Hej då 2017

Då var årets sista dag här och om jag ska sammanfatta 2017 har jag fått vara med om en massa fantastiska saker trots ett känslomässigt tungt år.
 
Höjdpunkterna var att jag blev farmor till lilla hjärtegrynet Rue, vår resa till Dominikanska Republiken och det fantastiska sagobröllopet mellan Johanna och Erik och all tid tillsammans med min familj.
Framgångar i att hantera mina barns svårigheter och tacksam för den hjälp vi till slut fått och glad över att vi till sist fick en diagnos som även kommer att ge oss medicinsk hjälp.
Vårt tomtköp i Ammarnäs var också ett lyckat drag i vårt liv som kommer att berika oss på olika sätt framöver.
 
 

Har också tagit ett beslut och loggat ut från Facebook då jag inte vill vara medveten om en persons smutskastning mot mig, tyvärr ser inte personen sitt dubbelmoraliska sätt att vara men det gör så väldigt ont i själen att bli utsatt för hens sätt att fostra mig..
 
Vi ska snart fira in det nya året här hemma, jag och min stora familj och förberedelserna är igång. I går gjorde jag potatisbakelser till varmrätten och Johanna gjorde en laxtårta a´la cheescake. Ska strax stryka bordsduken.
 
Gott slut till er alla och välkommen tvåtusenarton!
 
Kram.
 
 

Den som spar den har

Nu är de här min älskade Stockholmsfamilj! Lisa har lånat min bil och då blev det hon som hämtade på flyget då barnstolarna jag sparat fanns i den.
 
Något annat som jag sparat är alla fina basleksaker som håller i generationer och Elton och Alma leker gärna med Duplot från Lego.
 

Till eftermiddagsfika kraschade vi pepparkakshuset och åt saffransbullar.
 
 
Innan fikat fick småttingarna öppna sina julklappar från sin gudmor, Elton blev så glad för sin pilotklädsel och Alma över sitt målarset.
 

Kram.
 
 

Vem matar jag?

Jag har tidigare skrivit om den vita och svarta vargen och om vem man matar. Hursom hittade jag en bra sida här
där det beskrivs så bra vad jag menar då jag pratar om den svarta och vita vargen.
 

De här sista dagarna har jag stup i kvarten haft svårt för att låta det svarta inte få ta över mina tankar, jag vet att det inte finns ett uns av mitt fel till allt svart som hälldes över mig och att jag inte ska ta åt mig. Men min hjärna kan inte släppa det helt och hållet och det pyser över hela tiden fast jag försöker lägga locket på.
 
I morgon kommer jag med säkerhet ha gått vidare och lämnat även detta bakom mig för från då och en vecka framåt kommer familjen Andersson upp till oss.
 

Kram.

HJÄLP! Hur skyddar man sig emot energitjuvar med offerkoftor på sig?

Jag är helt slut och jag tänker inte skylla på någon annan än mig själv, fast jag skulle vilja ha lite goda råd utav er läsare om ni har.
Jag är en snäll, empatisk människa som vill hjälpa allt och alla, men i och med min inkännande förstående sida och att jag är en High Sensitive Person som bär även andras känslor har jag just nu svårt att hålla mitt eget huvud över vattnet.
I min familj är jag van att hantera allt som suger musten ur mig och jag jobbar ständigt med att inte ta åt mig och känna skuld då barnen inte fixar det vi kommit överens om och jag är medveten om att jag måste bli ännu bättre på att själv sätta på mig min egen syrgasmask innan jag hjälper barnen på med sin.
 
Ovanpå min kamp att klara av att vara en hjälpsam och snäll människa och fortfarande må bra själv i det har en person vällt/hällt ut all sin svarta känslosörja av hatkärlek mot mig.
Personen har läst igenom min Facebook status minst ett halvår bakåt, suttit och läst min blogg och byggt upp en övermäktigt stark känsla av ilska mot mig som jag tyvärr tror beror på ren och skär avundsjuka?
Personen har ifrågasatt varför jag inte bara skriver ut hens namn här och det gör jag inte därför att min avsikt är inte att skriva om någon annan och vara dum här på bloggen. Det jag gör här på min blogg är att försöka beskriva min vardag, mina känslor i det jag upplever i min vardag.
 
Vad ska man göra då en person talar om för en hur fel jag är bara för att jag är jag? Spelar liksom inte någon roll hur vänlig, snäll och trevlig jag försöker vara så måste ändå personen trycka upp i ansiktet att jag inte ska tro att jag är så djävla perfekt!?  Vilket jag aldrig trott eller känt mig som...
 
