Förskola

Lillan har sin förskola i Kåge och jag har skjutsat och hämtat henne idag. Målade kökstaket där vi har matbordet näst sista varvet på mina håltimmar.
 
Mikael och Rue kom förbi en stund efter maten för att räkna ut hur mycket panel vi behöver till stugans väggar.
 
 
Kram.
 

God morgon

Vaknade utav mig själv och låg kvar en lång stund innan småttingarna började röra på sig och pocka på min uppmärksamhet.
 
Fick mig en glad överraskning då jag kom in i köket och såg att Emma varit i farten och städat undan så fint. Piffat kuddar och ställt stolarna rakt och fint vid bordet.
Vilken lycka:)!
 
 
Barnen har nu lekt och dragit fram massa saker igen precis som barn ska få göra, men nog är det trevligare med rena ytor.
 
 
 
Vi har hunnit med att vara ute och halka en liten stund också den här förmiddagen.
 
 
 
Kram.
 
 
 

Ledig och sovmorgon

Fy vilket trist väder vi har. Det regnar och är någon plusgrad och snorhalkigt.
Jag har nyss varit ut och hämtat ved och fick ta hjälp av sparken för att inte ramla och slå mig, grävde också fram sandhinken och sandade framför bron.
 
Jag har varit ledig idag och bara tagit hand om småttingarna och hushållet, åkte en sväng till Byske för att hämta hem Emma.
Började dagen med en rejäl sovmorgon, men det som slog alla rekord var att jag hann både duscha och dricka kaffe innan lillkille kom ner vid tio. Lillan väckte jag faktiskt tjugo över tio.
Gisses vad hon sov länge, drygt femton timmar fick hon ihop.
 
Till middag puttrade jag ihop en köttfärssoppa med rotsaker som alla mumsade och åt med god aptit.
 
 
Jörgen är i Ammarnäs helt själv den här helgen och fast jag tycker att det är bra att vi kommer frammåt med stugbygget så är det tröttsamt att vara ensam vuxen här hemma så ofta.
 
Elektrikern har kopplat in trådarna till elcentralen..
 
 
Kram.
 
 
 
 
 

Alla ville så väl men det blev ändå inte bra

Att bli familjehem är ett viktigt och stort uppdrag, inte helt lätt men väldigt givande och roligt om allt klaffar.
Det är alltid viktigt att man tar hänsyn till barnets behov och att man försöker hitta en familj som matchar barnets intressen och ålder på bästa sätt.
Mindre barn är nästan alltid lättare att placera för de är mer formbara oftast.
 
Bildresultat för tatty teddy family
 
Det tar tid för alla inblandade att bo ihop sig, det tar tid innan allt känns naturligt och "som vanligt" för både barnet och för den nya familjens övriga individer.
För familjehemsföräldrarna kan det ta tid innan man känner äkta kärlek för sitt nya barn. Moder och faderskänslorna växer oftast fram långsammare och är inte lika självklara som med ens biologiska barn.
Det tar också tid innan eventuella syskon ser sitt nya syskon som en självklar del av familjen.
Men med en lyckad matcning blir resultatet nästan alltid bra tillslut och man växer ihop sig till en lycklig enhet.
Bildresultat för tatty teddy
 
Nu blev det inte så med mitt nya barnbarn och hon flyttade tillbaka till mig i afton som jourplacering igen.
Alla ville så väl, alla var så glada och nöjda över hur bra det kunde ha blivit för lillan.
 
Ganska tidigt märktes det på lillan att hon inte ville leka med sin nya lillasyster (lillan är en ganska envis liten dam) och istället för att det med tid skulle gå bättre och bättre så blev det bara värre och värre och tillslut blev det en ohållbar situation där lillan inte ville leka alls.
 
Nu är hon tillbaks till sin "älskade Aika" och är en supernöjd tjej. Tyvärr har vi inte plats eller ork för en uppväxtplacering och våra känslor är just nu "all over the place", minst sagt.
 
