Lagat en trotjänare

När Lisa var ett år fick hon ett mjukisdjur i form av en tusenfoting. Flera olika färger och med alfabetet på. Den har använts flitigt och varit omtyckt av mina barn och nu på senare år av mina barnbarn och jourbarn.
Någon fot hade lossnat flera sömmar hade gått upp innan jag tog mig an att reparera och laga den idag.
 
 
Jag sprättade upp sömmen längs med hela tusenfotingen och tog sen ut all stoppning.
 
 
Sydde sedan om alla sömmar både på kortsida och långsida.
 
 
Sydde sedan ihop nästan hela tusenfotingen och stoppade in fyllningen igen.
Avslutade med att sy ihop resten för hand.
 
 
Nu är den lagad och kan nyttjas i många fler år.
 
 
Kram.

Ensamheten

Jag har det så bra och är så otroligt tacksam för mycket i mitt liv. Barnen, barnbarnen, Ammarnäs och mina uppdrag till Skellefteå kommun.
Oftast kan jag numer vara här och nu, njuta av att gå runt här hemma och utföra mina sysslor.
Tvätta, plocka undan, torka smulor, vika filtar och fixa med kuddar, plocka upp leksaker och kvarglömda kläder på badrumsgolvet.
Planera matinköp, laga favoritmat och önskekost. Gillar att ta hand om min familj, ställa upp och underlätta för alla. Se till att logistiken fungerar med möten, skjuts och hämtningar.
 
 
Men trots allt jag gör för att ta hand om mina känslor så är inte mitt liv rosenrött hela tiden.
Jag faller igenom mina skyddsmurar emellanåt och får ångest. En oro i kroppen över något som jag kan sätta fingret på exakt vad som utlöser det. Försöker förtvivlat att ta hand om mina känslor som uppstår.  Men fixar det inte emellanåt. Yttre faktorer kan få mig att känna mig så otroligt ensam, obekräftad och tagen för given. Fattar att jag blir ett offer, vill inte vara det och kämpar förtvivlat att vända mina tankar till tacksamhet istället. 
Har i dessa stunder ingen att prata med. Eller jo det finns det ju. Men det känns inte möjligt att tro att någon vill lyssna. Förmår mig inte heller att ta kontakt med någon just då.
Livet som högkänslig, övertänkande person.
Vill egentligen bara ha lite bekräftande ord emellanåt och ge mig tiden att du orkar lyssna klart på mitt omständiga sätt att berätta något är också betydelsefullt för mig.
 
 
Nu till något roligare.
 
Jag började i fredags med att hjälpa Emma att sy till gardinerna i hennes krypin. Avslutade det lilla projektet igår.
 
 
Kram.

Pinchos

För väldigt många år sedan fick jag och Jörgen en fin present av Rue som vi inte har löst in. Nämligen en inbjudan om att äta på Pinchos tillsammans.
 
 
Nu i afton blev det äntligen av:).
 
Men först hann vi med lek ute och lek inne och en massa kvalitetstid tillsammans.
 
 
Jörgen hjälpte mig att få upp de nya kökslamporna. Är nöjd. Vet dock inte om jag gillade de gamla mer än dessa ändå?
 
 
Men det blev fint att ha hela lampor igen.
 
Åter till Pinchos. Första gången för mig, men något jag absolut kan tänka mig att göra om.
Man laddar ner en app som man sedan beställer sin mat ifrån. Maten består av små miniportioner och det är meningen att man ska beställa flera olika. 
 
 
Mums! Det gör jag gärna om. Tack för inbjudan Rue;).
 
Kram.

Strategi och barnbarn

Lillkille och lilltjej har haft övernattande umgänge och det kändes så märkligt, men fint att få ha ungdomarna kvar nere i köket efter middagen igår. 
Sen blev det Yatzy och Plump. Mysigt.
 
 
Imorse kunde jag ligga och dra mig länge då inga små barn ville mig något.
Jag och Jörgen använde sen fm till att lyssna på länken till kursen Strategi vi fått via Bup för att fördjupa oss om adhd.
 
 
Efter tolv kom barnbarnen hit, vi ska passa dem tills imorgon. Vi passade på att gå till skolans lekplats en stund.
 
 
Till mellis gjorde jag varmchoklad och rostfralla till oss.
 
 
I vanlig ordning vann Rue stort över mig i memorie.
 
 
Nu ska jag fortsätta mysa.
 
Kram.

Tänkvärda bilder

Skickade iväg lillan och Jörgen imorse för bad och förälderumgänge. Plockade undan lite, dammsög, duschade och dolade på.
Åkte in till stan vid två, för idag skulle familjeenheten avtacka vår fina jourkollega som gick i pension förra året. Vår lilla jourgrupp har redan avtackat henne. Nu idag var det resten av teamet uppe på soc som ville tacka henne och bjuda på tårta.
 
