Måndag

Som de flesta måndagar den senaste tiden var tonåringarna trögstartade och missade den första lektionen. Jörgen skjutsade Emma och jag skjutsade Pontus.
Sen hade jag enskilt samtal med Vivianne. 
 
Jag har tagit tag i krattningen idag igen medan småttingarna har lekt och hjälpt till.
 
 
Jörgen kom hem efter jag somnat igår och nu har vi nästan ett innertak i vår stuga.
 
 
Kram.

Alltså jag har glömt

Blev en till tur till stan idag igen för att söka nya skor till Emma och prova ut Foppatofflor till de små. Inga storlekar fanns till Emma så vi ska beställa från nätet.
 
 
Jag har glömt bort hur mycket tid som går åt till att hjälpa de små att klä sig, gå på toa och tolka livet. Båda är i den frågvisa fasen av sin språkutveckling.
Man hinner inte mycket mellan måltiderna och måstena med tvätt och plock. Hann torka några fönster på altan och har i kväll nyss fått upp en gardinlängd.
 
 
Men det är ju det här som är livet, att njuta av det som händer efter som.
 
 
Provade sätta upp lillans hår i tofsar vilket hon uppskattade.
 
 
Ammarnäskillarna rullade hemåt först vid 19.30 så de är hemma sent. Det har tinat däruppe också.
 
 
Kram.

Barnbarn, dockvagn, tak, kläder och lite städ

 Jörgen och Mikael drog upp till Ammarnäs igår och med sig på släp hade de innertaket. Vi fick dessutom leverans från Guldstadens frakt av vår väggpanel som vi väntat på så nu tar bygget fart igen.
 
 
Jag har varit ner till stan och shoppat lite till de små och till Pontus som fick sig ett par badtofflor eller vad de nu heter. (De vita uppe i högra hörnet på bilden här under).
 
Hittade så cola jeans till lillan med katter på knäna.
 
 
"Ditta Aika itta" Titta Annica ficka betyder det.
 
 
Lillkille fick också lite kläder. En cool robot T-shirt, shorts och skor.
 
 
Vi fikade mellis på stan. Kebab till sonen, ostfralla och festis till de små. Sen plockade vi upp Emma och åkte vidare.
 
 
Hittade två dockvagnar på köp och sälj till barnbarnet Rue, de hämtade vi upp 15.30 bredvid farmor Britt, som vi då passade på att säga hej till.
 
 
På tal om barnbarn så kommer ett till i september, säg hej till den här tösabiten.
 
 
Rue blir storasyster i september och jag får vara farmor till två och mormor till två. :)
 
Annars så håller jag på med vårstädning av altanen då jag hinner.
 
Kram.
 
 
 
 
 

Vattenfasta

 
Att vattenfasta är en mycket god idé att starta ditt nya hälsoliv med! Framförallt gäller det alla som upplever det svårt att gå ner i vikt och inte får de resultat de önskar. Vid vattenfastan återställs en riktig hormonell balans i kroppen där vi frigör hjärnan och får igång fettförbränningen ordentligt. Jag rekommenderar att man vattenfastar 4 dagar för att sedan successivt trappa upp med proteiner, grönsaker och fett. Därefter är det betydligt lättare att hålla sig till en lågkolhydratskost och du har en förbränning på topp! Kroppen är faktiskt bättre utrustad för att klara av för lite mat än för mycket mat. Det som händer dessa dagar är:

Dag 1: Kroppen förbränner alla kolhydrater

Dag 2 och 3: Förbränner protein

Dag 4: Kroppen sparar på proteinet och börjar förbränna fett. 

Våra lyckohormoner!

Mekanismen bakom när hjärnan signalerar att den önskar sig socker och stärkelser går via hjärnans produktion av signalsubstanser. När du äter socker och stärkelser ökar produktionen av signalsubstanser som vi ofta kallar lyckohormoner och vi får en skön känsla i kroppen. Vi kan t ex bli på gott humör av att äta en chokladkaka och vi vet vad det menas med att tröstäta…

Många människor jag möter är beroende av att få i sig sötsaker, läsk och tycker att det är svårt att sluta med såväl kvällsmackorna och fikat. Man kan bryta detta mönster genom att göra en vattenfasta 4 dagar och programmera om hjärnan så att den inte efterfrågar framförallt socker i samma grad som tidigare. Då blir det lättare att följa den kostplan som du har bestämt dig för att genomföra.