Bildresultat för miranda nalle
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 

Hårklipp

Tänk att det snart är fredag igen? Jag tycker den här veckan har rusat iväg så även den här dagen.
 
Började dagen med ett gruppmöte hos Vivi tillsammans med mina kollegor. Alla har vi något som vi behöver ventilera och få hjälp att sortera i våra tankar så vi kan hjälpa våra barn och ungdomar på bästa sätt.
 
Åkte sen direkt hem för att hämta lillkille och följa honom till tandläkaren. Direkt efter tandläkarbesöket så var det dax att klippa lilleman.
 
 
Han blev en så stilig kille.
 
 
Orkade inte göra någon lagad middag och rotade fram hamburgare från frysen till vår middag.
 
 
Satte sen igång med att plocka, sortera och städa. Fixa med tvätten och sortera sockhögen som blivit gigantisk igen. Blev ingen målning alls idag, ska göra golvlisterna färdiga imorgon.
 
Kram.
 

Vegangryta

Idag har jag krypt efter golvet och målat de golvlister som fortfarande var i furu med häftgrund. Skönt att ta paus i takmålningen faktiskt. 
Sen har jag påbörjat att stryka på första lagret med färg och ska snart göra det färdigt innan jag gör kväll med målningen för idag.
 
   
 
Till middag gjorde jag vegangryta och receptet hittade jag på Jennys matblogg.
Alla som åt grytan hos oss tyckte den var förvånande supergod!
 
 
 
Kram.

Hemmasittare

Jag har två barn här hemma som har hemmasittar problematik. Hittade en artikel här där du kan gå in och läsa lite mer om problemet.
 
Tänker att vi är inte värst drabbade för de kommer sig ju till skolan relativt ofta ändå.
Genom åren har man ändå lärt sig olika knep hur man ska bemöta och hantera barnens ångest och oro som hindrar de att förmå sig till att ta sig till skolan.
Viktigt för mig att komma ihåg är att vi har lyckats med olika knep och strategier rätt så bra ändå, det behöver jag ta till mig.
För när jag misslyckas, de dagar jag inte orkar och själv blir stressad, är för trött och har slut tålamod och oron tar över, det är de dagarna som knäcker mig. Idag är en sådan dag där jag känner mig knäckt.
 
 
Det ligger så mycket skam och skuld i det här att vara barn eller förälder till barn som inte går i skolan på ett normalt sätt.
Alla som inte har barn som är hemmasittare har svårt att förstå hur man kan "tillåta" sitt barn att vara hemma så mycket, många säger sårande saker oftast helt omedvetna om att det sårar.
Jag likväl som andra föräldrar i liknande situation känner oss helt eller delvist misslyckade ofta.
 
Som förälder är förståelse nyckeln. Barnet eller tonåringen behöver en bekräftelse på sin svåra situation, att du förstår och vill hjälpa till att lösa problemet.

Samtidigt pågår en frigörelse från mamma och pappa och svaret blir ofta att ”ni fattar ju ingenting”.

 
Idag är det en sådan dag, en dag då mitt beteende får mitt barn att må ännu sämre..? Jag tjatade för mycket..?
Jag blir arg, bitter och sen väldigt ledsen över hur misslyckat det blev då oron för att inte få iväg barnen tog över.
 
Emma smällde hursom igen ytterdörren med en smäll imorse efter hon fräst Jag har koll!! då jag sa att hon behövde skynda sig för att bussen passerade just för att vända på Centrumhörnan.
Tre minuter senare sms hon att hon glömde datorn och behövde den verkligen idag för att kunna lämna in en SO uppgift.
 
 
 
 
Som det står i artikeln jag länkade till i början av det här inlägget...
 
– Ge inte upp, du måste inge hopp även om läget verkar låst. ”Det kommer att lösa sig, vi kommer att ta oss igenom”, är ditt inre mantra.
 
 
Oron för lillan är ändå inte jättestor just nu, svårare är det då att hantera att storebror verkligen inte tror på sig själv och verkligen inte vill eller förmår sig till att tro på att skolan ger honom något.
 
