Operation dagsverke

I dag fick barnen till uppgift att städa sina rum. Renbädda, dammsuga och torka förnster. De har ledigt från skolan ifall de jobbar ihop en slant som i år ska skickas till barn i Namibia.
 
Två skitmornar med humörsvängningar och skjuts till skolan med sonen har passerat, idag blev det tredje skitmorgonen, kan inte påstå annat än att jag ser fram emot sommarlovet som faktiskt närmar sig med stormsteg.
Måndag passerade utan att jag gjorde många knop, tisdag var det samtal och jobb som gällde. Det är mycket som rör sig i mina ungdomars huvuden som behöver benas ur.
 
Vädret är ändå fantastiskt fint med sol och klarblå himmel, kallt visserligen då det bara är tolv, tretton grader i luften, men det gör inte så mycket tycker jag.
Musöron på björkarna och några nästäppta barn som behöver påminnas om att ta sin allergimedicin.
 
Närhelst du tvivlar på din förmåga ska du tänka på hur mycket du redan har tagit dig igenom.
 
 
 Kram.
 
 

En morsdag med extra allt

Jaa hör ni, den här morsdagen har innehållit både positivt och negativt, men jag ska mest hålla mig till det positiva.
Fick en trevlig morsdagshälsning via Instagram i natt från Johanna.
 
 
När mina hemmaboende barn vaknade fick jag fina blommor, choklad och kramar.
 

Vi blev försenade på grund av tonårstjafs, dessutom med två följeslagare (två tonåringar) mindre än vad det var tänkt från början, men vi  resterande kom oss iväg där efter tre för en biltur till min mamma.
Glömde blomman hemma då det blev så dålig stämning innan vi for, men fyndade massa petunior på Coop forum för endast 10 kr styck + en morsdagsros och mor blev nog minst lika glad för de tänker jag.
 
 
Mamma bjöd på supergod smörgåstårta som även lillkille mumsade och åt två stora bitar utav.
Jag och Emma spelade ett parti Fia med knuff och timmarna flöt iväg...
 

Det var så länge sedan  jag var till mor sist, men det var sig likt, blir som glad i deras hem. Vi har många fina minnen därifrån jag och mina stora barn. Det var semester för mig att bo i deras husvagn på gården då man var ensamstående trebarnsmamma. Det var en fin period som har en fin speciell plats i min minnesbank.
 
Kram.
 
 
 

Familj är viktig

Jag och lillkille hann väldigt mycket medans resten av familjen sov bort förmiddagen. Frukost, lunch, utelek, sortera alla svarta strumpor, bära ut tvätthögarna till rätt ställe, dammsuga, torka fönster, fixa till sig, dricka kaffe och mysa.
 
Mikael, Maria och Rue + farmor Britt och Elaine har varit här på morsdagsfirande och vi fixade ihop en grillbuffé som vi bjöd på.
Farmor hade med sig två fina röda krukrosor bara till mig. Hon vet vad jag gillar och de kommer att bli så fina i mina rabatter sen.
Kaffe och min tårta avrundade middagen...
 

Lilla Rue är så himla fin och i en härlig ålder, rätt så lättroad, men en sådan glädjespridare.
 
    
    
 
Fick en mysig stund med Maria och Rue i soffan då grabbarna gick ut i garaget och pratade kross.
Sonen ville sen ut och kolla upp endurospår i Drängsmarksterrängen.
 

Hitta sonen där inne mellan träden...
 
Kram.
 
 

IKEA

Jag har krattat lite då och då ute på gården och igår när jag var på IKEA lånade Jörgen grannens traktor och tog resten. Det blir inte lika bra som då man handkrattar men det duger, nu är det bara planteringar, i häcken och runt husväggarna kvar.
 

Igår var jag iväg till IKEA tillsammans med dessa godingar.
 

Det blev väl inte superbilligt precis, men vi var supernöjda med shoppingen. Jag hittade dessutom supersköna skor.

