Storrengöring

För någon vecka sedan ringde en kille och erbjöd sig att komma hem och göra en gratis inspektion av vårt ventilationssystem, vilket de sen vid ett senare tillfälle kunde komma hem och rengöra hos oss.
Jag och Jörgen hade precis pratat om detta och vi sa ja direkt.
 

Idag var det dags för firman Varmt & Skönt att komma och göra den här storstädningen av våra rör som hör till ventilationen. En trevlig kille med härlig dialekt från Piteåtrakten var det som utförde rengöringen.
 

Det kostar några tusenlappar, men med den skillnad det gör på luftflödet och ventilationen i huset är det klart värt det.
 

Sonen har varit hemma med stökig mage idag och vi tror att det är för mycket fusk på mjölkintag som det beror på. Han är ju mjölkproteinintollerant.
Serverade honom lite kylskåpsrens...
 
 
Kram.
 
 

mera promenad

Kallare idag på promenaden, tog en något kortare runda.
 
Vi Drängsmarksbor har det så himla bra då vi har många hästägare som håller vägar öppna i skogen.
Det var mindre sol och mer frost idag, men lika vackert på något sätt.

Det planeras på många områden och ordnas för att det ska bli så bra som möjligt med nästa placering hos mig. Jag försöker förbereda mig och planera in hur jag ska få ihop vardagen framledes då vi ska ha två placeringar i olika åldrar.
Vet att det kommer att slita lite extra på oss alla, inte så att vi inte kommer att fixa det, men det kommer att krävas god planering så alla får sin del av tidkakan.
 
Kram.
 
 
 

Tränar på att träna

Ännu en strålande vinterdag och jag tvingade mig ut på en promenad, peppade mig att vika av på norra byn så  promenadrundan blev den längre på nästan 5 kilometer.
Lyssnade på Pod och stretade på. Längtar tills det blir en mer naturlig del av mitt liv.
 

Försöker laga mat utav det vi har hemma eftersom frys och skafferi är överfulla och fick ihop en middag även idag.
 

Kram.
 
 

Den perfekta första vårvinterdagen

Vilket underbart väder vi haft idag, helt perfekt för utomhusaktiviteter och korvgrillning.
 
 
Tror ni att jag utnyttjade dagen optimalt? Nja, jag skjutsade Emma och en kompis för bad i Piteå. Jörgen och Pontus var däremot ute hela dagen med skoter.
 

Kram.

Redan fredag

Har inte bloggat så mycket den här veckan, inte för någon speciell anledning egentligen, har bara inte blivit av.
 
Det har kommit rätt bra med snö, barnen har haft friluftsdag och åkte till Piteå och Valsberget, mitt nyaste barnbarn har varit förbi, jag har färgat håret och en ny dammsugare har inhandlats då jag kört slut på den gamla.
Jag förbrukar verkligen dammsugare.
 
 
Jag trivdes med min gamla och vi valde en modernare likadan.
 
 
För några inlägg sedan skrev jag att jag skulle gå upp och påbörja lite spackling som sen ska leda till målning och uppfräschning av allt vitt där uppe...
...har inte alls blivit av än...
 
Kram.
 

Vi försöker skapa nya vanor

Tror inte vi är ensamma på något sätt, men i vår familj har mobiltelefonernas makt tagit över och vi har blivit beroende av att hela tiden swipa på skärmen. För barnens del är det Snapchat, Instagram, Youtube och musik.
För min del är det spel som Candycrush, Wordfeud och Quizkampen.
För många andra är det jobb och mail som naglar fast dem vid telefonen.

Men den allra största faran med mobiltelefonerna är att den stjäl väldigt mycket tid, tid i vardagen, den viktiga tiden som vi kan umgås med varandra, den där dötiden som är så viktig för att den skapar öppningar till samtal där vi verkligen SER varandra i familjen.
Den lilla stunden runt matbordet som är mobilfri räcker inte till för att hinna avhandla vardagligt småprat om allt och inget.
Att våra barn mår dåligt och stannar hemma från skolan är många gånger att de inte har fått tillräckligt med tid och uppmärksamhet. De kan inte sätta ord på vad det är, men de blir nedstämda och tomma i själen och jag skulle vilja påstå att det är därför att de får för lite kärlek i form av fysisk beröring, tid tillsammans, bekräftande ord och chans till att bli mammacurlade. All vaken tid tillbringas ju med näsan böjd över en skärm.
 