En 4-dagars fasta är som att göra en service på bilen men nu handlar det om din kropp. Under dessa dagar går kroppen in i en reparationsfas och såväl blodtryck, kolesterol, blodsocker och insulin går ner samt att skadade celler repareras, kroppen avgiftas och nya hjärnceller bildas.

De första 4 dagarna

De första 8-12 timmarna efter sista måltiden använder kroppen mat som finns kvar i matspjälkningssystemet. Under de kommande 10 timmarna använder kroppen glykogen (kolhydrater) som finns lagrat i levern. 16-24 timmar efter sista måltiden måste kroppen börja producera glukos på något sätt och det lättaste sättet att göra det är att använda muskelvävnad. Det är bra om den mesta av denna tid är under natten då kroppen är i fullständig vila.

Morgonen därpå, dag 2, bör man vila väldigt mycket, precis som under alla andra dagar under en vattenfasta, men särskilt då. Någon gång under dag 2 börjar kroppen ändra om så att den mestadels använder fett som sin källa av energi. Det är nu matspjälkningssystemet kan börja vila. Alltså kommer alla gifter som blivit lagrade i fettet att börja försvinna. Detta är målet.

Under de tre första dagarna kan man känna av något som de flesta kallar hunger men känslorna i magtrakten beror på att kroppen arbetar med magen och tömmer den. Det kan också vara stressrelaterade känslor man känner, då de oftast uppstår i just magtrakten. Den äkta hungern brukar hos genomsnittet komma när kroppen inte längre har någon ”överflödig” vävnad att använda som bränsle. Det är en erfarenhet att känna hur kroppen beter sig under dessa 4 dagar och du kommer att bli förvånad hur du manövrerar din hjärna och tar kontroll. Kanske har du aldrig haft den kontrollen innan? Hjärnan kommer nu att acceptera dina val av matintag och inte fråga efter socker.

Du går ner ca 4-5 kg på dessa 4 dagar. Du går upp 2-3 kilo när du börjar äta du kommer att ha en bättre förbränning och en mer fungerande kropp efter fastan.

Så här gör du:

Dag 1 – 4                Drick ca 2-3 liter vatten eller mineralvatten, kaffe, te är ok samt 1 misosoppa per dag. Blir det för tufft kan du äta en gurka per dag (innehåller mest vatten).

Ulrika Davidsson.

Det här är vad jag gjort i veckan och jag mår toppen. Ingen hunger eller matthet alls.

Kram.

 

 


På ytan

Det kändes skönt att vi åkte hem från fjällen redan i söndags så fick vi tvätta upp vinterkläderna och ha en dag hemma innan vardagen rullar igång.
 
Jag kom även igång med vårstädningen ute och hann kratta gamla kullenområdet där numera vår lada står. Fick god hjälp av lillkille med att köra skottkärran och lasta den.
 
 
Det som göms i snö kommer fram i tö, ogillar att stora lånis inte städade bort efter sig.
 
 
Jörgen hjälpte mig att få på sommardäcken på min bil, lastade av skotrarna och tog fram alla cyklar.
 
 
Hann också med att hämta Lisa och umgås med henne ett par timmar innan jag skjutsade henne till flygplatsen vid artontiden.
 
 
 
Vi fortsätter att kämpa på med det vardagliga, men har ett bakslag delux i att vara tonårsföräldrar. Vi kämpar med våra känslor, med vår oro, med att inte dras med ner i hopplöshetens avgrundslösa hål. 
Det är så enormt jobbigt att ens barn inte mår bra - det äter upp en!
 
Kram.
 
 

Det handlar om vad du fokuserar på

Vi har en dröm, en längtan och den är på väg att förverkligas och just därför bestämde vi oss för att åka upp till Ammarnäs nu under Påsk bara för att njuta och inte för att bygga.
Vi var nära på att måsta ställa in vår tripp och väl där var inte allt så rosenskimmrande hela tiden heller. 
 
Tänker inte omnämna det jobbigga mer än så och fokusera på de fina stunder vi ändå fick.
 
 
Vi startade med ett föräldraumgänge för de små här hemma hos oss på långfredagen och efter det åkte vi upp och var framme vid nittontiden.
 
På lördagmorgon var det jag och de små som klev upp först och vi hann med en liten promenadrunda innan lunch medans tonåringarna sov.
 
 
När vi kom tillbaka till stugan hade Jörgen börjat förbereda för hamburgerlunch ute i det fria.
 
 
Efter tre kom vi oss iväg på en skotertur upp på fjället. Kanonväder och härlig utsikt.
 