Vill du vara hemma på heltid med en bruttolön som på ett ungefär motsvarar en undersköterskas (säkert förhandlingsbart) så tycker jag du ska skicka in en intresseanmälan till kommunen om att få bli jourhem.
Vi behöver få in en ersättare till hon som avtackades idag. 
 
Jag har inte så mycket mer att säga och rundar av det här inlägget med olika bilder med tänkvärda ord. De har inte så mycket gemensamt med just detta inlägg, men de säger så mycket om annat.
 
 
Kram.
 

Mina rundor

Efter lillan lämnats på förskolan passade jag på att gå in på Coop för att få matinspiration.
Åkte sen in till stan och fixade en present och blommor då vi ska på kalas ikväll.
 
 
Hämtade ut ett paket i Kåge. En matsmartleverans.
Det är töväder idag och det hade rasat från taket såg jag när jag kom hem.
Tog tag i det direkt.
 
 
Tog även bort snön närmast väggen som lämnats.
 
 
När jag kom in röjde jag bort i köket, packade upp mat och slog in paketet. Vek ihop tvätt, bäddade till några sängar och plockade bort.
 
Snart dags att dra iväg på dagens andra runda och hämta hem ett eller flera barn.
 
Kram.

Vintersol och vardag igen

Vi hade en jättefin dag innan vi lämnade Ammarnäs för den här gången.
Skotertur till Bertjaur och handborrade upp tre hål, men ingen fisk.
Stekte hamburgare och grillkorvar till lunchen.
 
 
Väl hemma i stugan igen så hann jag med att städa hörnskåpet som vi har skafferivaror i.
 
 
Till middag kokade jag ris och värmde upp korvgrytan som jag gjort tidigare i veckan.
 
Sist jag var upp hit så glömde jag Kercherfönstertvättmaskinen så jag passade på att ta de kladdigaste glasen i trappen och på loftet. Bastuns glas behövde också rengöras. Fint blev det.
 
Idag har jag skjutsat och hämtat lillan, plockat disk, tvättat, lagt in tvättberg i garderober. Men har även vilat en timme drygt.
 
 
Magiskt med rosahimmel soluppgång.
 
 
Kram.
 
 

Bara njuta

Jag och killarna åkte upp till Ammarnäs igår. Mikael är också här med barnbarn och extrabarn. 
Grabbarna var ute i garaget och fixade med skotrarna och jag fick sällskap av ett vaket barn här inne i stugan. Vi byggde mer på pusslet som vi lämnat framme på bordet sedan sist vi var här.
 
 
Vi spelade också vänd tio.
 
 
Idag väcktes vi vid sju av det yngsta barnbarnets röst och odiskretion;)
 
Lugn förmiddag med pussel, fin soluppgång och bara ta det som det kommer. Samtal och mys.
 
 
 
Vi gick ut före mitt på dagen och skottade, tände brasa, det kördes miniskoter och grillades klämmackor vid vår fina grillring.
 
 
Sen gick jag in med de mindre barnen så grabbarna kunde åka iväg och köra skoter på pojkars vis. 
 
Kram.
 

Blandad dag som vanligt

Klev upp med lilleman i vanlig ordning och hjälpte honom med att komma sig iväg. Försökte kolla av med ungdomarna om de inte skulle kliva upp? 
Jag hade inte hört annat än att det var skoldag och arbetsdag, hörde ingen väckarklocka och fick diffusa svar som resulterade till att de inte klev upp.
 
Försökte än en gång ta hand om mina känslor i det hela och inte bli stressad, arg, ledsen eller så.
Jag hade sovit uruselt i natt och ögonen sved. Drog filten över mig i soffan och somnade om en timme. När sovrummet blev ledigt la jag mig på sängen och lyssnade/halvsov en stund till tills klockan blev elva.
 
Jag har en tid lyssnat och läst Kaj Pollaks senaste bok. Den är klockren på hur man bör ta hand om sina känslor och upplevelser. Den är klockren i hur vi många människor är uppvuxna i offrens tid/land.
 
 
Det är inte lätt att ta hand om sina egna känslor. Det är mycket lättare att skylla på någon annan/situationen/kompisen då det går snett och man blir upprörd. 
 
Hur många gånger har jag inte gjort det? Men sen kan ju livet och prövningarna hopa sig och tillfällen med offerkofta och gråt kan behövas en stund.
Men i de flesta situationer kan man faktiskt må så mycket bättre ifall man styr hur man tänker och slutar med att anta så mycket.
 