Emma ramlade ner i den där gropen av nedstämdhet igen och har haft väldigt mycket frånvaro från skolan.
Vis av förra gången har vi kämpat på med att försöka ge den där bekräftelsen till henne och varit väldigt lyhörd på hennes behov, men det har inte räckt till med att bara ge henne extra tid vid sänggående och de där kramarna.
 
Först då jag gav henne totalt TV, dator och telefonförbud då man stannar hemma från skolan hände det något.
Emma städade sitt rum, började utveckla sin kreativa sida genom att lägga pärlplattor och teckna, men framför allt fick vi tid tillsammans och chans till förtroliga samtal.
Emma sa själv till mig igår att hon märkte en enorm skillnad och att hon tyckte det var skönt att ha kunnat släppa mobilen.
 
     
 
För min egen del behöver jag också sysselsätta mig med något vettigt varje dag och göra något fysiskt som ger resultat. En stor del av min melankoliska stämning beror nog på att jag har tråkigt, är mycket ensam och tillbringar mycket av min tid med meningslösa mobilspel.
Så även jag och Jörgen har bestämt oss för att inte sjunka ner i soffan med mobiltelefonen och bli osociala så fort måstena är gjorda, utan jobba med att göra saker tillsammans i vardagen.
Vi hjälptes åt med att påbörja storstädning av matsalsdelen i köket, så vi torkade fönster, tvättade och strök gardiner, dammtorkade tavlor och väggar. Torkade av stolar och köksbord.
 
Man kan inte göra allt på en gång, men en liten förändring i taget kan man ju försöka få till. Det sägs att det tar sex till sju veckor att skapa en vana och i nuet försöker jag få till det här med att röra på mig.
Är inne på andra veckan där jag har fått till mina promenader, de flesta på gåbandet faktiskt. :) Endast fyra kvar då innan det blir en vana...;)
 
Kram.
 

Bara att göra det bästa utav det

Vi bestämde lite snabbt igår att vi skulle åka slalom idag och alla var med på det. Väckte de i familjen som inte hade vaknat av sig själva ganska precis elva och fick skit för att jag inte väckt tidigare. Har man inte ett eget ansvar också..? Jag tar på mig min del, men inte hela skulden.
 
Vi kom oss iväg en halvtimme senare än beräknat och tänkte om och valde Klutmark istället för Jörn. Superdåligt val!
Klutmark var inte pistat och det var mycket svåråkt. Vi försökte dock att stå ut ett tag och hålla vårt humör uppe.
 
Det har snöat i natt och deras parkering var snorhalkig, alla bilar halkade runt som Bambi på hal is och gled hur som helst.
 

Lillkille fick låna Eltons slalomskidor och han hade jätteroligt, men Jörgen och Jhon blev fort trötta för det blev en hel del bärande och halvbärande för att det skulle bli någon åkning.
 

Sen slirade och sladdade vi oss från parkeringen och jag må säga att jag kände mig som en kung då jag på ett ganska imponerande sätt tog mig iväg.
 
Kram.

Varmkorvboggi

Fanns ingen given Eurovisionvinnare i kvällens startfält, men Ove Thörnqvist är verkligen kvällens melodifestivalvinnare!!
 
Jag har varit mamma och njutit av det idag. Skjutsat sonen till stan, shoppat tvätt och sköljmedel, förberett middag och hämtat sonen. Hunnit med pyssel och färdigställt det jag planerade att hinna..
 
 
Kram.
 
 

Fredag

Inget tacomys, men lillkillemys och i vanlig ordning ridning för Emma. Lillkille fick välja om han ville följa med till hästarna eller stanna hemma med Jörgen och Pontus och han valde stallet.
 
 
Jag har pysslat lite i afton för att färglägga jourrummet och göra det lite mer stimulerande för ett litet barn.
 
 

Kram.
 
 

Den perfekta känslan höll i sig i endast några timmar

Orkade inte blogga mer igår och berätta att den glädjen jag kände över att morgonrutinerna blev så bra, utbyttes till oro mitt på dagen.
 
Har man klivit fel hamnar man lätt i ett fack och fast man har skärpt sig och gjort flera framsteg blir det lätt att andra tror att man är kvar i hur det var förr..!?
 
Fick ett märkligt medelande från skolan från upprörd vuxen....kanske den vuxna borde ha backat och varit klokare än hormonstinn, ev diagnos tonåring och backat då det bads om det.... ev. istället för att provocera..!?
 