"far ändå in i helvete, princip du, Din djävla besservisser, du är en falsk människa, väääx upp!!!, än en gång far dit pepparn väx, princiip du!!??, älskar dig faktiskt på avstånd men tyvärr är du en falsk människa, nervsvag, ärvt dåligt psyke av.., osv
På den direkta frågan om vad dessa påståenden baserar sig på så blir svaret "Lägg AV!!Du rår för det själv..Som man bäddar får man ligga.. eller Det vet du..innerst inne!!
 
Det där var bara en bråkdel av fula, personligt kränkande ord personen vräkte över mig i flera timmar dessutom bara för att jag är jag.  Det finns ingenstans i vår konversation att jag på något sätt kränkte hen eller gav igen med samma mynt.
Tänk så enkelt det varit ifall jag insett att jag borde ha lagt mig plattare på en gång och inte kommenterat alls då hen länkade mig på sociala medier till saker som inte stämmer.
 
Tycker så synd om personen som inte förstår att det finns inget jag gjort utan att det finns bara en känsla hen bär och den känslan baseras bara  på ren och skär avundsjuka och att jag inte ska tro att jag är bättre än hen, vilket jag i och för sig inte tror heller.
Men jag är ledsen och kränkt.
 
På juldagen var vi till barnens farmor och det har varit så skönt den här julen att vi hållit allt ganska enkelt, men satsat på tid tillsammans.
 

Igår bjöd jag hem min bror och mina brorsbarn på julgröt och skinksmörgås och syrran och systerbarn har också fått en inbjudan när det passar.
 
Hoppas att er julhelg varit rofylld och bra, min har innehållit lite av allt möjligt i känsloregistret.
 
Kram.
 

Julafton 2017

Jag är så otroligt tacksam över allt jag har, allt jag kämpat med att få, allt som tillslut kommer tillbaka till mig. Inget blir bra då man tillåter sig att bemöta hat, ilska, missunnsamhet, dåligt uppgörande med att "svara med samma mynt". Visst har jag ofta känt ledsna tankar och verbalt grottat ner mig med min man om det som andra välter över mig och ältat runt med mina känslor med att vilja ge igen...men oftast har jag sansat mig och behållit den pyrande "svarta känslan" inom mig och utåt "vänt andra kinden till!"
 
Det är coolt att vara snäll.
 
Vi började våran julafton med att enligt tradition besöka Jörgens morbror Kalle som varje julaftonsförmiddag öppnar upp sitt hem för sina syskon och deras barn och barnbarn. De bjuder på lutfisk, dopp i grytan och massa annat gott. Min tallrik såg ut så här den här gången.
 
 
Vi får också alltid med oss en julklapp som är den samma år efter år, men den presenteras alltid olika. Någon gång får vi den i burkar..
 
 
Eller inbakad i en nallebjörnspepparkaka, eller så måste man ut för att få den...
 
 

Det vi får är en chans till att vinna på Jörgens morfars lottorad.
 

Helen, Kalles fru hade ordnat ett bildspel på datorn med bilder från tidigare julaftnar..
 
 
 
Älskar dessa släktträffar! På Jörgens sida har de två träffar per år, jul och midsommar. På min sida och då på min mammas sida har vi en någon gång under sommaren.
 
Julafton firade vi hos Mikael och Maria, Rues första jul. Ett överfullt knytkalas gott julbord fick vi ihop som vi gottade i oss en pytteliten del av..
 
 
 
 
Rue sov liten stund här och där och var nyvaken här, men hade inte sovit klart och somnade om ett tag till...
 
 
När tomten kom var Rue inte panikslagen eller extremt rädd, men lite avvaktande.
 
 
Hoppas ni får en fortsatt fröjdefull jul...
 
Kram
 
 
 
 
 
 
 

Julefrid

Nu är jag klar med allt inför julen och har inte känt mig stressad alls om vi pratar om hur min tid har räckt till.
Däremot har jag varit rätt så känslomässigt stressad av att jag inte riktigt har räckt till, att jag inte orkat ha tillräckligt med tålamod då vardagsrutinerna och orken hos alla mina barn tryter. Jag har känt mig otillräcklig då ångesten har slagit till hos ett barn, motivationen att kliva upp försvunnit hos ett annat och den tredje som blir sur över att jag bryr mig och försöker fostra.
Men även den stressen har lagt sig fast jag har fått kämpa med mig själv och med hur jag tänker inne i mitt huvud. Det är inte helt lätt att få tonåringar att må bra i dagens stressade IT samhälle.
 
Knäcken är kokad, har även gjort lite ischoklad, pepparkakshus och gravad lax, köttbullar och griljerat skinka under de senaste dagarna.
 
