Logistik

Barn skjutsade och hämtade både för jobb och för nöjes skull, men det är inte varje dag det händer något i Skellefteå och Stadsfesten måste de ju få uppleva. Men då man har barn i olika åldrar och olika behov så kan det bli många mil i bil på en dag för att alla ska bli nöjda.
Tjatar dock på de oplanerade tonåringarna om att vi behöver kunna planera bättre för att logistiken ska fungera optimalt;)
 
När jag hämtade hem Emma i afton var jag lite tidig och fick sitta ner några minuter på Max och småprata med henne och hennes kompisar.
En kompis till Emma har en förälder som är i livets slutskede och man blir som påmind (från pappas sjukdomstid) och samtidigt illa berörd över att en fjortonåring har så stor koll på de svåra orden som är förknippade med cancersjukdom. Palliativa enheten, lymfödem o.s.v....samtidigt är det så fint att uppfatta hur de som familj hanterar det faktum att vi pratar mer om dagar än månader innan föräldern inte kommer att finnas längre. Precis som de sa, FUCK CANCER!!
 
Stolt än en gång över mig själv då jag klarade av tre ärenden på vägen innan Emma och lånis skulle hämtas upp i stan. Först körde jag en lånad släp från byn hem till Mikael där jag lyckades backa in den på första försöket upp på deras gård. Sen in på Beijer för att byta ut felköpta klammer till rätt klammer till vår häftpistol och slutligen in på Cykel och Fritid för att hämta igen ett upprätat misshandlat cykeldäck.
Om jag hade begränsat mig själv och sagt att jag kan inte köra släp, jag kan inte backa så hade jag verkligen inte fixat det heller. Du kan om du vill!!
'
Kram.
 
 

Det osar

Det regnar idag och det blev då en självklar städdag för tanten. Båda toalettutrymmena är grundligt uppstädade, husets golv blev dammsugna och avtorkade. Tvättstugans alla sockor är parade och bänkarna tomma då jag bar ut klädhögarna till allas rum.
Bonusson hade matlagningsdag så jag kunde pusta och vila lite medans middagen skapades i köket.
 
Emmas födelsedagspresent inhandlades och fraktades hem ikväll.
 
 
Dålig bild, men gult är Emmas signumfärg!
 
Återknytning till överskrift så har humöret osat och varit lågt och smittsamt från vissa sårade själar...
 
Kram.

Kraxig och krasslig

Just nu är vi som familj inne i en intensiv period där vi ska få vardagen att klaffa samtidigt som vi förverkligar ett drömprojekt! ...kan då behövas en noggrann planering på alla plan.
Tänker att det gör vi, det är vår avsikt och det fixar vi!
 
Men det blir lätt sprickor i fasaden och groll om vem som ska göra vad och vem som smiter undan det grundläggande i vardagen. Då syftar jag på att inte sortera strumpor då man tömmer torktumlaren, att man väljer att ställa disk på diskbänken trots tom diskmaskin eller att inte tömma diskad maskin för att ställa in smutsig, inte handdiska kastruller och teflonformar utan bara lämna dem till "denhemligaspöktantensomalltidräddardetdåligasamvetetochbarakörpå!"
 
Det är en konstigt i mina ögon att välja att inte se behovet av att torka bordet efter middagen!?
För på riktigt? Vem ska göra det om du inte gör det?  
 
 
Till veckan blir det här extra viktigt då jag i ett realistiskt scenario blir enasamstående ansvarig för eventuellt sex barn då Ammarnäsprojektet gasar upp på riktigt.
Farmor, mamma och jourmamma till två, familjehemsmamma till en...
 
Ena barnet vill ha skjuts hit, det andra dit..!? Det andra barnet behöver en kram, lunch och sovtid!?, det tredje barnet behöver bekräftelse, kramar och tid!?
 
Med planering ger jag mig gärna in i det här, för jag vet att det kommer att bli bra!
Men ikväll blev en vuxen person med brokig bakgrund ett litet ledset barn och bar känslor av att ingen bryr sig om hens känslor då vi bad om en plan och planering.
 