Hursom fick jag det där medelandet än en gång om att det inte fungerar...ditt barn har......
 
Emma fixade gå till skola på onsdagen men inte idag..
 
Jag har tillsammans med Lisa hedrat minnet av mormor Astrid idag och ångrar att jag inte signalerade att vi skulle komma...men kände mig ändå välkommen och fann mening med att få vara med om en naturlig begravning, där man har fått leva klart innan man somnar in. God Natt fina Astrid nästan 95 år...Fint avsked.
 
Krama varandra och njut av de goda stunderna.
 
Kram.
 
 
 
 

Harmonisk morgon

För mig har den här morgonen varit som den typ av morgon jag har strävat efter att uppnå så länge. Barnen gjorde sina morgonsysslor utan knot och tog sig till skolan med hjälp av skolbussen och framförallt utan sura eller arga miner. Applåder!
 
Jag har bestämt mig för att sluta ha ursäkter för att inte promenera. Idag kunde ursäkten vara att jag har inga skor med broddar efter regnet igår med ishala vägar som resultat. 
Därför blev det en promenad på mitt gåband den här morgonen samtidigt som jag lyssnade på Pod och sneglade på morgon tv.

Vi har påbörjat att slutföra vissa projekt på övervåningen och sen blir det att göra detsamma på nedervåningen.
 
Emma har fått hyllor och hyllplan utsågade som jag ska måla, en tröskel till badrummet efter renoveringen och ett sista varv på dörrarna där uppe ska också målas. Dock har det gått en tid och det har blivit slitage så jag behöver börja med greppgrund på allt först.
Jo lite spackling behövs på vissa ställen och det blir nog där jag ska börja nu...
 
 
 
Ha en bra dag och ta hand om dig och kom ihåg att just DU är så värdefull.
 
Kram.
 
 

Hoppas din Alla hjärtans dag har varit fin

Jag har haft en bra dag och mitt jobb har inneburit en sväng till doktorn och sen vidare till röntgen. Det hårda nedslaget i slalombacken i lördags orsakade smärta i hälen, men var ingen fraktur tack och lov.
 
När jag kom hem hade Jörgen åkt på jobb men dukat upp en hjärtbuffé av godis och blommor till mig.
 
 
Själv försökte jag fixa lite finare runt middagen för familjen och nu nyss åt vi glass med olika tillbehör för att runda av dagen.
 
 
Kram.
 
 

Måndag och jag nystartar

Den här måndagen började som de senaste tre, fyra måndagarna. Curlande mamma fick ett barn till skolan och ett hemma, eller två hemma faktiskt.
 
Men vet ni vad? Jo jag tog vara på möjligheterna till att promenera efter jag sladdat in på skolan och lämnat av Pontus som än en gång inte hann med bussen.
Visste att jag skulle hämta lånekille på busstation 9.35 och utnyttjade därför väntetiden med att gå till pappa och tända ett ljus och sen promenera runt lite i Byske.
 
 
Kram.
 

Grubblerier

För mig som inte har så väldigt många tider att passa är det ändå väldigt viktigt med struktur och rutiner. Tyvärr är jag en riktig latmask och misslyckas gång på gång med att få in nya rutiner.
Mest handlar det väl om rutiner angående träning och mina kostvanor som jag absolut behöver ta tag i. Jag vill inte dö för tidigt på grund av att jag inte tar hand om mig själv, men framförallt vill jag uppnå bättre allmänt mående för min kropp och min själ. Man får så mycket gratis om man åtminstone promenerar några gånger per vecka.
 
 
 
Att eventuellt den här lånisen kommer till oss V.11 kommer att innebära att jag behöver tvinga in fler bra rutiner för oss båda, men mest för att jag helt enkelt ska orka vara en bra jourmamma och mamma.
 
 
 

Lätt som en plätt, eller..?  Nej inte för mig, men jag kommer inte att ge upp mina försök till att "Den här gången kommer jag att fixa det!"
 
Hur som så börjar jag om igen imorgon...
 
Kram på er;)
 
 
 
 
 

Förändringar igen på jobbfronten

Har fått besked idag om att det förmodligen flyttar in en liten lånis igen hos oss. Det blir i så fall efter V.10 då vi har kommit oss hem från Ammarnäs.
Vi har också sagt att det går bra att ha dubbla lånisar ett tag, så det inte stressas på med att rota fram någon halvdan lösning för mina skyddslingar.
 