 
Jag har utvecklats, jag har lärt mig mycket i mitt uppdrag som familjehem till en kille med Intellektuell funktionsnedsättning. Jag har lärt mig mycket då jag fördjupat mig i lågaffektivt bemötande och olika diagnoser. Jag har lärt mig mycket genom min resa som förälder och genom min resa i livet och att jag varit jourhem de senaste dryga åtta åren.
 
Jag är svag och skör ofta, barnet inom mig har upplevt så mycket, min personlighet, mitt sätt att vara är allt annat än självsäkert och perfekt. Men jag försöker utvecklas, jag försöker vara stark och duktig för de som kan behöva det.
 
 
Fick en påringning i afton ifrån berdskapen att de eventuellt ville tillsätta vår tomma jourplats. Tyvärr för barnen så har förälder eller föräldrar gömt de för socialtjänsten. Barnen har larmat om att de far illa.och ikväll kommer de inte hit i vart fall.
 
Igår var lillkille på Korttids och vi kunde duka fint och äta en lugn middag tillsammans vi fyra som bor under detta tak och kallas för kärnfamilj.
 
 
Jag gjorde en Falsk oxfilépasta på en älgstek jag av misstag tagit upp från frysen då det var köttfärs jag egentligen sökte.
Stekte rostbiffen någon dag tidigare och använde köttet i onsdags som filé substitut.
 
Imorgon ska vi gå en digital kurs via Bup som heter Strategi och handlar om hur du lär/bemöter/tänker om Adhd diagnos.
Idag gjorde jag ett enkomt ärende ner till stan och till Ursviken för att hämta upp en pärm med kursmaterial på Bup inför kursen. 
 
Skulle också vilja flagga för detta upprop, denna podd och hur det kan vara att vara Funkisförälder.
Älskar att lyssna på Josanna och Monica! Två väldigt drivna slutkörda funkisföräldrar som utöver att ta hand om deras extra krävande barn ändå orkar hjälpa andra och driva frågor som är extremt viktiga vidare.
Skriv under och skicka in din namnunderskrift så de kan ta detta vidare till regeringen.
 
Japp spretigt inlägg igen. Egentligen som mina tankar oftast är. Välkommen in i hur min hjärna fungerar och tänker;).
 
Jag tror jag har hittat nya kökslampor över vårt köksbord. Tyvärr har glaset gått sönder på den ena lampan och det finns inte att beställa nytt från tillverkaren.
En lång tid har jag letat och kanske äntligen funnit en lampa som jag gillar.
 
 
 
 
 
Tror det blir bra ifall jag målar över det svarta kontaktdöljande fästet mot taket och den svarta elkabeln.
 
Kram.

Min dag fram till lunch

Jag klev upp tio över sex och hjälpte lillkille med sina sysslor. Gick bet på att få hans hörlurar att fungera till telefonen och behövde väcka Jörgen så han kunde fixa. 
Förutom att lillkille har Korttids idag så behöver han ha något att distrahera sig med i taxin. Svårt för honom att sitta trångt och klara av det sociala spelet, blir lätt "att spela Allan" för honom.
 
Jag hann sedan med en dusch innan lillan vaknade och behövde sin guidning med morgonrutinerna. Jag satte upp hennes hår medans hon åt sin frukost.
 
 
Vi var påklädda i god tid innan vi behövde åka till förskolan så då passade vi på att dra in soptunnorna.
 
 
Efter jag lämnat lillan på förskolan passade jag på att handla. Fanns flera nedsatta produkter med kort datum så jag bestämde mig för att vara svinnsmart och ha en matlagningsdag idag.
 
 
Flera olika korvar tillsammans med baconet hamnade i en kastrull tillsammans med ärter. majs och paprika och den färdiga produkten blev en Korvgryta.
 
 
Färsk majskyckling nedsatt 40% blev tillsammans med frysta Herrgårdsgrönsaker, röd curry och kokosgrädde en annan god gryta.
 
 
Funderar på vad resten av dagen ska fyllas med för sysslor? Finns att göra, men inget akut och inga måsten.
 
Kram.

Städat och donat.

Jag känner mig lite rastlös och uttråkad, men försöker hitta något meningsfullt att fylla dagarna med.
Jag har renbäddat vår säng idag och städat sovrummet.
 
 
Tvättat och hängt upp de gamla sängkläderna.
 
 
Drog fram soffan i vardagsrummet och städade där. Dammsög upp de värsta som hamnat i dynornas springor och gick igenom rumsmattan ordentligt.
 
 
Resten av tiden har gått åt till matlagning, dusch och nattning av barn.
 