 
Det blåste där uppe på kalfjället så vi tog oss nedåt en bit för att fika och leka lite.
 
 
På söndagen åkte vi till en grillkoja med fin utsikt över Ammarnäs och ungefär där det röda hjärtat är ritat ligger vår stuga.
 
 
 
Ammarnäs ligger ovanför odlingsgränsen, men är känt för sin potatisbacke.
 
Vi grillade korv och åt goda mackor gjorda i mackjärnet.
 
 
 
Vi hade tänkt åka hem först idag, men gjorde ungdomarna till viljes och packade ihop oss för hemfärd efter vår middag.
 
 
Jag, Emma och de små åkte en bil och Jörgen och Pontus i den andra bilen.
 
 
Emma fångade fjället i backspegeln då vi var på väg hem. Hej då fjällen.
 
 
Kram.
 
 
 
 
 

Jobbigt med möten, men styrka i att vi kan växeldra

Två möten idag, det ena startade 9.00 och det andra 11.30. Fina Lisa som är här uppe under Påskhelgen hjälpte oss att barnvakta de små då vi var på extrainsatt möte under småttingarnas lunchtid. Max mat blir en räddare ibland och nybyggd lekpark på älvbrinken var kul.
 
 
 
Ikväll har Lisa följt Pontus och Emma på bio och sett skräckfilm, jag har gjort röror och städat här hemma för imorgon ska de små umgås med sina föräldrar här mellan 10.00 - 13.00 sen bilar vi upp till Ammarnäs.
 
Kram.
 

Kaosdag

Min planering idag var att måla det sista varvet i taket i vardagsrummet och sen vårstäda där och byta gardiner.
Min tidsberäkning var ett par timmar och inte hela dagen som det tillslut blev.
 
Det började med att jag tippade ut en färgburk och fick sanera golvet i tvättstugan från två liter färg.
 
 
Ska man ändå se det från någon positiv sida så var det en fördel att färgen hamnade väldigt nära golvbrunnen och därför lättare att skölja bort.
 
Sen hände det en grej som har tagit mycket tid och energi, telefonsamtal, samtal, känslor, sorg, oro....jag har dock tappert återgått till målandet i vardagsrummet som såg ut såhär då jag startade.
 
 
Och nu innan jag satte mig ner här vid datorn ser det ut så här.
 
 
Fick sms från mina vänner som saknade mig på juntan och jag kunde bara hälsa att livet kom emellan och att jag därför glömde.
 
Kram.
 

Födelsedag och överraskning

Det var Jörgens födelsedag igår och vi hade inte bjudit in till något kalas utan vi firade honom hos sin mamma i söndags istället.
Men vi fick oväntat besök utav mor och Ulf som kom förbi med en blomma och några trisslotter.
 
     
 
Efter ett HC besök i Lövånger beslöt de sig för att besöka mammas moster Gunhild i Byske och sen komma förbi hos oss. Trevligt och roligt.
 
Under dagen igår besökte jag och småttingarna våran fd lånis med en liten överraskningspresent i form av en fotobok jag gjort till honom.
 
 
Kram.

Familjehelg

En bra helg är till ända och Påsklovet har startat, klurar lite på aktiviteter att göra.
 
Igår var vi först på badhuset och lekte.
 
 
Sen åkte vi till farmor och käkade middag och fikade tårta och kakor.
 
Sen efter vi lagt de små skjutsade vi Pontus till kompis och åkte en stund till Kåge och den här fina familjen.
 
 
Nu har vi grovplanerat helgerna och lagt upp en planering runt vårt Ammarnäsbygge.
 
Kram.

Mysig utflykt med tonåringarna

Jag, Pontus och Emma har varit till Piteå idag för lite shopping. Vi började med att äta lunch på Bastardburgers.
 
 
De gillar inte riktigt att jag vill fota hela tiden, men de ställde ändå upp.
 
 
Efter shoppingturen klättrade vi upp på vårt parkeringshus och njöt av solen en stund.
 
 
Älskar när jag får umgås på det här sättet med mina guldklimpar.
 
 
Vi åkte och handlade lite lördagsgotter innan vi hämtade upp en kompis till Emma och skjutsade hem de till henne innan jag och Pontus åkte hem.
Emma kommer hem med buss lite senare ikväll och ska hämtas i Ostvik.
 
Älskar sådana här dagar och fler kommer snart då Påsklovet är här:)
Vi ska åka upp till Ammarnäs på långfredag och då blir det mycket familjemys.
 