 
Ikväll ska vi ha uppesittarkväll med Lisa och därigenom dra bort barnen från sin internetbubbla och umgås över lite ost och kex framför bingolotto.
 

Fångade Pontus på bild strax efter han känt och klämt på sina julklappar och försökt gissa vad som är i dem..
 
Kram.
 
 
 
 
 

Idag mår jag piss

Den här veckan har varit tuff! Jag har varit själv med mina barn då Jörgen "jobbat" nere i Malmö. Tonåringar är ju tonåringar och de ska ju frigöra sig, svara emot och vara allmänt sura och otrevliga. Det vet jag och det kan jag tackla och hantera. För de hinner vara charmiga och underbara däremellan också..;) 
 
Men jag måste också hantera tonåringar med särskilda svårigheter, tonåringar med diagnoser, tonåringar med taskig uppväxt och tonåringar som inte mår bra. Det här inkluderar både lånisar och mina egna barn.
Sen ska vi addera julen på det här och i en släkt och familj  kan det skapa oreda och olika känslor om vem som favoritiseras och vem som glöms bort, vem som ska bjuda in vem?  Vem som känner sig orättvist behandlad och vem som av sårade känslor vräker ur sig mot någon sin skit = "sin känsla" av utanförskap eller något i den stilen!? Det är frånskilda föräldrar, det är frånskilda far/morföräldrar, det är syskon i kärnfamilj, det är syskon som är frånskilda, det ÄR mångas känslor som det ska tas hänsyn till!?
 
Ni som sett "Tomten är far till alla barnen" fattar lite om vad jag försöker förmedla..!?
Snälla älskade familj, barn och vänner, kom ihåg att vi alla gör vårt bästa! Tycker du att mitt bästa inte duger undanber jag mig att du ska säga "så är det visst", "..är så djävla besviken på dig" och så vidare...
 
Om du inte är nöjd med en relation och känner att någon nära gör skillnad på dig och någon annan, snälla låt bli att berätta för den personen att den är fel! Tror du att relationen blir bättre av att du först skäller ut, går till personligt angrepp istället för att diskutera sakfråga och sen förväntar du dig att den här motparten i relationen ska säga javisst vad jag vill umgås med dig?!
 
Nu flummade jag iväg lite, men jag vill förmedla att det är inte helt enkelt att skapa en drömjul för alla och infria allas förväntningar!?
 
Vi ska fira julen hos Mikael och "alla" är välkomna! Mikael öppnar upp sitt hem för sin mamma och sina syskon, för sin fru Marias mamma och pappa och hennes syskon, men han bjuder också in de jag alltid brukar bjuda in så ingen behöver sitta själv.
Förra året var jag med min familj i Dominikanska Republiken och tyvärr satt då många ensamma hemma.
 
Den här dagen började tyvärr i samma anda som den slutade igår, jag väljer bort detaljerna men blev tvungen att skjutsa till skolan i dag också.
Hälsade på pappa och han lyssnade som vanligt på mig och minnena av honom och vem han var med sitt raka, ibland brutalt ärliga sätt stärker åter mig i att vara den jag är. Jag är snäll, ibland för snäll, jag är förlåtande och vänder alltid andra kinden till. Hatar illvilja, avundsjuka, orättvisor och självupptagna människor! Men jag finns där för dem också.
 

Men i kväll blev det för mycket för mig då jag blev själv med pepparkaksbak, då jag bar känslan av att ingen bryr sig om att umgås och fullfölja traditioner...
 
För vem? Varför försöker jag ens?
 
Men vi har ett resultat, vi har ett pepparkakshus!
 
 
Kram.
 
 

Stockholm

Vi har haft en bra helg i Stockholm. Barnbarnen var krassliga med segdragen influensa/förkylning men de orkade med Eltons barnkalas på lördagen.
 

Vuxen/släkt kalaset på söndag och på Eltons födelsedag blev inställt så då kunde vi umgås under mindre formella former..
 

Tyvärr blev det något fel på min överföring av bilder till min dator och massa bilder försvann, turligt nog inte så många från helgen men de jag tog i går eftermiddag och de jag tagit idag.
 
Agerade taxi till skolan i morse och var förbi hos pappa, tände ljus och tankade kraft och vishet inför kommande behövligt samtal.
 
Kram. 
 
 

Att ha barn med lite extra svårigheter att klara sin vardag

Går in och läser på min kusins blogg och känner så väl igen mig, känner igen den där frustrationen då inget blir som man tänkt sig och känner sig fel.
 