Annars då? Rosorna börjar blomma.
 
 
Jag har ett sandpapper i halsen, jag kraxar och har lagomt med feberkänsla i kroppen. Tappad röst gör att jag låter sjukare än jag vill tillåta.
 
Sov/vilade/siesta/solade mig en liten stund mellan varven igår...
 
 
Funderar på hur vissa inte ens försöker att offra lite, lite tid till att "prata med sitt barn" genom att förhandla, tydliggöra att nu är det dax att inte upprepa misstagen, dax att visa och skapa förtroende och sen gå vidare och försöka bygga nytt förtroende istället för att förbjuda sällskap med en ny bekantskap....
 
Alla barn, framför allt, men egentligen alla levande själar vill bli bekräftade!
 
 
Så viktigt i mitt uppdrag som förälder, men extrasuperduperviktigt som jourmamma!! Alla vill vi bli bekräftade, lyssnade på och älskade tänker jag...
 
Kram.
 
 
 

Kaos i mitt kök

Dagarna rullar på och jag är inte sysslolös, men inte heller stressad eller överfylld av måsten.
Igår skjutsade jag och Jörgen in ett barn till stan på sommarjobb, bytte ut ett felköp av innertak på Beijer och sen hämtade jag upp min bil som Lisa lånat.
Eftersom Jörgen sen åkte vidare till Umeå för jobb och vi hade en släp som skulle hem så träffades vi på mackarna på söder för att hänga på släpet på min bil.
 
Efter storhandling på Kvantum åkte jag hem och kände mig löjligt stolt då jag lyckades backa in släpen hemma på vår gård och haka av den från kulan.
 
Stod sedan resten av dagen i köket mest framför spisen och fyllde aluminiumlåda efter aluminiumlåda med mat till minst åtta personer som ska ätas utav de som hjälper oss att få upp stugan till veckan.
Stundvis var det kaos i mitt kök.
 
 
Tacorullar, kött med brunsås och klyftpotatis, makaronipudding, pasta med chorizostroganoff, lax och potatispytt, kycklingröra med ris blev maträtterna. (Potatisklyftorna och kycklingen med ris görs idag).
 
Hittade en bild i mina gömmor på lummiga hörnets uppbyggnad för flera år sedan..
 
 
Det har blivit betydligt lummigare med åren och stammarna tjockare.
 
 
Idag är jag hängig, gissar att det är lilla Rue som smittat farmor med sina baciller. Livet, det här livet! Precis som det ska vara.
 
Kram.

Midsommar med ett gäng ungdomar

Vi var ner till Bonnstan i Skellefteå och träffade Jörgens släkt enligt traditionerna. Hällregn och blåst men det var trevligt att ses och fika tillsammans i Kalles kammare.
 
 
Till middag grillade vi och sen chillade vi med våra ungdomar med sällskapsspel.
 
Klockan 22.00 drog vi ut i regnet för den traditionsenliga brännbollen. Brukligt är att norra byn tävlar mot södra byn men i år dök det upp folk bara ifrån södra byn. Lag 1 och lag 2 delade vi då upp oss i och hade det roligt i regnet.
 
 
Strax innan brännbollen lade jag mig på sängen för att kolla telefonen lite snabbt och helt plötsligt droppade det ena barnet efter det andra in och vi var helt plötsligt 7-8 pers som samlades i och runt vår obäddade säng.
 
 
 
Lugn och skönt avslappnad midsommarafton fick vi i år.
 
Kram.

Älskade fina Emma

Älskade fina Emma idag är det din fjortonde födelsedag och den har vi firat med önskemat, kalas och tårta.
 
 
 
 
Kram.
 
 

Mycket på nu med alla förberedelser med allt

Midsommar, födelsedag, jobbsituationen och fix med sjukt barnbarn gör att jag känner mig lite lagomt stressad om att få ihop alla bitar i min planering.
Begravde laxen igår och storstädade nersutten sunkig rumssoffa och kletigt vardagsrum, klippte mig och Emma hos Åsa samtidigt som jag och Emma tog hand om Rue tillsammans.
 