Mattan som jag står på följde även den med hem från IKEA. Köpte lite glasburkar för att kunna byta ut lite plast i skåpen och vips hade jag energi till att städa undan tre stora påsar med plastburkar från kakor/glass/gudvetvad.
 
 
Den här dagen började jag med en skogspromenad innan Jörgen åkte iväg på jobb.
 

Sen fixade och vek jag de nu upptvättade sängkläderna jag inhandlade igår och fick bättre ordning i mitt linneskåp.
 
 
Jag har ingen mangel men det funkar.
 
Efter lunch skjutsade jag ett barn till stan och sen handlade jag mat i Kåge. Köpte blommor till morsdag och till pappa som jag sen åkte och planterade.
 
....före såg det ut så här.

Från början hade jag inget inplanerat dessa fyra dagar, nu har jag ganska fullt upp. Har lagt ihop en tårta för i morgon blir det att fira morsdag här lite för tidigt med grillat.
 
Kram.
 
 
 
 

Det hände en grej

Ja, jag är rätt öppen här på bloggen med hur olika upplevelser påverkar mig, men försöker också att inte utlämna någon i familjen allt för mycket
Det är tufft då ens barn inte mår bra och jag känner mig rätt utmattad av att kasta om i mitt schema hela tiden för att få det att fungera. Det är liksom nog men som jag skrev här så var det tydligen inte det. Det hände en grej som verkligen tog musten ur mig. 
 
The worst kind of sad is not being able to explain why.
 
Jag kommer inte att sluta blogga, men på något sätt har jag målat in mig i ett hörn och kommer att dra ner på att beskriva de tungsinta bitarna som jag gjorde här och här. Inte för att jag har varit för utlämnande, men för att jag kan bli det om jag fortsätter.
 
Jag pausar från mycket nu, jag orkar inte riktigt med att vara social och hålla masken uppe. Men jag kommer att komma igen, komma starkare ut på andra sidan, men just nu är jag skör.
 
Med ljudbok i öronen för att distrahera mig från att grubbla så mycket har jag städat idag. Dammsugit, torkat köket på utsidan, torkat alla dörrar och lister i hallen och torkat golv. Ja ni ser själv så grisigt mitt kök var innan.
 
 
När solen ligger på syns alla fettfläckar och smuts.
 
Till middag gjorde jag tonfiskpaj och hann även ut en stund för att fortsätta med räfsningen, en bit i taget så blir det nog klart tillslut.
 
Kram.
 
 
 
 
 

Lilla Rue och födelsedag.

På eftermiddagen åkte jag och lillkille en sväng till Kåge och chillade med dessa fina tjejer.
 

Fick byta blöja på hjärtat utan att hon började gråta, men lite skeptisk var hon allt.
 
 
Hem för att laga middag men blev fördröjd av känslomässigt jobbigt samtal, samtidigt skönt att förstå att man tänkt rätt och problemen inte beror på hur jag är som mamma.
 
Efter att jag serverat familjen spagetti och köttfärsås åkte jag ner till stan och plockade upp Emma, sen drog vi till Morön och grattade min syster.
 
Kram.

När blir det bättre?

Livet det sliter extra mycket på mig nu, det är tufft. Det ger mig en dj*a ångest att varje kväll ska sluta så sent som möjligt för vissa barn och varje morgon ska behöva innehålla oro, ilska, hårda ord, smäll i dörrar och detta ständigt skjutsande till skolan. Att alltid känna sig otillräcklig och maktlös på något vis....
 
 
 
Just nu önskar jag så att jag inte var en så högkänslig person. Tänk så enkelt det skulle vara om man bara kunde vara nöjd med de insatser man gjort, tänk så enkelt det skulle vara att slippa grubbla, älta och analysera varje stavelse som blivit sagt och tänk då så enkelt det skulle vara att släppa händelsen och inte klandra sig själv för att man inte är nog bra.
 
