Förlåt!

Jaha, så dålig på att uppdatera igen....livet fångar en ibland och det tar stopp....
 
Jaha vad har jag pysslat med under tiden då....
 
Jag och Jörgen var på ett föräldramöte i Byske och Jörgens morbror briljerade i sin roll som fältare.
 

I onsdags gjorde rörmokaren klart det sista då vi äntligen fått vår sista "del". Elektrikern kom igår och nu är det bara vårt egna fix, piff och städning som är kvar. Vi är väldigt nöjda.

 
Emmas ridgrupp fick galoppera för första gången igår.
 
 
Så fantastiskt duktiga...
 
   
 
Idag var planen att åka iväg till Luleå och sova på hotell och även bada på äventyrsbad i Boden, men det gick inte då jag fick ryggskott. Surt och frustrerande, samtidigt som det känns så fjantigt att inte kunna gå.
Jag ger inte upp i första taget och brukar verkligen bita ihop i de flesta lägen, men idag är jag besegrad.
 
 
Besvikna barn och familjemedlemmar tänkte fort om och organiserade en trerätters middag till mig, det roliga finns ju kvar framledes...
 
Kram.
 
 
 
 
 

Trött

Ibland är livet lite extra påfrestande och man räcker inte riktigt till. Just nu finns det många energikrävande tankar i mitt huvud och det är kämpigt att hålla huvudet högt.
 
 
 
 
Kram.
 

Aprilväder eller vad?

Igår lade jag ut den här bilden....
 
 
Idag ser det ut så här...
 
 
Kram.

Lite mer Medlefors

Den här dagen har fokus varit att smälta tiden och upplevelsen på Medlefors och fokusera på att tokälska mina barn.
Jag och lillkille har varit ute och medans han cyklat, grävt och lekt med leksakerna har jag börjat kratta.
 
 
 
Medlefors sista föreläsningspass var egentligen uppdelat i fyra olika och man fick välja vilket seminarium som man önskade få gå på. Jag valde Kärlekens fem språk och fick många aha upplevelser.
Jag har googlat lite och kopierat en text som beskriver vad jag fick lyssna på...
 