Idag har jag chillat med Rue, städat upp ugnen, tvättat och renbäddat i joursängen. Rue var idag lite sämre än igår och ville inte äta så mycket. Älskade lilla vän..
 
 
Sov både på förmiddagen och på aftonen.
 
 
Jag gjorde kycklingwook till middag och röjde och rensade sen i köket. Gjorde sedan en WB paj innan jag gick ut och rensade klart näst sista biten vid Rönnhäcken.
 
 
Mina tankar idag går ändå till de själar som inte mår så bra, till de själar som borde låta bli alkohol och därigenom inte skapa sig så mycket psykisk ohälsa.
Vet att några kommer att tycka att jag är hård och orättvis!! Men jag ser den röda tråden...
 
 
Viktigt för mig, viktigt för alla tänker jag... är att ta ansvar för det man säger och gör!
 
Jag älskar mitt liv, jag älskar vårt stugprojekt och jag vet vad vi behöver prioritera för att få ihop det i sommar! Men det kräver dock mycket inom mig för att ro ihop det jag vill uppnå!
 
Kram.
 

Trädgård och krasslig Rue

Klippte gräset häromdagen och igår lyckades jag äntligen komma igång med att rensa i rabatterna och få till en ansning av rönnhäcken. Älskar att städa i trädgården!
 
 
Idag har det varit en regnig dag, men det har inte bekommit mig för jag har passat en krasslig Rue.
Mikael kom med henne halv sju i morse.
Hon såg inte så krasslig ut då hon åt lite apelsin på förmiddagen...
 
 
...men strax efteråt somnade hon i soffan.
 
 
Nu i afton har det spruckit upp och himlen är blå, men det har kommit rätt så bra med nederbörd under dagen vilket bara är positivt..
 
 
Kram.
 
 
 

Familj och plantering

Jag börjar vara lite less på att vara ensam att stöka i och ur diskmaskin, laga mat, tvätta och skjutsa och hämta barn. Men nu är  Jörgen hemma igen och det blir lite lugnare i två veckor, fast kanske inte då hans jobb innebär två bortanätter till veckan..!?
Jag skjutsade Jhon och Wilma in till stan under pågående åskoväder igår. Älskar vackra himlabilder!
 
 
Sen hämtade jag hem dem i Bauermiljö, ni vet lite trolsk dimma...
 
 
Idag har jag varit en sväng till stan, eldat upp grenar och kvistarna från då jag beskar björken...
 
 
 
 
Sen grillade jag fläskfile och serverade den med kokt färskpotatis till ett gäng barn och ungdommar innan jag tog en paus vid grillringen och eldade upp resten av kvistarna från Björken.
 
 
När jag hämtat andan lite och eldat upp alla kvistar klippte jag gräset och duschade.
 
Sen kom maken och sonen hem från Ammarnäs och vi skjutsade in barnen till Byske för att umgås med kompisar.
Gillar att sonen ville hälsa på morfar och föreviga att jag förbättrade planteringen där..kände att jag ville det då jag tyvärr inte hittade en lika bra Lewisia som jag hade planterat där i fjol och den nuvarande inte utvecklats och blommat lika fint som den gamla så nu valde jag att ta bort den och plantera nejlikor där istället. 
 
 
'
Plattan/plattorna är gjutna i Ammarnäs och nu tar bygget där paus i två veckor, sen händer det grejer igen..
 
 
Livet är tufft emellanåt, men egentligen inte...  för allt beror ju på hur man tänker...
 
Kramisar.

Grill, familjenåterförenad och plantering.

 

Sommarlov och avslutsdagen

I går avslutades Pontus skoltid i Byske och det blev ett bra avslut för honom. Först examen i kyrkan, finklädd med slips och kostym.
 
 
Väl hemma igen gjorde jag lunch och serverade jordgubbar till efterrätt.
 
 
Försökte sen vila en stund då jag sovit lite för lite, men jag har svårt för att somna om sedan jag kommit igång.
 