Tack för att du orkar lyssna på mig. Jag kämpar varje dag med att tro på mig själv och med att passa in i normerna som finns i detta samhälle och jag vet ju att alla har ett liv att tampas med och allt egentligen bara handlar om hur vi bemöter livets prövningar.
 
Kram.
 
 
 

Hemma

Vi flög hem med Norwegian vid halv tre och blev upphämtade på Fahlmark av Jörgen.
Efter middagsmaten räfsade jag ett stycke gräsmatta och kanske har 8-10 stycken kvar.
 
 

Fick bilder skickad från Johanna på Bill & Bull, mormors sötnosar.
 

Lisa ringde nyss och nu har jag två saker inplanerade i morgon helt plötsligt;) och en annan sak på torsdag;). Skriver mer om det sen.
 
Kram.
 
 

Vardagslunk och lite glam

Idag har värmen lämnat oss men nått Norrland, här är det mulet och 15-16 grader.
Barnens rutiner och att Elton fortfarande inte är helt kry har fått styra dagen. De små leker så otroligt bra med varandra och det är nästan inget tjafs.
 
Även idag när tjejerna vilade tog jag grabbarna med mig i bilen men inte för att shoppa utan för en liten smygtitt på en lite glammigare värld.
Jag körde förbi Charlotte Perrellis hus på Djursholm. Ganska tokigt egentligen att jag tycker det är så intressant, men det gör jag. Kände mig som värsta Papparazzin.
 
 
Åkte också förbi några kändisar på Lidingö, bl.a Pernilla Wahlgrens hus;)
 
 
Det blev sent innan jag kunde somna igår av anledningar jag inte tänker gå in på här, men anledningen gör mig lite grubblig idag fast jag jobbar med att släppa det...
 
Det kan vara en konst att se vardagens alla små guldkorn, men kanske är det just den konsten som är nyckeln till lycka!
 
 
Kr
 
 
 
 

Livet, det här livet..

Japp, I did´t!! Jag skrev av mig här och sen släppte jag stressen över det jag inte kan göra något mer åt och fokuserade på mina gosetroll som hade roligt ute i det fina vädret.
 
 
Här i Stockholm har det varit över trettio grader och det var riktigt skönt att köra bil med smågrabbarna medans tjejerna vilade mitt på dagen. Jag och grabbarna drog till Arninge för att kolla på luftigare skor, typ Flipflop, men kom hem med en jacka till Pontus.
 
 
Johanna började röja i deras förråd och det blev så fint. Smutsiga barn är nu badade och nattade, själv sitter jag med ett kallt rosé vin och njuter lugnet.
Jag är så tacksam att jag har det liv jag har, jag är så tacksam över den barnrikedom jag har i form av egna barn, barnbarn och lånisar.
 
Kram.

Skitmorgon och stressklump i magen

Emma blev hemma från skolan idag och kanske det är för att hon saknar sin mamma, kanske är det för att det var redovisning i bild på skolan..?
 
Att jag åkte till Stockholm var inte planerat och de där hemma hann kanske inte riktigt förbereda sig tyvärr..?
 
Vad jag vet är att det påverkar mig att ständigt grubbla på varför det blir som det blir och att jag bär så mycket skuldkänslor. Det ständiga dåliga mammasamvetet.
Jag har gjort vad jag kunnat efter min förmåga, jag har ringt, sms:at, skrivit på messinger, mailat, följt upp frånvaro på infomentor. Helt enkelt försökt vara alla till lags igen och hjälpa. (Givetvis samma för Jörgen att han gjort vad han kan och bär dåligt pappasamvete, men bloggen skriver jag utifrån mig..)
Nu ska jag försöka släppa dagens händelser och få bort ångestklumpen i magen och tårarna som bränner bakom ögonlocken, jag kan inte göra mera.
 
Nu ska jag fokusera på de små barnens bekymmer, "han tog min..", "mormor", "mamma jag vill inte.." torka kladdiga småbarnsfingrar och mysa av gosiga kramar.
 