Det har varit en tid även hos mig nu då barnen har behövt extra omsorg och det sliter på orken och i natt väcktes jag klockan 03.00 av ett sms som sonen skickade om att han inte kunde sova och där tog min nattsömn slut. Jag är lättväckt och hans avsikt var ju inte att väcka mig men så blev det.
Kunde inte somna om eftersom jag visste att väckarklockan skulle ringa fem. 
Har en lånis som jag skulle få upp så hen kunde åka bussen som går 5.55.
Lagom trött och frustrerad då jag curlat med kaffekokning och väckning för att få beskedet att hen sjukanmält sig så somnade jag om efter sex för att återigen väckas av det normala morgonalarmet vid sju och då var det bara att kliva upp och ta itu med dagen.
Jag var inte så pigg och la mig igen då jag hjälpt de andra barnen iväg till skolan, förutom sonen då som jag hade förhandlat om att få väcka och skjutsa till skolan vid tio.
Men tji fick jag då telefonen ringde i ett. Jobbsamtal, privatsamtal och sms pling ....
 

Så här sitter jag trött och sliten och laddar för att ta mig in i duschen, sen ska det packas en liten väska för i afton flyger de flesta av oss i familjen ner till barnbarnen i Täby. Elton fyller nämligen 4 år på söndag.
 
Kram.
 
 

Jobbigt och kul jobb

Intensivt på jobbfronten från oväntat håll, vad är de med tonåringar och hormoner?
Hur som räddade en 14 månaders solstråle upp vårt senaste dygn då vi fick joura ett knappt dygn. Att få en liten sötnos att skratta och må bra ger så mycket mer energi än det tar.
 
 
Att få skolan att ställa upp lite extra misslyckades jag med idag och fick hämta hem ett barn som inte trodde sig om att fixa skolan efter sin sjukdom..
Tänk att det ska vara så svårt att tänka utanför ramarna och hjälpa en som vill försöka? Så bortslösat med tid att ingen resurs kunde rycka in på förmiddagen trots att jag tydliggjorde problemet. Nix blev frånvaro då jag efter flera samtal fått mitt barn att stanna och försöka och sen ändå bli tvungen att hämta och ännu längre uppförsbacke blev det..
 
Att ha barn med någon form av diagnos eller handikapp blir lätt så svårt och om du är nyfiken kan du gå in och läsa om det hos supermamsen.
Eller gå in här  där berättar hon om sin vardag som jag känner så väl igen, eller här där hon skriver om den perfekta föräldern vi så gärna vill vara.
 

Längtar efter den här solstrålen som ska komma till farmor imorgon. Jag behöver hennes glädje nu.
 
Kram.

15 år som gifta

Hej på er, har velat skriva till er tidigare, har till och med loggat in här flera gånger under veckan, men nej det blir ingen text. Jag har så mycket tankar i mitt huvud som jag vill dela med mig av, saker som förklarar så mycket om diagnoser och vår vardag, kanske det blir något inlägg om det senare.
 
Idag är det femton år sedan vi döpte Pontus och samtidigt blev vi man och hustru jag och Jörgen. Femton år i både nöd och lust som vi nu bestämde oss för att fira med mat och en stund för oss själva på Bryggarbacken.
 

Men jag backar tillbaka  lite i händelserna för att skriva om att vi har ett till lånebarn boende hos oss nu, att jag passat Rue två dagar den här veckan och hunnit med att äta jullunch på Scandic med mina jobbarkompisar.
 
 
Jag hade sovit uruselt och var inte på humör att trängas med folk som inte lydigt stod i kö så det här blev det enda jag åt från deras mat då jag fick en känsla av klaustrofobi/socialfobi där i matkön. Den inlagda sillen var dock fantastiskt god och bara smälte i munnen.
 
 
Fläkten i vår kamin har också lämpligt gått sönder den här veckan då vi toppade med arton minusgrader.och ska nu bytas ut..
 

Men tillbaka till i dag och vår bröllopsdag som jag började med att väcka en lånis klockan fem och sen somna om och då fick jag en välbehövlig sovmorgon ändå till halv elva, Jörgen väckte de andra barnen vid sju och fick iväg dem med bussen.
 
Det har snöat och blåst rejält här i natt och jag gick ut och skottade runt bron och det som rasat från taket direkt jag vaknat, innan det blev för tungt av plussgraderna. Trenden verkar vara att det ska töa rejält efter varje snöfall den här vintern också.
 

Tillbaka till i kväll då och vårt firande av vår femtonde bröllopsdag. Vi hade bokat bord på Bryggarbacken och valde deras specialare "Tiorätters valt av kockarna" med tillägget att det skulle vara utan skaldjur.
 