Jag har inte påskpyntat här hemma ännu, om det ens blir av i år? Men en flerfärgad tulpanbukett lyser upp vårt köksbord så himla fint.
 
 
 
Kram.

Baka en liten kaka

Vi har snart ett födelsedagsbarn här i vårt hus, därför har jag bakat de senaste dagarna.
 
Igår gjorde jag tårtbottnar och en slags hallongrotta.
 
 
Idag har jag provat för mig nya recept, det är nog första gången jag gör morotskaka.
 
 
Det är roligt att baka, men jag avskyr röran jag skapar.
 
 
Dumlekakor är en favoritkaka i vårt hus så en plåt sådana fick det också bli.
 
 
Till sist blev det en ny form av punchrullar, nämligen som en långpannekaka.
 
 
Kram.
 
 

Osynkade och vems ansvar?

Är trött, min vårtrötthet med depp är nu i full blom. Något jag har varje vår och som jag valt att leva med utan att ta medicin, vet ju att det går över någon gång innan sommaren står i full blom.
Men jag försöker tugga på med mina sysslor och ta ansvar för att det inte ska påverka min omgivning så mycket.
 
Vi har köpt ny kyl och frys som Jörgen hämtade hem i måndags men som vi installerade efter maten och när vi nattat de små tog min ork tvärslut och jag la mig på sängen och vilade. Hade dåligt samvete över att jag lämnade över på Jörgen att tömma de gamla skåpen och fylla de nya.
Men å andra sidan är det kanske tvärtom med samvete då han sover på morgonen och det nästan alltid är jag som väcker, klär på och får iväg fyra barn till skolan?
Vi är rätt så osynkade i våra sovvanor.
 
 
På tal om att få iväg till skolan så blev det tvärstopp i morse för båda tonåringarna.
Jag har svårt att hantera alla känslor som bubblar upp i mig då de stannar hemma från skolan utan solklar anledning.
Jag blir stressad över allt de missar och känner mig ansvarig för att de inte kommer sig iväg. Får dåligt samvete över all frånvaro och att vi inte sköter det här med skolplikten.
 
Lillan har varit hemma två dagar från förskolan då hon haft lite temp (37,4), mer för förskolans skull än för lillans egentligen.
Men idag kunde jag lämna henne där igen och sen åkte jag vidare till stan för att byta bilbarnstol uppe på soc.
 
Sen blev det shopping för hela slanten för lillan har vuxit och nästan varenda par byxor i hennes garderob är för små.
 
 
Även lillkille har vuxit, men än har han mycket kläder att välja på. Det blev ändå lite nytt till honom också, bl.a shorts som han behöver i maj och ullunderställ på halva priset som kommer att behövas nu till Påsk.
 
 
Jag handlar gärna barnkläder på H&M då de har bra priser och snygga kläder med roliga prints och mönster. Vill man ha kvalitet är Lindex och KappAhl bättre men just nu tycker jag att Cubus och H&M passar min smak bäst.
Dagens "bästa" blir reatröja från Cubus och röda tights från H&M.
 
 
Har nu städat ur lillans garderob och stoppat det som är för smått i en kasse till Rue. 
 
 
Ut med det gamla och in med det nya.
 
 
 
Dags att ta tag i mina sysslor igen innan middagen ska lagas.
Känns som om det här eviga plockandet av saker som hamnar på fel ställe bara ligger på mitt ansvar, särskilt de smås spridda leksaker och kläder.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lagat mat

Dagarna rullar på. Igår söndag kretsade väl det mesta runt småttingarna och deras behov och rutiner.
Vi var ute och lekte före lunch och jag krattade bort alla småkvistar och barr som hamnat på vår uppfart.
 
 
Fyllde även på fåglarnas fröautomater.
 
 
I dag skjutsade jag lillan och sonen till skolan och då passade jag på att handla och fyndade då vissa proteiner med kort datum vilket i sin tur resulterade i att jag ställde mig vid spisen och lagade maträtt efter maträtt.
 
 
Köttfärsbiffar, ugnspannkaka, kycklingbitar att ha till sallad eller wook, rotfruktssoppa och en fläskstek.
 
 
Vi åt soppan till middag och jag gjorde västerbottensoststicks till den.
 
 
Tänker att nu har jag all mat tillagad inför Påsk då vi ska försöka ta oss till Ammarnäs.
 