Middagen fixade Jhon då det var hans matlagningsdag. Den här gången hade jag bestämt vad som skulle lagas då jag hittade ett intressant recept med fisk och majs. Smakade underbart och ska nog tillagas igen.
 
 
Pontus skulle äta i Byske som brukligt är för de som går ut nian. Skolan har ordnat ett bra och roligt alternativ för eleverna nere på "Badis". Niorna skulle vara där redan 18.00 och de övriga fick komma efter middagen vid 20.00 för lek och aktiviteter.
Jag skjutsade (via Jhons övningskörning) barnen till Byske och sen tog jag hem (via Jhons övningskörning) Emma vid midnatt.
Jörgen fick till uppgift vara med i en städgrupp och sen ta hem Pontus vid halv två då niorna hade en efterfest på skolområdet.
 
Efter några timmars sömn åkte jag och hämtade hem Rue vid halv sju i morse och har sen haft äran att busa med henne idag.
 
 
Jo förresten, höll på glömma att berätta att vi ganska akut har bytt ut vår varmvattenberedare idag då vi upptäckte att den börjat läcka. Tacksam för vår rörmockares snabba ommöblering i sitt schema för att kunna hjälpa oss. Han sa att risken är överhängande stor att ett litet hål plötsligt brister och blir ett stort hål.
 
 
Jag kallar honom vår rörmockare därför att han bor i byn och är den som hjälpt oss tidigare, men allt sker ju via hans arbetsgivares firma på ett helt okejsätt.
 
Kram.

Arborist och markarbetare

Liksom de flesta i min ålder har jag varit med om mycket i livets berg och dalbana och ibland har det varit extra jobbigt och jag har nästan gett upp med att ens försöka kravla mig upp ur dalen/gropen. Men jag är en överlevare och min ambition är att vara och förbli en god människa, men också välja att tänka goda tankar om andra människor. 
Jag tror på att det inte finns någon människa som verkligen vill vara olycklig eller dum mot sina medmänniskor. Jag tror på ett korrekt bemötande och att man kommer långt med att vara snäll och förstående. Sen tror jag också på att man mår bäst av att släppa det som varit och att man tar lärdom och går vidare. Vi kan inte förändra det som hänt och det som varit, men vi kan förändra på hur vi tänker om det vi varit med om! 
 
Hann med lite trädgårdsarbete häromdagen. Jag började med att klättra upp i Björken och ta bort de skadade grenarna från då ladan lyftes bort av kranbilen.
 
 
Sen körde jag några kärror med sandjord från högen som var "kullen" och fyllde upp där stenplattorna har legat.
 
 
Bjussar väl på en selfie från innan jag påbörjade mitt arbete i trädgården;)
 
 
Ska försöka komma ihåg att köpa gräsfrön idag, då jag ändå ska in till stan på ett möte, för att kunna så in området.
 
 
Fick hem Jörgen ifrån Ammarnäs i går, men jag somnade redan vid nitton och var inte så social..
 
De har jobbat på jättebra där uppe och det blir gjutning redan på fredag.
 
     
 
Det är slitigt att vara hemma själv och rodda med ungdommarnas skjutsningar och hämtningar. Oro över så många själar som har en knytpunkt till mig. Men jag har blivit bättre på att inte lägga så mycket skuld på mig själv längre, bättre på att agera klokare, bättre på att inte oroa mig för kommande otillåtna händelser eller de skedda otillåtna händelserna. Helt sonika bättre på att vara i nuet på ett klokare sätt och reda ut icketillåtna saker direkt. Litar på mig själv och mina förmågor på ett helt annat sätt än tidigare och det är mycket på grund utav att jag får positiv feedback från liksinnade. Tänker att vi alla vill höra att vi är bra, gör bra saker och att vi duger.
 
Kram.
 

Trädgård

Mycket i mitt huvud nu, kanske ska börja skriva listor? Men i och för sig har jag klarat mig tills nu med mina osynliga minnesanteckningar så det fungerar nog fortfarande. 
Skolavslutningen har jag rätt bra koll på ska bara fixa till ett par kostymbyxor och stryka lite, kanske jag bakar något litet? Eller så blir det bär och glass.
Måste bolla lite tankar med min chef och försöka få svar på några saker, bl.a semester frågor.
 