    
 
Tre förrätter varav den första bestod utav den oväntande goda smakkombinationen av inlagd sill som var friterad!? Mums var det! Blekast smak var det på förrätt nummer två som bestod utav massa olika svampsorter och rostade lökringar och potatisar. Tredje förrätten var den klassiska löjromen på en bädd av syrad grädde och krispig potatis.
 

Vi fick fyra huvudrätter. Tartar med rostad lök och kaprissås, torsk på en bädd av reducerad grädde och granolja med blomkålsskivor, Risotto med grönkål, västerbottensost och tryffel, Gräsand med rödbeta och hallonlakritssås.
 
 
 
Jag hittade två hagel i min sista varmrätt som var gräsand, den mest himmelska smakupplevelsen var risotton och i andra hand friterade sillen.
 
De tre efterrätterna bestod utav glass smaksatt med lingon och garnerad av lingonglas, Pumpanågonting med vaniljglass och till sist en mastig kaffeglass och chokladmosse + riven choklad som var smaksatt med kaffe.
 
     
 
Vi njöt verkligen av både god service och goda smakupplevelser i kväll och kan varmt rekommendera den här restaurangen.
Vi fick tio procent rabatt på notan eftersom vi hittat hagel i gräsanden (Jag påpekade bara det, klagade verkligen inte..), dessutom bjöd de oss på kaffet som vi fick serverat i varsin liten kanna.
 

Mätta och belåtna åkte vi till Byske för att hämta upp Emma, men var lite tidiga och då ville jag säga hej till pappa.
Hade inte med mig något ljus att byta ut det slocknade med, men hej fick jag i vart fall säga.
 
 
Nu återstår det bara för mig att säga godnatt och sov så gott!
 
Kram.
 

Efter första advent

Det är så mycket känslor i omlopp så jag är helt slut! Ett drama med avundsjuka/känsla av orättvisa för någon utanför det här huset har jag ägnat många timmar till att försöka förstå och försökt hjälpa till att reda ut då jag blev indragen.
Inte nog med det, eller kanske på grund utav det så orkade jag inte vara pedagogisk, förstående och tålmodig gentemot morgontrötta barn i morse och de blev hemma från skolan.
Lycka är inte gratis, inte vänskap heller. Vi måste vårda våra relationer och uppmuntra varandra istället för att tala om hur fel vi är!?
 

Det blev först idag till middagen som första adventsljuset blev tänt och gardinerna i köket kom upp.
 

Unnade mig tulpaner från ICA och fick en klump imagen då jag hörde om yxdramat på min förra arbetsplats. Lisa missade dramat då hon var på lunch just då men stackars, stackars kassören!!
 
 
Idag blev det inte en jättebra dag, men får väl försöka ta nya tag imorgon, då kommer dessutom Rue hit igen.

Kram.

Idol blev då som jag tänkt mig i vart fall!

Den här veckan har varit tuff för mig på olika plan..
 
Men jag ska inte gå in på detaljerna här utan fokusera på fakta och de bättre stunderna då jag berättar för er.
 
Emma var symtomfri från sin feber och magsjuka rätt snabbt och skulle absolut till skolan trots att 48 timmar inte riktigt hade gått...  jag förmanade henne om hur viktigt det då blev för henne att inte lämna bakterier efter sig genom att tvätta av toasits, händer och använda Handsprit...
 
Nästa att drabbas blev tyvärr Pontus som satte igång att kräkas sen torsdagskväll och långt in på fredagens början. Nu sitter han här i soffan med 38 graders feber efter ett dygns mer eller mindre sovande i 39 graders feber.
 
Tisdag var jag på tinget, onsdag skurade jag bort alla bakterier på toaletterna, torkade några fönster och dammtorkade/torkade av alla ytor som vi kladdar fingeravtryck på, både uppe och nere. Dammsög och torkade av mina golv.
 
Rue kom hit på torsdagsmorgon, jag var medvetslöst trött efter en dålig natt och fick ta en powernap medans Rue och Jörgen åt frukost, duschade och busade en stund.
 

I morse hade jag starka förhoppningar om att "tredje gången gillt" skulle gälla, att idag skulle verkligen ladan flyttas.
Men nej, det ska vara lagom med motgång på allt för tillfället tydligen!? Hur som så kom kranbil i morse och konstaterade att storebror lyftkran behövde inkallas...
 

Lät där och då som om det skulle ordna sig innan kvällen, men storebror Rönnskär/avtal snodde vår lyftkran och vi får vackert vänta lite till..
 
Kram.

RSS 2.0