 
Kram.
 
 
 

Magsjuka och hormoner

Jobbig morgon i morse, igen behövdes ett barn skjutsas och jag kunde inte hantera det.
 
Men vi kom oss iväg med flyget jag och Lilleman och befinner oss nu i ett soligt och varmt Täby.
 
 
Elton har magsjuka, han fick det i gårkväll/natt och Johanna har hjälpt honom att kräkas varannan timme mest hela natten.
Johanna har en inlämningsuppgift som ska vara inne innan 00.00 nu kommande  midnatt och jag har avlastat henne så gott det går sen vi kom hit. Sömnlös natt för henne och fortfarande några till timmar hon måste skriva och skriva, stackarn..
 
Trots att Elton har ganska hög feber emellanåt så har han orkat leka och busa med lillkille och de har verkligen haft kul.
 

Hoppas på en god natts sömn nu för Johanna och de små natten som kommer då hon bör befinna sig på skolan imorgon för seminarium inför nästa kurs.
 
Det är en tung tid nu jag ska ta mig igenom på många vis. Vårens tungsinne hänger kvar, men förutom det så är det dessa "pip" hormoner som går extra mycket bananas i min kropp för tillfället. Klimakteriet kallas det visst.
Förutom humörsvängningarna och plitor på kinderna precis som nyfödda bäbisar har så har jag ett ständigt sug på nougat och choklad.
 
Nåja det ger sig väl så småningom, det hör ju det här livet till.
 
Kram.
 
 
 
 

Stockholm igen

Möten, möten och möten har det varit i dagarna två. Det blir nog bra tillslut både för den ena och den andra.
 
Mitt på dagen i dag ringde Johanna och kom med ett roligt förslag och snabbt ordnade jag tillstånd och imorgon drar jag och en del av mitt jobb till henne och barnbarnen.
 

Erik är på grabbresa och jag ska hjälpa till lite på fredag då förskolan är stängd, sen ska vi bara mysa.
 
Kram.
 

Så svårt att ha ett stort hjärta

Det är så många själar som behöver lite extra stöd i sin vardag utav mig just nu och jag fixar det! Det är inte det jag vill belysa...
 
Men det är många samtal och möten och oro runt i kring de fyra barn som är mitt ansvar just nu...
 
Fick ett extra barn som ropade på min hjälp igår och självklart ställer man upp. Emma bad mig komma till hennes kompis hus där ytterligare en kompis befann sig och jag fick akut rycka in och lyssna och hjälpa till att bena ut "kärnan" av problemet och hitta lösningen. Fick ringa in socjouren från en annan kommun....lyssna, bjuda på middag och trösta...
 
Sen fick jag fånga upp Emma som blev dränerad på sin energi då hon är så inkännande och empatisk men inte klarar att hantera det riktigt...
Blev en hemmadag från skolan idag då alla känslor i Emmas kropp behövde sorteras...
 
Jag är lika dan... jag har en extra plats i mitt hjärta och jag hjälper gärna till och angagerar mig, men vem fångar upp mig?
 
Energitjuvar har ni nog stött på och ni vet nog kanske vad som ni ska göra med dem..!?
 
Men det här hittade jag på nätet och fattar vad som den här personen vill ha sagt, men jag klarar verkligen inte av att vara så brutal...
 
 
"Du lär andra människor hur de ska behandla dig.