 
Min absoluta svaghet i att hantera de här situationerna är att för mig känns det helt främmande att ta till argument som orkar inte, kan inte eller vill inte då man ska gå till skola eller jobb.
 
Jag förstår inte rent känslomässigt hur man bara kan skita i att ta ansvar för sina plikter? Samtidigt förstår jag ju intellektuellt och agerar ju givetvis utifrån det vad ångest, stress, depression och skam kan orsaka för hinder i ens vardag.
 

Ångest – är inre konflikter som man inte kan hantera. Grundkänslan är rädsla, oro och obehag, ofta i kombination med kraftiga kroppsliga symptom av olika slag.

 

Stress – handlar om att något pågår för jämnan som personen inte kan lösa. Ett obehag sprids i kroppen som aldrig får vila. Ofta kan det leda till sömnsvårigheter som försämrar förmågan att ta tag i situationen.

 

Skam – kan leda till tillbakadragande, depression och social fobi. Men skam möjliggör också ömsesidiga sociala relationer, den gör oss ödmjuka, respektfulla. Skam möjliggör empati. Om skammen blir för stark och göms undan blir den destruktiv och hämmar personen.

 

Depression – ger symptom som trötthet, tystnad och uppgivenhet. Det ger en förlorad självaktning med negativa tankar. Ilskan gestaltas i stark självkritik och självanklagelse.

 

 

Det blir lätt ett moment 22 i mitt huvud och det känns som om man står och stampar på samma fläck och att det aldrig kommer att bli bra?
 
 
 
Nu ska jag sluta gräva, älta och grubbla i detta ämne för den här gången, jag vet ju att det brukar lösa sig.
Behövde verkligen blogga av mig de här snurriga tankarna och jag vet ju att ljuset finns där framme i tunneln.
 
 
Nu ska jag fortsätta med mitt målande.
 
Kram.

 


Är ni less på mina målarinlägg?

9.45 lämnade jag min bil till Burlinmotor och förberedde mig på "att göra Solbacken" i några timmar men hade tur att bilen var färdig redan vid 11.00.
Jag strosade runt på ICAMaxi den första timmen och fick med mig sånt som jag inte visste om att jag behövde.
Fyndade lite barnkläder, köpte hårfärg, sockar, textilfärg, underställ och ett par fleecebyxor till lillkille och ny mopp till mitt Wiledaskaft.
 
 
När jag hämtat bilen handlade jag lite färskvaror på Willys innan jag åkte hem och fortsatte med min målning.
Men först åt jag lunch och målartvättade rumstaket och matplatsens tak och aldeles nyss blev jag färdig med all grundmålningen av taken.
 
 
Jörgen har gått runt med latexsprutan och tätat igen stora sprickor och kvisthål och nu är det "bara" tre varv målarfärg kvar innan mina tak är vita;).
 
 
 
Kram.
 
 

Jag ska måla hela...

Jag har målat mest hela dagen vilket känns tydligt i nacke och händer, men så fint som det blir är det mödan värt.
 
 
Skjutsat och hämtat Emma som ville fara på UG. Månen lyste så klart och fint.
 
 
Imorgon ska min bil få ett litet element monterat till färddatorns kamera så det samlas mindre fukt runt den och stör ut autoläget.
Då blir det paus i målandet.
 
Kram.
 

Hallen klar

Nu kan vi använda hallen på rätt sätt igen, ska förmodligen måla golvet ett tredje varv men det tar jag nästa helg i så fall..
 
 
Har grundat köksön, fixat till en av barstolarna och börjat måla kökstaket.
 
 
Barnen har byggt koja och roat sig själva ganska bra medans jag målat.
 
 
Tänker att jag är inte riktigt klok och undrar hur många timmar det här kommer att ta? Men jag vet att jag kommer att bli så himla nöjd då det är färdigt. Tillbringar ju väldigt många timmar här hemma och är verkligen så less på all "orange" färg.
 