Kram.

Snöoväder på ingång.

Hej på er. Här hemma händer det inte så mycket nytt. Jag eldar och ska snart hänga upp en tvätt, gjorde pannkaka med bacon till lunch och medans den var i ugnen jagade jag ut lilleman.
Han vill bara vara med skärm och vill inte leka eller pyssla, han har svårt för att aktivera sig själv.
 
Jag gick också ut och hittade något att göra. Försöka skotta/hacka bort snön framför skoterförrådets dörr.
 
 
Gick tillslut och hämtade järnspettet och då gick det undan.
 
 
Det har nyss börjat snöa och ett riktigt snöoväder är på ingång enligt metrologerna. Blir spännande att hämta lillan ikväll.
 
 
Kram.

Rues sexårsdag

Det som bröt av mot vardag idag var att klockan två började Rues kalas. 
 
 
Rue verkade uppskatta tårtan och efter födelsedagssång fick hon välja vart mamma skulle skära en bit. Hon valde sitt namn och Olof.
 
 
När Olof skulle ätas försvann hans näsa först, sen ögonen, fötterna och därefter åkte hans huvud av.
 
 
 
Rue öppnade sina paket och hon fick en Unicorn av någon som hon satte igång att måla och dekorera.
 
 
Kram.
 

Rues födelsedagstårta

Imorgon blir Rue 6 år och jag har haft mina tankar på hur jag ska fixa en Annatårta? Anna från filmen Frost kändes så svår. Jag googlade bilder på Frosttårtor och landade i att få försöka köpa en ätvänlig bild på Anna.
Jörgen fick i uppdrag då han var i Umeå att fråga på MAXI ICA i deras bageri om han bara kunde få köpa en bild eftersom de gör tårtor med Frosttema. Han fick ett Nej.
Jag chansade och gick in på MAXI ICA här i stan och de sa att det var inga problem. Maila bara in den bild du vill ha utskriven.
Jag valde denna.
 
 
Jag kände direkt att jag ville göra snögubben Olof och renen Sven. De figurerna och kristyrgranar gjorde jag igår.
 
 
Idag har jag lagt ihop tårtan med frysta mosade jordgubbar, marsankräm och grädde.
 
 
Jag hade inte en helt klar bild på hur tårtan skulle se ut, beslut efter beslut tar jag under tiden som jag jobbar. 
 
Vi har haft besök av socialtjänsten idag på eftermiddagen och då pausade jag tårtbaket. 
Vi har startar en förfrågan/process om VÖF(vårdnadsöverflytt) på lillkille. 
 
Efter middagen började jag klä in tårtan med marsipan. Jörgen har hjälpt mig med att färga in marsipanen.
Valde att klä in kanterna först, det gick bra. Fick sen fundera några vändor om hur jag skulle göra locket? Fick göra om då jag gjorde hålet till bilden åt fel håll. Bilden på Anna är rektangulär och så är även botten.
 
 
Hade i tanken först tänkt använda all dekoration stående runt om på tårtan men landade i att skriva Rue 6 år uppe på och ha granar på andra sidan.
 
 
Olof och Sven hamnade på en långsida och en kortsida.
 
 
Ska bli spännande att se hur tårtan ser ut imorgon då jag upptäckte att då Annabilden blir fuktig så började bilden "svettas".
 
 
Kram.

Årets fjärde inlägg

Glest med inlägg här. Jag har tröttnat på att skriva ärliga frustrerande texter som jag ofta har skrivit förr. Det har varit viktigt för mig att "skriva av mig" här tidigare...
Men nu när jag tar mer ansvar för mina egna känslor och oftast klarar av att inte snurra in mig i fel tankemönster blir det mest vardag att skriva om och den upprepar sig ju;).
Men jag kommer inte att sluta blogga för det.
 
 
Massa svammel, nu ska jag göra ett blogginlägg:).
 
Jag har skjutsat och hämtat barn. Lagat god mat och försökt med att inblanda mindre snabba kolhydrater i min tallrik.
 
 
Idag har jag skafferirensat och gjorde en paj på vissna grönsaker och konserver. Igår gjorde jag fisk på tre olika sätt och serverade med stekt potatis för de som inte har problem med vikt eller för mycket kolhydratintag.
 
Pajen idag innehöll  färsk spenat, färsk sparris sedan nyårsfirandet, makrill i tomatsås och lök. Massa ost och fetaost. Gott blev det.!
 
 
 
 
Ikväll har jag påbörjat att känna mig för hur jag ska göra Rues tårta till lördag då hon fyller sex år.
 