 
Jag har försökt få tag på skolsköterskan idag då det känns som om vi blivit lite bortglömda ang utredningen runt Emma. Fredag den 8 februari hade jag och Jörgen en tid hos kuratorn som blev avbokad på grund av VAB, men sen har vi inte fått en ny tid.
Vi har ju rullat igång en kartläggning som ska leda till en utredning om vad som orsakar hennes höga frånvaro i skolan. Är det ångest eller är det en diagnos hon har? Eller vad beror det på att det tar tvärstopp ibland?
 
Jörgen har legat sjuk idag igen och på förskolan sa de att lillan hade haft lite förhöjd temp efter lunch, typ 37.7. Hoppas, hoppas att vi inte får en sjuksväng igen.
 
Kram.
 
 

Familjehemsdagarna på Medlefors

Fredag och lördag har jag tillbringat med kollegor på Medlefors. Jörgen var med på fredag fram till klockan tre, sen har han tagit hand om barn och hem.
 
Varje år i april i tjugo års tid har Skellefteå kommun tillsammans med Umeå kommun ordnat dessa familjehemsdagar. Familjehem, socialsekreterare och några fler samlas och får boostas med god mat, övernattning, intressanta möten och bra föreläsningar. 
Årets program såg ut så här..
 
 
Vi sov inte över i år och jag stannade inte heller kvar till middagsbuffén. Men god mat fick jag ändå på lunchen.
 
 
 
Föreläsningsämnena var intressanta och djupa, men att ta hand om barn handlar ju ändå alltid om det Astrid Lindgren sa:  ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig självt.
 
 
Kram.
 
 

Mil i bil

Emma kom sig inte upp i morse så efter att jag skjutsat lillan till sin förskola vände jag hemåt och plockade upp Emma för att skjutsa henne till skolan.
Plockade sen upp en kasse med kläder som jag köpt via en köp och säljsida då jag "lix" var i Byske.
 
 
Tre tights och två överdelar för endast 120 kr. Älskar att köpa begagnade barnkläder, upplever att andra har mycket bättre smak än jag och säljer så fina kläder.
 
När jag kom hem dammsög jag och torkade av golven, samt städade toaletterna.
 
Blev sen en enkel, men nyttig macklunch med makrill för mig innan jag hämtade upp lilleman på förskolan.
 
 
När jag hämtat lilleman åkte vi direkt till stan för att hämta upp Pontus från sin skola. Han fick sluta tidigare och missade tolvbussen och nästa buss till Drängsmark går först vid tre.
Bättre att hämta hem honom då han vill hem än att han ska driva runt på stan.
Passade också på att helghandla mat samtidigt.
 
Var hemma ca kvart i två och hann ställa in maten och steka upp köttfärs till den planerade tacomiddagen innan det var dax att åka och hämta lillan.
 
 
Väl hemma igen hackade jag upp alla grönsaker och förberedde allt som behövs till tacos. Jörgen har varit hemma idag och är sjuk så han fick passa barnen den stund det sen tog mig att hämta hem Emma som "gymmat" i Byske efter skolan.
 
 
Kram.

Vitvaror

Dagen idag vill jag bara lägga till handlingarna. Orkar inte vara glad, ältar något som varit mindre bra, behöver prata om det med berörd person vilket inte blir av. Svårt då bara en vill prata och den andre inte vill. Blir bara fel och missförstånd och klumpen i halsen blir bara större. 
Ingen perfekt dag att ha det första Klara mötet på, men det gick trots allt bra. 
 
Maken har shoppat ny diskmaskin idag (den vi tittade på i lördags) och beställt ny kyl och frys. Det är väl ödets ironi att våran diskmaskin la av igår efter vi sneglat på en ny i lördags?
Vi valde Bosch diskmaskin den här gången och skippar Elektrolux som vi haft i alla år.
 
 
Kram.
 

Vagnen rullar och jag hakar på

Här händer det inte så mycket nytt, jag kämpar på med att inte tänka så mycket och försöker njuta av dagarna och mitt liv. 
Vara en bra mamma och försöka ta hand om mig själv, det senare är svårt. Jag kämpar på med att äta bättre mat, men har inte kommit igång med någon form av rörelse/träning.
Igår var jag och klippte mig, mycket kortare än jag haft på länge valde jag den här gången.
 
 
Imorse när jag tog fram min lilla plattång så sprakade det i den och jag gissar att den är helt söndernött.
Åkte därför ner till stan och köpte en ny + ny fondation som också höll på att ta slut.
Lillan fick nya handskar och en ny mössa.
 
 
Kram.

RSS 2.0