Just nu funderar jag på olika framtida situationer och möblerar in i mitt huvud olika lösningar, för det blir ju förändringar för oss på många plan. De flesta på ett positivt sätt, resten får man se som utmaningar och lösa eftersom.
 

Nu ska jag strax bege mig på ridning med Emma, hämta flickvän på busstation och plocka upp lånekille från basketen.
Efter det blir det Tacomiddag och fredagsmys.
 
Kram.
 
 
 

Pengar är inte allt

Vi hade tjejkväll/junta igår och jag är så glad över att vi efter några års uppehåll har fått igång den igen. Jag är så glad över dessa fina vänner och inser vad små problemen blir då man får prata om dem.
 
Emma har varit hemma från skolan den här veckan och jag blev livrädd att vi skulle backa tillbaka till hur det var i femman, men vi hittade nog ett sätt att ta oss ur hemmasittandet tror jag. Vi har haft lite problem med att prata med varandra då jag blir så frustrerad när hon inte kliver upp och Emma i sin tur känner sig "fel" och blir tyst då jag använder det röstläget. Men nu i går kom Emma med den geniala lösningen att skriva sms till mig och vi skrev och skrev och skrev...
 
Det är ju så att min största svaghet som person är att jag har väldigt svårt för att handskas med att man bara ger upp liksom..? Själv är jag en "bit ihop" människa och då blir det så svårt för mig då beteendet hos den andra personen ser ut den inte ens försöker.... jag blir väldigt irriterad och frustrerad över konsekvenserna av att "inte orka" t.ex. kliva upp på morgonen, gå till skolan.. helt enkelt att inte våra vardagsrutiner någonsin fungerar.
Men min frustration får bara Emma att låsa sig och det blir så många missförstånd då vi talar "face to face" som hon uttryckte sig.
 
Så igår då jag och Emma sms klart med varandra lämnade vi det ämnet bakom oss utan att lova något om ämnet gå till skolan eller inte och åkte på shoppingrunda till stan.
Emma fick en ny vinterskidjacka och nya täckbyxor, några långärmade baströjor och lite underkläder.
 
I morse gick hon till skolan igen precis som om ingenting hänt och nu håller jag tummarna om att vi vurpat klart.
 
Positivt och lite "fan också" är att vi kommer att få igen en slant på försäkringen från vår resa. Länsförsäkringar kompenserar en med 1.000 kronor per sjukdag och det gäller alla som är skrivna på försäkringsadressen, alltså en tusenlapp för mig, en för Jörgen, en för Pontus och en för Emma. De godkände tre sjukdagar för Emma, vilket blir tre gånger fyra tusen...
Försäkringsbolaget väljer att se lappen som doktorn skrev till Emma om hur hon skulle ta medicinerna som ett kvitto.
 

Det som är så frustrerande är att vi kunde ha fått dubbelt upp om Pontus liknande kvitto också hade följt med hem istället för att bli kvar på hotellrummet. Men pengar är väl inte allt.
 
Kram.

Om mina kaoskänslor igår och nya idag

Om ni förstod något av mitt svammelinlägg igår, så kan ni nog förstå mitt inlägg idag också....
 
Jag har haft en bra dag idag, trots att Emma tog sig en till "orkar inte" ledig dag från skolan. Vi har rett ut och pratat, kramats och kanske eventuellt vi slipper en upprepning från femman...
 
Jag har varit med på ett syskon/förälder umgänge med mina före detta lånisar idag och det fyller mig med positiv energi...Kalasat med lånisen som snart fyller tre år och njuter av hur bra det har blivit för hen...
 
Men mitt i den här "bra dag känslan" läser jag ett mail från min uppdragsgivare och blir genast tillbaka kastad till allt negativt med mitt jobb.
I mailet fick jag en förfrågan som "rör om i mina känslor" och svarar jag ja så måste jag förändra hela min vardag och svarar jag nej så måste jag fortsätta stå utanför och titta på ett tragiskt människoöde och känna viss skuld....
 
Ta vara på er och njut och gör det bästa av ert liv! De val vi gör påverkar vår framtid och det är endast vi själva som får stå för våra val....
 
 
 
 
I de val man gör måste man se möjligheterna!
 
Kram.
 

ledsen och lär bli misstolkad

Jag har det bra och lever det liv jag vill leva, det behöver jag nog påpeka före mitt blogginlägg idag.
 