 
Kram.
 

Vi jobbar på

Jörgen och Pontus jobbar på med elen i Ammarnäs och spikar vägg då elmaterialet tog slut och de får påfyllning först i morgon.
 
 
 
Jag har målat golvet i hallen klart, målartvättat och förberett lite annan målning, färdigställt runda bordet och stolarna.
 
 
Det blåser som sjutton, tydligen en storm med något kvinnonamn jag inte kommer ihåg och Jörgen meddelar att husvagnen gungar kraftigt i vindbyarna.
Upplevde att min bil hoppade på E4 då vi skulle hämta Emmas kvarglömda ryggsäck i kväll.
 
 
Många funderingar och trixande för att få ihop vårt stugbygge. Jag vill ha en egen toa där snarast för att underlätta då vi ska vara där V 10.
Mulltoa, eller riktig toa som man spolar med hink..?
 
Kram.
 

Sjukt nöjd!!

Vilken fantastisk skillnad det blir då man målar över skavankerna och de omoderna färgerna!
 
Jag är nu färdig med taket, boaseringen och dörrarna i hallen och golvet har fått sitt första lager färg.
 
 
Annars så har jag och Jörgen varit på möte och tillsammans med övriga fyra jourhemmen träffat vår nya chef, Anna Norden.
Pontus och Jörgen drog upp till stugbygget för att göra klart elen och jag har skjutsat Emma till UG och myser med lilleman och hans syster.
 
Kram
 

Vitt, vitt och så lite grått

Kan hända att jag blivit lite tokig, men nu har jag köpt på mig massa färg och här ska det målas.
Vi har bestämt oss för att måla alla tak vita, för halltaket blev så pass bra.
Jag har också köpt en mörkt grå färg som jag ska testa att måla över det terrakottafärgade klinkergolvet i hallen. Blir det fort fult får vi väl ta plan A som vi hade först, att byta ut det.
 
 
Jag började med att målartvätta med någon golvrengöring som Home rekomenderade.
Sen började jag stryka på häftgrund.
 
 
Har nu ett helvitt golv i min hall. Hejdå fulfuru och terrakottan.
 
 
Vänliga veckan den här veckan och idag är det alla hjärtans dag. Vet inte riktigt vad jag ska säga om den? En del hånar mig och säger "perfekta familjen" och "du ska vara så perfekt jämt". I afton blev allt tokfel och det var allt annat än perfekt då en tonåring var på uruselt humör och jag blev fruktansvärt kränkt och kröp ihop i fosterställning och förmådde mig inte till att äta min omsorgsfullt lagade middag.
 
(men tvärtom så kan en människa känna sig så liten, så liten...)
 
Lyckades samla ihop mig så jag kunde skjutsa Emma och hennes kompisar till danskvällen på skolan.
 
Jag har också handlat en kalkfärg som jag ska måla om min lilla grupp i vardagsrummet med. Om det blir bra så kommer jag nog att måla skåpet i vardagsrummet samma färg.
 
 
Igår hade jag tjejkväll här hemma och därföre gjorde vi lite ärenden i stan och åt familjepizza med farmor och Elaine. Jag dukade bordet innan jag åkte, förstod att jag skulle komma hem för sent för att hinna det.
 
 
Har också hunnit med att skotta snö idag, både det som rasat från garagetaket och en gång till altanen så vi kan gå den vägen då hallen är nymålad med den grå färgen, den ska torka i 24 timmar.
 
 
Kramisar.

Riktigt fint vinterväder

Sol, blå himmel och rimligt med minusgrader, precis som vintern ska vara om jag får bestämma.
 
Jag har varit på möte, surrat i telefon och skjutsat tröttjej till skolan. Hann sedan måla ett varv till i taket.
Jag är så nöjd, så nöjd.
 
 
Kram.

Min måndag

Dagen började med en skitmorgon där två inte klev upp och tog sitt ansvar, jag borde vara van och jag borde inte bli irriterad över det men nu blev jag det ändå.
 