"Kärlekens 5 språk
 
För att lyckas kommunicera bra med varandra krävs det att man lär sig motpartens språk. Under sitt arbete som äktenskapsrådgivare upptäckte Gary Chapman att det är samma sak med vårt känslomässiga språk. Han beskriver teorin i sin bok "Kärlekens fem språk" som har sålts i miljoner exemplar och översatts till över trettio språk. Enligt Gary Chapman finns det fem grundläggande sätt som människor tar emot och visar kärlek på. Av dessa fem kärleksspråk har alla ett hemspråk, ett kärleksspråk som är det primära. Vi har ofta två primära kärleksspråk som är viktigast för oss. Upptäck både kärleksspråket hos dig och hos den du älskar, för att kunna få ut det bästa av ert äktenskap. Allt går att lösa med vilja och framför allt med styrka från Herren.
Första kärleksspråket: Komplimanger
Ett sätt att uttrycka sin kärlek på är att använda de rätta orden. Salomo, som skrev så mycket av Bibelns visdomslitteratur, sade: "Död och liv har tungan i sitt våld." Många äkta makar har aldrig lärt sig vilken kolossal makt som ligger i verbal kommunikation. Om vi vill utveckla ett intimt förhållande, är det nödvändigt att vi känner varandras önskemål. Om vi vill älska varandra är det nödvändigt att vi vet vad den andre önskar.
Andra kärleksspråket: Tid för varandra
Tid är antagligen en av de dyrbaste sakerna vi har som människor. Att ta tid tillsammans betyder inte att sitta och se varandra in i ögonen. Det betyder att göra något tillsammans och att ge den andra personen sin uppmärksamhet. Aktiviteten betyder mindre. Det är just detta som många män inte förstår. Aktiviteten är bara ett redskap som skapar känslan av att man är tillsammans. Effekten med meningsfulla aktiviteter är att vi skapar en minnesbank som vi kan ta ut ifrån under åren som kommer.
Tredje kärleksspråket: Ta emot gåvor En gåva är en symbol för kärlek. Det är inte själva gåvan i sig som är viktigast, utan tanken bakom och jobbet att söka efter och ge den. Gåvan påminner om det. Storleken och priset på gåvan spelar därför mindre roll. Det kan vara något man har tillverkat själv. Om partnerns primära kärleksspråk är att ta emot gåvor, kan du bli en ypperlig givare. Det är faktiskt ett av de enklaste kärleksspråken man kan lära sig. Om du är en sparsam person som inte köper till sig själv kan du har ett känslomässigt motstånd när du ska köpa något till din partner. Mitt råd är att göra det ändå! Köp en ros till din fru exempelvis varje lördag. För dig kanske det känns urdumt eftersom rosen ändå bara håller sig levande några dagar och dyr är den också! Du gör det inte för din skull. Du gör det för att det är hennes kärleksspråk och gör henne lyckligare!
Fjärde kärleksspråket: Göra varandra tjänster
Sådana tjänster som att laga mat, duka bordet, diska, dammsuga, städa i ett skåp, ta bort hår från tvättstället, avlägsna fläckar på spegeln, ta bort insekter från vindrutetorkaren, bära ut sopor, byta blöjor, måla om i sovrummet, torka damm, underhålla bilen, städa i garaget, slå gräsmattan, klippa buskarna, kratta löv, torka av persiennerna, gå ut med hunden, ta bort kattens spår i sandlådan och byta vatten hos guldfiskarna - allt är nödvändigt. Men det kräver omtanke, planering, tid, ansträngning och energi. Om det blir gjort i en positiv anda, uttrycker det också verklig kärlek. Jesus Kristus gav oss en enkel men stark illustration när det gäller att uttrycka kärlek i handling när han tvättade lärjungarnas fötter. I en kultur där man gick med sandaler på smutsiga gator, var sedan att husets tjänare tvättade gästernas fötter efter hand som de kom. Jesus, som hade lärt sina lärljungar att de skulle älska varandra, gav dem ett exempel på hur det skulle uttrycka denna kärlek när han tog ett tvättfat och en handduk och tvättade deras fötter. Tidigare hade Jesus sagt att i hans rike var det så att den som ville bli stor, skulle vara en tjänare. Aposteln Paulus summerade denna filosofi när han sade "...tjäna varandra i kärlek."
Femte kärleksspråket: Fysisk beröring
Fysisk beröring kan antingen skapa eller bryta ett förhållande.Det kan kommunicera hat eller kärlek. Exempelvis om din frus primära kärleksspråk är fysisk beröring, finns det ingenting viktigare än att hålla om henne när hon gråter. Både spontana beröringar, som att lägga handen på personen när man går förbi, och mer tydliga, till exempel massage. Det krävs inte mycket att sitta nära sin partner i tv-soffan, hålla i handen eller ge en kram. Men samtidigt är fysisk beröring kanske det svåraste språket, eftersom det lätt kan missbrukas och feltolkas. Det är viktigt att känna in hur den andra känner.
Ta reda på ditt kärleksspråk!
Enligt Gary Chapman kommer vi inte att känna oss älskade förrän vi får ta emot kärlek på vårt primära språk. Det är därför viktigt att komma fram till vilket språk man själv och ens partner har. Det finns tre frågor man kan ställa sig för att upptäcka det:
Vad gör eller gör inte din partner som sårar dig allra mest? Motsatsen till det är förmodligen ditt kärleksspråk. På samma sätt kan du använda din partners kritik och klagomål för att upptäcka dennes språk. Kritik är ett ineffektivt sätt att be om kärlek.
Vad är det du oftast ber din partner om? Det som du oftast bett om är förmodligen det som du helst av allt skulle vilja ha för att känna dig älskad. Var också uppmärksam på vad din partner ber dig om, och börja göra det."
 
Hängde ni med!? Hittade en sammanfattning....
 
"Chapman menar att det finns fem kärleksspråk: Tid tillsammans, Bekräftande ord, Gåvor, Tjänster och Fysisk beröring"
Här ovan är texten skriven med tanke på vuxna relationer, min föreläsning hade fokus på barns olika behov på kärleksuppmuntran och det var riktigt intressant.
 
Se barnen, bekräfta barnen, uppmuntra barnen, beröm barnen..... är tyvärr lite för lätt att hacka på barnens fel och brister då de är tonårshormonstinna i stället för att berömma.
 
 

Avslutar dagens blogginlägg med en glad Alma.
 

Kram.
 
 

Medlefors

Skellefteå kommun har tillsammans med Umeå kommun och Medborgaskolan bjudit in oss som är familjehem eller jobbar med familjehemsplacerade barn till en fullspäckad "boost" helg på Medlefors.
 
Vi har blivit inspirerade av duktiga föreläsare, vi har träffat andra familjehem och utbytt erfarenheter och vi har fått äta massa god mat.
 
Den första föreläsningen hölls av Thomas Ardenfors som i över 20 år har varit familjehemspappa och skrivit boken En extra plats i hjärtat. En helt fantastisk föreläsare!
 

Nästa föreläsare trollband inte oss lyssnare på samma sätt, trots intressant och viktigt innehåll, tyvärr.
 