I går hade jag besök utav farmor och Elaine och fick hjälp med att rensa lite i trädgården, själv klippte jag gräsmattan.
Finns massvis med roligheter att ta tag i min trädgård. Ladanflytten skapade lite förändring och ett behov av olika insatser. Plantera lite mer häck, lägga plattor, fylla upp olika hål i gräsmattan och återanvändning av olika växter och stenbumlingar.
 
 
 
Båda barnen i skolan idag, dessutom i god tid med bussen gjorde den här morgonen harmonisk och den känslan ska jag försöka behålla! :)
 
Kram.
 
 

Min dag och kanske lite mer kött på b..

Vaknade tidigt i morse, egentligen som jag alltid gör men somnade om och väcktes av telefonen och ett ickeviktigt samtal strax före åtta. Någon ville socialprata tidigt en lördagsmorgon, jag svarade och pratade för hens skull men hade hellre fortsatt att försöka sova ;) 
 
Idag har jag hjälpt sonen att städa sitt rum ordentligt, bakat en rabarberpaj och träffat Emmas kompis mamma "in real life" och kände fortsatt glädje över att mitt "jobb" ger mig så fina kloka nya vänner.
Försökt trösta och finnas till då sonen blev grymt besviken över hur rykten satte stopp för en ny spännande bekantskap. Livet, det här livet!
 
Önskar så att hen jag nämde igår kunde leva efter dessa citat och tänkvärda ord..
 
 
Allt vad vi är, är resultatet av det vi tänkt!
 
 
Älska mer än skäll på de du egentligen älskar, skulle jag vilja säga...
 
Kram.
 

Studenten

Många firar studenten idag och i mitt Facebookflöde dök Lisa upp från då hon tog studenten 2012.
 
 
Grattis till dagens alla studenter! <3<3<3
 
Fullt upp för mig med att rodda med allt för att det ska flyta på nu när Jörgen och Mikael är i Ammarnäs och gör i ordning markberedningen för att vi ska kunna börja bygga grund till stugan till veckan. Observera att jag konstaterar bara att det lätt blir mycket då man är själv med fyra barn, jag gnäller inte!
Har haft underbar kvalitetstid med mitt barnbarn och att jag hade ett barn hemma och det andra skjutsades till skolan är väl bara petitesser i min vardag.
 
 
Rue och jag har haft det underbart medans mamma Maria har jobbat, men Rue blev överlycklig då Maria kom i afton.
 
 
Efter middagen blev jag tvungen att rusa iväg på ett möte och blev så positivt överraskad och glad att Emma och kompis hade plockatundanstädat tills jag kom hem. Underbart glad också över att finna fina nya vänner i min sysselsättning.
 
 
Det sker så mycket mindre trevligt bakom kulisserna ikring det som är min familj och ett samtal ikväll gjorde mig så ledsen för hens skull över hur en annan hen skyller allt på den första hen och därigenom spegelvänder allt i sitt huvud och blir den perfekta hen som finns på denna jord. Tragiskt då man backar trettiofem år bakåt i tiden och fastnar där. Hur är det möjligt att man inte tar bättre ansvar över sina egna val än det hen gör...?
 
Snuskigt obehagligt också någonstans om hur Karma och den röda tråden finner sin egen ände till slut...? Mitt jobb är intressant!
 
Kram.
 
 

Nu är projekt Ammarnäs i full gång.

Jag har inte firat Sveriges nationaldag på något speciellt sätt men är ändå glad att vi sedan något år tillbaka har chans att göra det då dagen numera är röd. Möjligheten finns att man kan skapa nya traditioner.
Jörgen och Mikael åkte upp till Ammarnäs igårkvällst och blir nog kvar där tills åtminstone ett par dagar in på nästa vecka ifall de inte kommer hem bara till helgen, vilket gör att jag blir ensam med att serva barnen.
Blev flera mil i bil igår då både Pontus och Emma skjutsades och hämtades i olika väderstreck. Jhon var nöjd över att få sitta vid ratten och nöta mil.
 