 
Jag hänger mig åt nya rutiner då jag inte torktummlar tvätten längre, jag eldar, hänger tvätt, duschar kortare. Jag gillar mina nya rutiner som består av att inte slösa, orka sortera och återvinna.
 
Hade velat åka upp till Ammarnäs igen till helgen. Men Rue fyller ju sex år och ska firas på lördag.
 
Kram.
 

Firat en fjortonåring och Hurra Johanna

Igår kväll åkte vi hem från Ammarnäs i snörök och delvis oplogade vägar. Det gick bra, Jörgen är en erfaren chaufför och anpassade farten efter väglaget.
 
Innan vi lämnade Ammarnäs hann vi med utelek och lunch.
 
 
Inne blev det mera lek och jag fastnade i att pussla.
Till middag fixade Mikael önskemiddag till deras stjärna (familjehemsplacering), kött och Hasselbakspotatis då det var hans födelsedag.
Mums.
I fredags innan grabbarna kom upp hann jag lägga ihop en tårta som jag dekorerat med det han gillar.
 
 
Idag har jag pysslat på med att ta hand om de två små, tvättat, eldat, skottat snö osv..
 
 
På eftermiddagen följde jag Emma till polisen för att fixa pass till henne.
 
Idag är det också trettifem år sedan jag födde mitt första barn. Ett litet sött knyte på tre kilo som luktade rosa. Grattis Johanna på din dag.
 
Kram.
 
 
 
 

Vardag och massa lyx

Dagarna rullar på med ett fint lyckligt flyt.
Vardag har vi haft några dagar, jag gillar vardag och rutiner. Förutsägbarhet, lilleman också. Han behöver förutsägbarhet. Han behöver veta hur hans dag ska se ut och vad han ska göra och inte göra. Lov ger honom så många tankar om vad ska jag göra nu?
 
Vi har haft två dagar inom barnomsorg. Umgänge med en pappa på Leos och nu i torsdags bilade vi upp till Ammarnäs igen. Jag, Jörgen, Freja, lilltjej och lillkille bilade upp efter lunch, medans Pontus fick åka med Mikael och Benjamin efter middag. Tyvärr blev Rue sjuk i feber och Maria jobbade i helgen och de löser vardagen hemma med hjälp av mormor.
 
 
Vi kom upp lagomt till middag och valde att äta pizza i dalstugan vid slalombacken.
 
 
Idag har vi grillat korv vid grillringen, plumsat i snö och kört skoter utifrån vad var och en gillar. Jag och Jörgen tog de små till renhagen i byn.
 
 
Dagens middag blev tacos, rester som fanns här i frysen i Ammarnäs. Pussel och matlagning i ett blev det idag.
 
 
Kram.

Årets första

Nu har 2022 firats ut och vi har ett nytt år att kliva in i. Vi var med några grannar och firade in det nya året här hemma hos oss
 
 
Jag kommer inte att sammanfatta fjolåret så mycket men det finns några för mig viktiga punkter som är värda att nämnas.
 
Jag har blivit så mycket bättre på att ta hand om mina egna känslor och slutat upp med att grubbla eller vara orolig på det som är andras bekymmer. Jag väljer oftare att inte fastna i negativa tankar.
Jag styr om mina tankar och väljer numera att mata min hjärna med mer positiva tankar.
Hittar jag kalsonger på golvet i badrummet eller massa disk på diskbänken så tänker jag inte längre arga tankar om hur nonchalant  och förolämpande det är att lämna sånt till mig.
Jag styr numera om tankarna och tänker att den eller de hade inte för avsikt och gör inte någon stor grej av det i mitt huvud.
 
 
Den andra punkten som jag vill ta upp är att jag tycker det är så enormt skönt att få leva igen och slippa coronarestriktioner. Det var en bra lösning att ha möten via datorn, men oj så mycket skönare och trevligare att träffas fysiskt.
 
Vi har också kunnat resa två gånger i år och det har gett mig så mycket mer energi.
 
Till sist har vi fått till några fina träffar med alla mina barn, särskilt nu under jul och vad vore jag utan dom?
Så fina dagar vi fick runt jul här hemma och sen njutet i Ammarnäs.
 
 
Nytt år är det många första på. Första dagen, första blogginlägget och idag första vardagen med jobb och fritids/förskola.
Jag har städat ut julen och sen tvingat mig att tänka om för att spara el. Vårt elavtal gick ut vid månadsskiftet och nu behöver vi elda igen hela dagen, tvätta mer sparsamt och stänga torktummlaren.
Så tråkigt att betala onödigt dyr el än att njuta av den numer goda ekonomin vi har och lägga pengarna på mer njut.
 
Kram.
 

RSS 2.0