Det betyder att när människor lär känna dig så lär de sig samtidigt hur de kan 

Generellt kan man säga att de beteende du tolererar från andra kommer att betraktas som acceptabelt i framtiden. Det är därför en energitjuvs dåliga behandling av dig delvis är ditt eget fel. Du har inte lärt honom/henne hur man ska behandla dig helt enkelt.
behandla dig. Och du lär dig samma sak med dem.
Se närmare på dina relationer - finns det gömda energitjuvar?
• Känner du dig ofta utnyttjad av folk? Lastar någon på dig för mycket jobb (din man/fru kanske aldrig städar hemma eller din kollega kanske är lat och låter dig ta hand om hans jobb)
• Kallar folk dig saker? Ett larvigt smeknamn som du aldrig bett om till exempel.
• Hamnar du i orättvisa konflikter? Någon släpper ut sin ilska på dig fast det inte är ditt fel.
• Kommer folk alltid för sent när ni ska träffas?
• Kränker någon din integritet? Kollar din fru dina sms eller lägger sig din medarbetare i saker han inte har med att göra – kör över dig helt enkelt?
• Får du orättvis kritik eller annat som sårar dig från dina föräldrar eller andra närstående?
• Tar folk dig för givet?

Risken är stor att du har lärt de här energitjuvarna att det är ok att behandla dig illa. Du har gjort det genom orden du använder, handlingarna och till och med med din tystnad. Om du väljer att stanna kvar i ett samtal med någon som är taskig mot dig, svär eller kallar dig för saker så har du lärt dem att det är ok att bete sig så mot dig. Om du tjatar på din partner eller dina barn att de ska plocka upp kläderna efter sig och du ändå gör det åt dem så lär du dem att strunta i vad du vill.  Om du lever tillsammans med någon eller jobbar med någon som alltid tar äran av ert gemensamma jobb och du inte säger ifrån, så lär du honom/henne att du inte behöver bli behandlad bättre än så.

Det är lite jobbigt att erkänna det men det är sant att hur andra människor behandlar dig ofta är en direkt reflektion av hur mycket de känner att du respekterar dig själv.


Ok, så hur ska du göra nu då? Hur ska du lära andra hur de ska behandla dig.

Här är vad du ska göra:
• Sätt från och med idag din egen standard för vad du vill ha ut av dina relationer med andra människor och håll dig artigt och trevligt till den standarden. Låt ingen ändra på dem för att det inte passar dem.
• När någon kliver över gränsen, berätta det på ett trevligt och artigt sätt. Säg vad du förväntar dig av er relation. Ibland kan du behöva kompromissa. Andra gånger kanske du behöver avsluta en relation med någon för att de inte fattar. Det handlar om att respektera dig själv helt enkelt.
• Ge din omgivning en startsträcka. Du måste ändra dig gradvis för att få hela den nya modellen att falla in rätt med din personlighet.

Ja, det låter lite mekaniskt, men det är viktigt att du förstår att det här kommer att göra  stor skillnad i alla dina framtida relationer. Om du inte har självförtroende nog att ändra allt på en gång, gör det i små steg och testa hur det fungerar. Du kommer att upptäcka att det fungerar.

Om du själv uppträder juste mot andra så  behöver du aldrig känna ångest över de här gränsdragningarna. Livet är för kort för att slösas bort på människor som trampar på dina tår hela tiden. Om du alltid känner att andra utnyttjar dig eller trampar på dig måste du fråga dig själv vad det är som gör det okej för dem att fortsätta med det.  Om du till exempel har en kollega som alltid drar sexistiska  skämt (som du hatar) och skrattar för att de andra skrattar – sluta skratta åtminstone. Det är en bra början.


Världens viktigaste paket

Jag brukar tänka att alla människor jag har med att göra på olika sätt har med sig ett paket till mig. Det gäller kollegor, kunder, familj, vänner leverantörer– alla. Varje gång vi har med varandra att göra sträcker de över paketet  till mig - jag får allt som paketet innehåller som en gåva.

En del har med sig roliga saker, inspiration, skratt, kunskap och bra saker. Men genom livet kommer det också ett antal personer inklivande, lyfter upp paketet och häller ut en hög med skit på ditt bord.

Normala relationer innehåller ju lite av varje - och det är helt ok  men när du upptäcker att en och samma person alltid har med sig en påse skit, vad gör du då?  För mig är det både enkelt och utan hänsyn – jag lyfter den personen ur mitt liv.