 
Skjutsat ett barn till stan idag och ett annat norrut och då passade jag på att hälsa på min bror en stund för en snabb "catch up".
Pratade sen med min mamma som i sin tur hade pratat med min syster som är på benen igen och hemkommen till Skellefteå med sista flyget för kvällen.
 
Men åter till rubriken och vårt byggprojekt i Ammarnäs. Mikael berättade i vår slutna grupp att den här dagen har lastbil med släp kört nio vändor och lastat av 18 lass grus, de har fixat brunn till vattenavstängning, dike med fall efter vägen är påbörjat och el till garaget är draget.
 
 
Har hunnit med att besöka pappa för att vattna i det kyliga och blåsiga vädret vi nu fått, det var igår då jag skjutsade ett barn till skolan.
 
 
Imorgon ska jag vara farmor och få ha kvalitetstid med mitt barnbarn Rue då Maria jobbar kväll. Blir övernattning för lillan då mamman jobbar dagtid dagen efter. Me like!
 
Kramisar.
 
 

Att välja lyckan trots allt och oj vad jag har haft det bra!

Nu är jag hemma igen efter min tripp till Stockholm och jag har haft det så underbart bra och mest glad är jag nog över att jag inte har dragits ner och blivit orolig och nertyngd av andras olycka eller oro för det har varit rörigt från många olika håll för personer i min närhet. 
Rykten, skola, anmälningar, sjukdom, sårade känslor och massvis med telefonsamtal och sms har behövts för att hjälpa mina medmänniskor.
Jörgen har roddat med det mesta som rört barnen som bott under vårt tak men jag har också behövt vara inblandad.
Men det tråkigaste är nog det att min syster drabbats av en Twarinfektion under sin Turkietresa och fått dubbelsidig lunginflammation som en biverkning och inte fick åka hem inatt från utlandet. Tråkigt också hur det basunerats ut, lagomt är bäst. 

The happiest people don’t have the best of everything,

they just make the best of everything.

 

Jag flög som sagt var ner till Stockholm i torsdags och det var på ett jobbuppdrag. Spännande att resa med en minimänniska alldeles själv men det flöt på rätt bra. Fick lite hjälp av medmänniskor då jag glömt min kofta i planet och av en annan med att få ut handbagagevagnen från planet.
Lunch och blöjbyte på Arlanda innan jag och mini tog bussen till Hertz biluthyrning. Hade turen att bli uppgraderad och fick äran att köra en VOLVO V90. Härlig känsla att susa fram genom svenska landskap i flera mil.
Innan jag lämnade igen bilen på Arlanda efter utfört jobbuppdrag åt jag middag på IKEA sen blev jag privat och tog en taxi till Täby. Skön känsla inombords då allt klaffade och blev så bra som det bara kan bli för minimänniskan.
 
 
Johannas familj kom hem på natten mot fredagen och när de vaknade på morgonen blev både jag och de så glada att ses igen.
Efter frukost var jag själv med barnen medans Johanna och Erik var iväg på byggmöte, sen på eftermiddagen åkte vi på Lewis(Johannas lillebror) studentkalas. 
 
 
Monika hade fixat massvis med god mat, tipsrunda och tårta och allt var så fint ordnat.
 
 
Hon hade fått låna lokal utav "kåren" och det fanns lekhörna för de små..
 
 
..men roligast var nog trappen ute i hallen med dess handikappramp.
 
Inte var det de renaste barnen som vi sen åkte hem med, men rätt så glada och nöjda.
 
 
 
När vi kom tillbaka till Täby åkte vi förbi bygget av nya huset och jag fick gå husesyn med Johanna.
 
 
Lördagdag var jag själv med barnen så fick Erik och Johanna flänga runt och välja olika golv, klinker och kakel till sitt hus.
Vi tog en promenad ner till lekparken och roade oss med att gunga, klättra och ha picknick.
 
 

 

 
Efter lekparken och lunch blev det glasspaus i soffan.
 
 
 
Kram.

 


RSS 2.0