8.45 hade jag klipptid i Byske och de vackra vyerna skingrade mina tankar något.
 
 
Jag var tidigt i Byske och passade därför på att hälsa på pappa. Kom mig inte så nära stenen men vinkade till honom en bit ifrån.
 
 
Jag valde att klippa lugg och blev så nöjd.
 
 
Sen åkte jag hem och målartvättade taket och har idag både grundmålat och strukit på ett första lager färg på tak, ytterdörr, tvättstugedörr och garderobsdörr + boasering däremellan dörrarna.
 
 
Lillkille har varit ute och lekt mest hela eftermiddagen. Snögubben förlorade sitt huvud bl.a.
 
 
Kram.
 

Söndag

Den här dagen har sett ut ungefär som igår. Jag klev upp med de små liven innan åtta och efter morgontoalett blev det frukost.
 
 
 
Traktorn kom och skottade de stora ytorna och vi gick sen ut och skottade resten.
 
 
 
Jag har haft en skitdag idag, tacksam att jag har de smås sällskap så blir det mindre grubbel. Jag är trött och sliten och tydligen resten av familjen också som sov bort halva dagen i dag också. 
 
Åkte upp till Ålund efter middagsmaten för att hämta hem Emma som sovit där. Oskottade vägar och svårt att veta vart väggrenen var vid möten.
 
 
Kram.
 

Lördag

Blir lite löpande bandet princip då man har tre mindre barn att ta hand om. Först morgonblöjbyte, frukostservering och sen bajsblöjbyte och påklädning. 
Jag gjorde lite andra sysslor emellanåt och hann tömma diskmaskin, vika en tvätt och dammsuga.
 
Vi var även ute och skottade och lekte innan lunch.
 
 
Jag skottade även fram alla dörrar på uthuset och plockade fram Emmas längdåkningsskidor.
 
 
Till lunch blev det risgrynsgröt med kall falukorvsskiva som Jörgen fixade till oss.
 
Har målat lite medans de små myste med film i rumssoffan.
Emmas dörr är färdigmålad och trappräcket fick sin näst sista strykning, har kvar ett varv på toadörren här nere som jag räknar med att hinna idag.
 
Kram.
 

Vi smiter iväg på en charter i maj

Vet ni vad? Jag glömde ju att berätta för er i mitt förra inlägg, (hur jag nu kunde glöma det?) att vi har bokat en familjeresa till Bulgarien i slutet av Maj.
Känner mig så nöjd och glad att vi hittade en resa som kommer att ge oss precis det vi vill komma åt till ett hyggligt pris och inom ramen av det jag redan sparat ihop.
All in clusive och familjehotell, bad med rutchkanor och närhet till ett jättestort badland. Fatta vad lycklig jag känner mig!
 
 
Den här dagen har gått i ett, med möte, bil som behövde kollas på, veckohandling, ta hand om barnbarn:) och allt annat som ingår i familjelivet.
 
Mikael och Maria är i Ammarnäs igen och vi får äran att sköta barnen. Tänker att alla parter trivs med det upplägget.
 
Kram.

Mildare, renovering och snö

Började den här dagen med att väcka barn, röja i köket, göra frukost och vinka iväg skolbarnen.
Flyttade en bil och skottade lite snö innan traktorn kom.
 
Städade sen toaletten nere innan jag började målartvätta.
Listerna runt toadörren har behövt förbättring av målarfärg sedan vi renoverade toan för något år sedan pluss att toadörren fått sig några trista skador.
Ledstången i trappen har också varit sliten länge och den har jag skrapat, tvättat, grundat och målat ett varv med svart färg.
 
 
Jag gillar vit lantlig inredningsstil, men inte chabbychick.
Min tanke är att framöver ska jag fräscha upp boaseringen och alla vita snickerier på nedervåningen.
Tar en bit i taget och idag blev det toadörren och ledstången.
 