Låter det hårt? Jag tycker inte det. Livet är för kort för att vara en soptunna för andra människors beteendestörningar.
• Elaka människor - bye bye.
• Energitjuvar som utnyttjar dig - bye bye.
• Energitjuvar som alltid gnäller över sina liv och aldrig gör något åt dem - bye bye.
• Människor som alltid kommer med ursäkter för sitt dåliga beteende - bye bye.
• Energitjuvar som ger dig huvudvärk eller sömnsvårigheter - bye bye.
• Människor som alltid tänker på sig själva först – bye bye
• Energitjuvar som är missunnsamma – bye bye
• Människor som hycklar – bye bye"
 
Kram.
 

Söndag

Mor och Ulf har varit här i afton och älskade mor köpte två klänningar som jag beställt för hennes skull inför bröllopet i sommar.
 
Hjälpte även Alva att lägga upp byxor och bjöd på middag. Lax med pepparrotstäcke och ugnsbakad potatis och glad över att maten uppskattades som god då jag vet hur svårt det kan vara att gilla fisk.
 
Älskar min stora härliga familj!
 
Kram.

Lapphandskar

Det blev en promenad i skogen. Skönt!
 

Vi har varit ned en sväng till stan idag och maken och lillkille fick sig nya jackor. Efter middagen har jag skjutsat stora lånebarnet och känner att vad är det med vädret liksom? Stora lapphandskar en bit in i maj gillar jag inte.
 

Nu blir det Eurovision song contest resten av kvällen.
 
Kram.
 

Vaknat på fel sida

Jag har sovit dåligt i natt och känner mig inte på humör. Gillar inte då jag retar mig på småsaker och tillåter det att ta energi utav mig.
Men den överkänsliga sidan jag äger har släppt igenom dåliga energier som andra i min närhet skickat ut.
 
 
 
Jag ska lämna huset en stund nu och ge mig ut i skogen och andas...kan bara bli bättre.
 
Kram.

Fredag

Igår var det mycket inbokat och fullt fokus på att lyssna av alla individer hur de haft det under tiden jag varit borta.
Kvällen avrundades med att Lisa var barnvakt ett par timmar medans jag och Jörgen var på möte och tog oss sen tid att snusa på Rue.
 
 
Idag har jag försökt torka av alla målade ytor från svarta fingerkladd, fredagsstädat och haft besök av en människa(jobbrelaterat) och jag känner att jag behövde höra det "kred" hon gav oss. Alla behöver höra att man är bra också... för tyvärr fokuserar vi människor allt för lätt på det som är jobbigt och fel.
 
Let´s dance final ikväll och det står faktiskt mellan två lika värdiga eventuella vinnare. För en gångs skull kan jag inte tycka att hen borde ha vunnit. Bra kämpat Anja och Jesper!
 
 
 
Kram.
 

Tillbaka till verkligheten

Nu är jag hemma igen och kastas rakt in i ekorrhjulet av möten och telefonsamtal och saker som ska fixas och ordnas. Phu!
 
Tvärtom mot vad man kan tro så har det faktiskt varit avkopplande att ta hand om mina barnbarn i några dagar. Det hinner samlas ganska mycket händelser runt varje individ som bor här som har lagts på hög medans jag varit borta som nu behöver pratas om och ordnas lite med + att jag hade olika tider/möten inbokade i agendan direkt jag kom hem.
 
 
Men det är skönt att vara hemma och kramas med mina egna trollungar också givetvis.
Hittade en bild på en betydligt yngre Emma som får gestalta den kärlek jag känner över den rikedom jag har som får umgås med alla mina barn, biologiska eller inte så är det ändå härligt.
 
Kram.
 
 

Måste vi föräldrar vara så felfria hela tiden?

Idag har jag kört bil i Stockholms innerkärna och jag var inte nervös eller hispig. Men vi körde fel för inte är det helt lätt att köra efter gps då vissa vägar är avstängda på grund av ombyggnationer som ständigt sker i Stockholm. Men jag lämnade i vart fall av barnens farmor mitt i rondellen ovanför Sergels torg efter att jag kört runt och gjort U sväng på strandvägen och hon fick gå sista biten till busshållplatsen på T-centralen.
 