Dagen efter fullt ös helg ger mig en tomhetskänsla och min vårdepp förstärker alltid sådana negativa känslor man bär, men som man tacklar olika utifrån dagsform..!? Jo så tänker jag i vart fall.
 
Blir inte bättre av att båda barnen stannade hemma från skolan. Tonåringen av giltiga skäl, medans lillan kände efter och inte orkade...
Här blir det dock jag som brister!! Jag klarar inte av att ha tålamod med en knäpptyst liten varelse och "jag vet inte.."
 
För att förklara det närmare så är det så frustrerande för mig att jag vet hur jag borde bemöta Emma, men jag klarar inte av det!! För jag är extremt dålig på att klara av det beteendet där man liksom bara ger upp?
 
Men likafullt vet jag att det är vi föräldrar som felar då våra barn mår dåligt!! Jag vet att jag är en bra förälder som trots allt uppmärksammar vart jag brister! Jag vet vart jag gör fel, jag vet vad mitt barn behöver... jag vet hur man bäst bemöter...men likafullt klarar jag inte av att fullfölja min mammaroll då det uppstår kaos i vardagen....FUCK THIS DAYS!!
 
Jag och Emma har lyckats förstå varandras beteende under dagen och rett ut....nu hoppas jag på en normal tisdagsmorgon imorgon.
 
Annars då!? Jo jag har gråtit i massor idag... Jag har tillåtit mig att göra det!
 
Jag har gråtit över mina brister och hur det påverkar mina barn, jag har gråtit då jag sett en serie om slaveri....
Fortsatte att gråta när jag såg på Sofias änglar och sen då Emma verkar förstå att hon är det inget fel på!
Hormonkärringen är känslosam idag och jag står för det,
 
Annars då? Jo Jörgen kör Kirunasväng och kommer hem på onsdag, jag roddar tillsvidare på med vardagen och lånebarn. De är sig lika alla barn i sin ålder och hur mycket bättre vore det inte om vi vuxna slapp läsa av dem, i stället för att gissa vad de egentligen vill ha sagt med det de snappar, sms:ar om och säger...!?
 
Har lämnat in min telefon som garantiärende, handlat, unnat mig tulpaner och köpt fröer...
 
Nu ser vi framåt...
 
 
 
 
 
 Lite självinsikt och förståelse för snapchat och ungdomarnas värld får symbolisera min sista bild...
 
 
 ...och så grät jag igen då den sista bilden påminde om Marielle,,,
 
 Kram.

Familjen samlad = fullt hus

I torsdags då jag handlade gjorde jag det lätt för mig och inhandlade ingredienser till barnvänliga rätter. Spagetti och köttfärssås, ris och korvstroganoff, pasta carbonara och tacorullar. Blev djupdykning i frysen och kylen för dagens middag som blev lax, potatis, lök och morötter i ugn som en pytt.
 
Vi har varit fattiga på bra kameror i helgen då Johanna glömde systemkameran hemma och min digitalkamera har slutat att gå ladda. Dessutom har min mobil gått sönder....men maken överaskade mig med en ny igår. Sjukt nöjd!
 
Fick lite tråkiga besked strax före helgen, ett var att mormor Astrid (farmor Ingers mamma) har somnat in lugnt och stilla vid 94 års ålder. Det andra rör mitt jobb och går inte att skriva om här, men det berör mig i hjärteroten.
 
Har dock njutit av familjen och kramat barnbarnen. Bäbismys och barnbarnsmys är underbart.
 
 
 
 
 
 
 
 Efter middagen i kväll vinkades det hej då, slängpussades och kramades det.
 
 
 
Elton fick feber och ville ine 
 
Nu har de åkt och de kanske är framme i Täby vid halv två i natt...
 
Kram.
 

Vardag

Jag har hamnat i min "vårdeppbubbla" som jag hamnar i varje år. Livet blir mindre färgglatt och jag har svårt att tycka att någonting är riktigt kul. Men i och med att jag vet att det går över är de bara att göra det bästa av situationen och försöka fokusera på det som man mår bättre utav.
 
Latmasken ska ta sig i kragen och återuppta promenaderna och öka på frukt och grönsakerna i kosten igen för det vet jag att det får mig att må bättre och bli gladare av.
 

I afton börjar Johannas familj att rulla de många milen hit till Norrland och vi samlas hela min stora familj igen.
 
 
Maria la ut den här fina bilden ..
 

Kram.
 

RSS 2.0