Skönt att det är mildare ute och bara ensiffrigt på termometern. Hoppas vi får en fin helg.
 
Kram.
 

Hittepå och orosanmälan

Redan klockan åtta i morse var jag på väg ner till stan. Vacker soluppgång och -25 grader kallt under färden.
 
 
 
Någon har valt att ringa anonymt till soc och gjort en orosanmälan om att mitt barn inte har det så tryggt här hemma, vi blev då uppringda och delgivna den här anmälan och idag var det dax för en träff uppe på soc för att höra vår synvinkel och ta ställning till om det finns en oro eller om allt ska läggas ner.
Vill ha sagt att jag är positiv till den här möjligheten vi har här i samhället, möjligheten att ringa in anonymt eller med sitt namn och berätta vad man är orolig för.
Däremot var det mest gamla och utredda händelser som vi redan bearbetat och rett ut både privat och via soc för flera år sedan..
På grund av anmälans innehåll så vet vi vem anmälaren är och fortfarande tycker jag att det var bra att den här personen lämnade över sin oro.
Dock så innehöll anmälan 85 % gamla händelser och en ny händelse som vi redan tidigare hade vetskap om och var mitt uppe i att reda ut och hade en lösning på, en händelse som inte vi skapat ens. 
Hursom så har vi fortsatt stort förtroende av socialtjänsten att få fortsätta som föräldrar, familjehemsföräldrar och som jourhemsföräldrar.
Orosanmälan lades ner.
Alla gör vi misstag emellanåt och det är inte så farligt ifall vi är beredda att ta lärdom av våra misstag och hitta strategier för att inte göra om våra misstag.
 
På väg hem hämtade jag upp den här donnan som är för sjuk för förskola och Mikael behövde åka iväg på ett jobb. Maria har i sin tur svårt att ta ledigt i sina studier.
 
 
Vi har lunchat, målat på övervåningen tillsammans och småpratat om allt möjligt mellan himmel och jord. Trevligt med sällskap.
 
Vi har också fixat hittepåmiddag och det blev en slags potatis och köttfärslåda.
 
 
Ska hälla över äggstanning, lägga på skivade tomater och lite mer ost innan den ska gräddas i ugnen.
Nu håller vi bara tummarna att det smakar bra.
 
Kram.
 

Nu är vi bara fem

Jag kom hem sent igår eftersom jag hjälpte stora lånis att flytta. Flytten blev tvunget att ske lite fortare än vi tänkt på grund av omständigheter jag inte vill skriva om här. Ni som vet, ni vet.
 
 
Det har varit jobbigt en tid, men nu kan det bara bli bättre. Härlig soluppgång då jag åkte iväg imorse och kombinerade handling och skjutsning av trött tonåring.
 
 
Det är fortsatt kallt med -23 grader, Brrr.
 
 
Småfåglarna har fått påfyllning.
 
 
Vikt lite tvätt och plockat bort lite. Nu ska jag fortsaätta med målningen på övervåningen en liten stund innan lillkille ska hämtas från förskolan.
 
Kram.
 
 

Hela landet har snökaos

Barnen är lediga från skola och barnomsorg idag så då blev det lite sovmorgon innan jag tog itu med röj av leksaker och sådant som inte någon orkade med igår. Köket behövde saneras bla.
 
Sedan gick jag och lillkille ut och skottade all den snön som inte traktorn kom åt. Jag älskar att vara ute och jobba på med olika sysslor. Tycker därför det är roligt att det har snöat så jag tar mig ut och får gratis motion.
Synd att jag är ensam i min familj, förutom lillkille då, som njutér av att vara ute i naturen eller trädgården.
 
 
Kram.

Flytt, barnbarn och Ammarnäs

Vi har den här helgen umgåtts med barnbarnen medans föräldrarna har dragit slang och kablar i Ammarnäs. WinWin situation.
 
 
 
Boendefrågan för stora lånis har löst sig och imorgon flyttar han från oss.
 
Kram.

RSS 2.0