Jag har tillbringat betydligt mindre tid med mina barnbarn än vad deras farmor har gjort, men trots det har det gått jättebra i afton att ta hand om dem helt själv. Jag hämtade två superglada barn på förskolan och Elton berättade stolt att han kissat själv på förskolan idag innan vi hämtade lillasyster.
 
 
Gossetroll!
 
Jag hade förberett middagen innan jag hämtade barnen och de åt med glupande aptit upp all maten och fick sen en glass var till efterrätt...pst säg ingenting till föräldrarna.
 
 
Vi har läst saga och lekt och vi hade en underbar kväll tillsammans...
 

Ja, barnen saknar sin mamma och sin pappa! Men jag tänker att besserwisserna om vad som är barnens bästa före viss ålder kan hålla sina tankar för sig själva!! För vi föräldrar behöver våga testa gränser och vi måste få vara något annat än förälder emellanåt och vad gör det om man gör "fel" en gång i de små barnens värld? I min värld ingenting!!
 
Vi föräldrar behöver luft ibland och vi behöver ta beslut för vår egen skull och för vår egna överlevnads skull ibland...
 
Men jag hör vindar om hur hemskt det är att föräldrarna valde Paris före barnen...!?
 
Kram.
 
 

Upptäckt

På sista tiden har jag läst på om diagnoserna adhd och add för att lära mig mer om dem. Kanske det är så att Pontus svårigheter kan bero på en diagnos eller så inte och för mig spelar det ingen roll. Det viktiga för mig är kunskapen och förslagen på hur man ska bemöta dessa personers svårigheter på bästa sätt.
Fick ett himla bra tips av den nya skolsystern om att läsa på om de positiva sidorna av diagnoserna och de flesta stämmer in så bra på sonen. Han är humoristisk, glad och social, omtänksam, charmig och fokuserad då det gäller.
Men den allra viktigaste upptäckten är att se att vi inte är dåliga föräldrar, att vi har gjort så mycket rätt trots allt.
 
Men jag gjorde en annan upptäckt när jag googlade runt, jag fann information om HSP personer. HSP är en förkortning av Highly Sensitive Person. På svenska används ofta ordet högkänslig. Högkänslighet är ett personlighetsdrag och ingen diagnos.
Jag har stött på HSP förut och känt igen mig själv så väl, men nu blev det så solklart för mig att det stämmer in så bra att även min fina Emma är det. Det är en fin egenskap att vara högkänslig men det är otroligt jobbigt då man inte har någon kunskap om att man har det, så nu ska jag försöka prata och informera Emma lite mer om vad det innebär för henne.
 

7 tecken på att du är högkänslig:

1. Du kan uppfattas som blyg Eftersom stora sammankomster med mycket folk kan göra dig utmattad har du en benägenhet att dra dig undan. Du ogillar att stå i centrum och detta kan upplevas som blyghet.

2. Du behöver vara ensam mycket När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.

3. Du tål inte höga ljud Högt buller, skarpa sirener och höga tv- och musikvolymer är mycket obehagliga för dig. Du kan få huvudvärk och svårt att koncentrera dig.

4. Du är extra känslig för kritik Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.

5. Du grubblar i ditt inre Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.

6. Du känner av hur människor mår Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.

7. Du påverkas av andras humör Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.

Fantastiska fördelar med att vara högkänslig:

  • Du är kreativ och passionerad Det finns ett starkt samband mellan känslighet och kreativitet. Säkert uppskattar du konst, musik, dans, litteratur och skrivande. Du är mycket passionerad i ditt arbete och din fantasi ger utlopp för nya idéer och innovationer.
  • Du lägger märke till detaljer Du märker snabbt nyanser som andra missar. Likaså är du bättre på att upptäcka fel och undvika misstag. Detta beror på att du behandlar information mer djupt och noggrant.
  • Du lär fortare av dina misstag Dina reflektioner och funderingar ger dig lärdomar som du sedan bär med dig. Det gör att du kan höja dina prestationer och leverera ännu bättre resultat.
  • Du har en stark magkänsla Din ofta starka intuition gör att du på ett omedvetet plan känner vad som är rätt. Detta kan liknas vid ett starkt sjätte sinne.
  • Du har en stor inlevelseförmåga Din höga nivå av empati gör dig djupt rörd av andra människors känslor. Du är en mycket generös och hängiven person som ofta också är extra kärleksfull mot djur – och djuren dras till dig.
  • Du är mycket samvetsgrann För dig är det viktigt att vara hänsynsfull och visa gott uppförande. I en fullsatt lokal är du mycket medveten om var du står och är noga med att du inte har tagit någon annans plats.
  • Du är en god ledare Tvärtemot vad många kanske tror är högkänsliga personer ofta väldigt goda ledare. Du besitter många kvaliteter som utmärker ett gott ledarskap: emotionell medvetenhet, engagemang, rättvisetänk och stor kunskapsnivå.
 
Ni som har lust kan gå in och läsa mer här, här, här, här och här.
 
Viktiga upptäkter för mig blev att det är inte konstigt att jag har ett stort sömnbehov, att jag behöver ensamtid för återhämtning, varför jag behöver klippa bort alla tvättlappar som skaver och varför jag inte gillar allt för mycket hudberöring.
Varför jag mår så dåligt då någon är arg och varför stressade personer ger mig ångest, varför jag grubblar så mycket, varför jag trivs så bra med trädgårdsarbete, skogspromenader och varför jag inte alltid svarar på tilltal.
 
Kram.
 
 
 
 
 

Livet med barnbarnen

Igår var vi till Täby centrum, mest för att barnen skulle få leka i deras lekrum, men lite picknick hade vi också.
 
     
 
Vi åt ganska tidig middag på Mcdonalds så farmor gjorde sen iordning lite plockmat som serverades i soffan innan de skulle i säng.
 
 
 
 
 
När vi hade nattat barnen sen så gjorde jag lite plock till mig och Seada.
 
 
Idag lämnade vi barnen på förskolan och sen åkte vi på en sightseeing tur till Sigtuna.
 
   
   
 
Kram.

Barnbarnen

Jag befinner mig i Gribbylund hos mina barnbarn. Flög med 19.25 planet från Skellefteå och inflygningen mot Arlanda skedde över Stockholm med dagsljus som fortfarande fanns kvar.
 
     
 
Under fredagen skolade jag in mig på att ta över föräldrarnas roll och följde med för att lämna barnen på förskolan och hälsa på personalen.
Barnens farmor bor också här och jag var inte orolig för att vi inte ska fixa det här när vi vinkade av Johanna och Erik i går afton. De åker till Paris på en weekend.
 
 
Igår medans barnen var på förskolan hann Johanna visa mig tomten de ska bygga sitt hus på snart.
 

Idag har vi varit till skogen och Elton har visat mig en koja han hittat där. På vägen hittade vi myror som arbetade flitigt.
 
     
 
Ikväll har vi käkat glass och lekt med tågbanan.
 
 
Kram.
 

Vårvädret

Vi fick en fin dag ute igår, även om det blåste rätt rejält emellanåt. All snö som kom på valborgsmässoafton har tinat bort och egentligen bara påskyndat isbarken att luckras upp.
Mina fågelfrösautomater var tomma och jag fyllde på dem.
 

Bar bort lite saker som samlats på altanen för att snart kunna påbörja vårstädningen där ute.
Städade ihop massa leksaker och bar bort skidor, pulkor och snöspadar som samlats runt bron.
 
Nu på morgonen har jag startat en maskin med sängkläder för renbäddning av sängar det ligger jag lite efter med då tvättmaskinen har varit trasig.
 
Kram.

RSS 2.0