dagmamma till Rue, brobygge och plattsättning pysslade jag med när jag var ensam vuxen här hemma rätt så mycket då Jörgen var i Ammarnäs.
I slutet av månaden lagom till min semester fick jag två jourplaceringar och avstod min semester.
 
 
Augusti: Johannas familj kommer upp och vi semestrar med bad, bus och lek. Jag går på en till begravning och fixar och donar med mina lånisar och barn.
Köper en ny bil, firar mina syskonbarn och skolan börjar om.
 
 
 
September: Cancermonstret slår sina svarta förlamande klor i oss men tack och lov var det falskt alarm. Fick dock massa ringar på vattnet och den händelsen blev det som tog all ork som fanns kvar och vi som familj hamnade i djup kris så småningom.
Det positiva var dock att jag fick besöka Ammarnäs för första gången.
 
 
Oktober: Höstlov i Täby, min och Pontus födelsedag, vardagspaus med Pernilla Wahlgrens show och vackra vyer på mina skogspromenader var månadens höjdpunkter, annars 
var det en bedrövlig månad.
 
 
 
November: Månaden då det ändå vänder med enorm kraftansträngning lyckas jag och några till att vända tankarna till det positiva. Pontus bryter tån, Lisa firas och lillan förbereds på att flytta och jag blir farmor och familjehemsmamma.
Bakar tårtor och firar Kians ettårsdag.
 
 
December: Har nyss passerat med julafton, familjemys och mat.
 
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bio

Dagarna rullar på. Jag och Emma var på bio igår och såg Sune.
 
 
Idag har jag varit ner till stan och fixat färgpatroner till vår skrivare, köpt födelsedagspresenter och mat.
 
Efter middagen skjutsade jag Emma till Byske och då passade vi på att tända hos pappa.
 
Kram.

Summering av 2018 januari - juni

2018 har varit kämpig på många sätt och vi har haft det övermäktigt jobbigt ibland, men tänker att mestadels lyfta allt det roliga och lagomt kämpiga vardagsslitet i det här inlägget blir bättre än att skriva om det jobbiga.
Man kan sammanfatta året med Ammarnäsbygge, Rue och hur jag lyckats må bättre genom att välja att styra mina tankar till det positiva.
 
Tråkigt att jag behövde blockera och stänga ute en fin människa från mina sociala medier, tråkigt att hen ändå utövar maktmetoder och fortsätter såra. Spelar liksom ingen roll hur trevlig man försöker vara med hen då hen bara ältar och är arg...
 
Januari: Jag förändrar min kost och lyckas med att gå ner 15 kilo i början av året med hjälp utav Ulrika Davidssons Kickstartskurs(varav tio består nästan hela året)
Vi flyttar in ladan på vår gård tillsut med hjälp utav en stor lyftkran och byter ut vår ytterdörr och då tar vi hjälp utav min morbror Pär. 
 
 
Mycket handlade också om att sonen fick sin diagnos och vi som föräldrar fick gå en utbildning.
 
 
Februari: Jag går pridetåg och drar utomlands med Emma. Står tom mestadels i mitt jouruppdrag och är ändå så tacksam att min chef Karin hjälper mig att få vara impulsiv i mina ledighetsansökningar.
 
 
 
 
Mars: Elton och Alma dominerar. De kommer upp och jag besöker dem i Täby.
 
 
 
April: Familjehemsdagar och Jörgen fyller 50 år. Resa igen och lycka med barnbarnen.
 
 
Maj: Vårstäd ute och inne, fixade nya gardiner i sovrummet. Blev inspirerad av Kaj Pollak som på ett så bra sätt beskriver det här med att välja glädje.
Firade morsdag hemma hos oss.
 
 
 
 
Juni: Ammarnäsbygget sätter fart, Jag åker till Stockholm och lämnar liten lånis och besöker johanna. Rue passas, skolavslutning, Emma blir 14 år, byte av varmvattenberedare, midsommarfirande och Skellefteåfestival.
Semesteravlösare till jourkollegor.
 
 
 
Kram.
 

Nyårsafton

Vi var ett stort gäng som firade nyårsafton hemma hos oss, tror vi var 23 st varav 10 st var barn under tio år. Bilder på några av oss vuxna och barn.
 
 
Nyårsmaten lagade våra gäster från Stockholm och den var mellanösterninspirerad.
Baba Ganoush, Tabbouleh, Kafta, Kyckling, Saffransris med berberis, pitabröd och massa annat gott.
 
 
Till efterrätt gjorde Jhohanna Bananoffi paj och glassbägare med hjortronsylt och hallonsylt.
 
 
Nästan alla barnen var med och skålade in det nya året.
 
 
Nyårsdagen var vi ute och skottade och åkte skoter, åt rester och spelade lite spel.
 
 
 
Stekte plättar till sen middag och hade hjälp utav några småtjejer. Jag lyckades också att vända plättarna i luften för första gången i mitt liv. ;)
 
 
 
Skön bild på Johanna och två utav hennes fina kompisar/brudtärnor får avsluta detta nyårsinlägg.
 
 
 
Kram.

Vi har lämnat 2018 bakom oss nu

Gott Nytt År! 2019 är här!
 
Haft ett väldigt bra jul och nyårsfirande som jag kommer att blogga mer om snart då jag fått alla bilder.
Min mobil håller på att ge upp, jag har spräckt kameran och skyddsskalet. Behöver kolla upp vad det kostar och om det lönar sig att laga.
Inser att jag är så enormt beroende av att dokumentera min vardag och kan inte blogga längre utan foton.
De foton jag tar får grå solstrålar spridda över bilden, beror ju på att kamerans glas spruckit....
 
Jag ska skriva om vår nyårsafton och dagarna runt den och jag ska göra en sammanfattning av mitt liv under 2018.
 
Johanna och hennes familj åkte hem idag och jag känner en stor tomhet, men också en lättnad över att jag fått ordning i kaoset igen.
Jag och Jörgen har plockat, ställt bort extra stolar och iläggsskivor, tvättat, städat, sorterat leksaker till rätt låda och våningsplan. Dessutom rengjort kylen och källsorteringslådan under diskbänken.
Vårt hem känns så stort, luftigt och välstädat helt plötsligt....
 
 
Men vi saknar redan samtalen med våra små barnbarn.
 
Jörgen lagade hempizza till vår middag idag.
 
 
Kram.

RSS 2.0