Mästarnas mästare på föreläsning kändes det dock som om Gillis Herlitz var, han fick oss att skratta och på ett tydligt sätt förstå hans budskap med föreläsningen.
 

"Varför gör vissa människor som de gör och varför kan inte vissa människor kommunicera med varandra? Det är några frågor Gillis Herlitz tar upp i sin föreläsning.

Gillis är antropolog och etnolog och har hela sitt liv studerat mänskliga relationer runt om i världen, inte minst på arbetsplatsen. Med träffsäkra, underhållande och illustrativa exempel talar Gillis om relationer på arbetsplatser, företagskulturer, värderingar och de kulturella skillnader som råder i det svenska arbetslivet. I sin föreläsning talar han även om de kulturella skillnader som finns även svenskar emellan och om konsten att kommunicera med andra människor."

 

Tack Lisa för att du ville ställa upp och se till att allt fungerade så fint här hemma med Emmas ridning och huvudansvar för mat och sovtider! Tack Lisa, Pontus och Emma för att ni tog så fint hand om lillkille!

Jag och Jörgen känner oss så tacksamma för att vi kunde få vara med på dessa två dagar på Medlefors och vi känner oss stärkta och kommer att ha mycket nytta av det vi lärt oss i vår föräldraroll, både till våra egna barn och våra lånebarn.

 

Kram.

 
 

SAIK

Vi är mitt uppe i slutspelet och tyvärr förlorade vi ikväll också. Vi hade behövt vinna den här matchen.
 
 
Kram.

To day

Dagens positiva är att lillkille har startat sin inskolning till förskolan och han älskade att få börja "skola".
Jag är så glad att man har gjort ett undantag och tillåtit lillkille att få börja fast han är placerad i jourhem och inte ska bo hos oss för alltid. Till att börja med handlar det bara om nio timmar i veckan.
 
 
Resterande tid av dagen har bestått mer av jobbiga saker och i afton kände jag att bägaren höll på att rinna över och en rask promenad i skogen blev min räddning.
 

Skönt med en stund för sig själv och för varje steg kände jag hur jag lastade av mig min ilska och sorg och efter ett tag kunde jag känna och ta in ny energi av naturen.
 

 
 
Kram.
 
 
 
 

Gläds med andra

Riksmarskalken har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Sofia tisdagen den 19 april 2016 klockan18.25, fött ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus.

Såväl mor som barn mår bra.

Svante Lindqvist  Riksmarskalk

 
Det var en rolig nyhet att höra så här efter en känslomässigt utmattande dag som för mig har bestått av möten, både inplanerade och oplanerade.
 
 
 
Kram.
 
 
 

 

 


My life for now

"Du är inte alltid fri att välja omständigheterna i ditt liv....
......men du kan alltid välja vad du gör av omständigheterna."
 
Livet fortsätter ge mig motgångar och jag fortsätter kämpa för att hålla rätt fokus, det är inte lätt för tillfället då det verkligen händer något oväntat och dåligt hela tiden., men nu kan det väl inte bli värre...
 

Peppar mig själv med tänkvärda citat jag tror på.
 
 
"Everything in life is temporary. So if things are going good,
enjoy it because it won´t last forever.
And if things are going bad, don´t worry.
It can´t last forever either."
 
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lat dag

För mig har dagen bestått av mycket vila, lyssnat på ljudbok, sett hockey, serverat rester till middag, renbäddat en säng och vikt bort lite tvätt i tvättstugan.
 

Jörgen har varit duktig och bytt ut dubbdäcken till sommardäck på våra tre fordon, till hjälp har han haft lillkille.
 
Kram.

Födelsedag och falskhet

Har varit sämre i min förkylning igen och febersovit mig igenom nästan hela gårdagen, som dessutom var Jörgens födelsedag. (Tur att vi inte skulle ha kalas förrän lördag.).
 
Vaknade inte pigg och kry i morse, men har blivit lite piggare under dagen, vilket känts skönt eftersom vi har haft fika och middagsgäster.
Jag lade ihop en Annicatårta på morgonen och den uppskattades av födelsedagsbarnet som oftast älskar mina tårtor.
 

Farmor Britt hade bakat både bullar och kakor så det fanns mycket gott att äta.
Nya gummistövlar bl.a. fanns i ett paket från Jörgens syster och mor, lotter från min bror och pengar från min mor.
 
 
 
Vi har sett spännande slutspelshockey och i andra periodvilan åt vi middag.
 

Tyvärr har gammalt groll blossat upp och jag beskylls återigen för saker som jag inte gjort. Det som sen är mest illa är att i stället för att vända andra kinden till, så utför beskyllaren samma sak som jag beskylls för. Snacka om att kasta sten i glashus.
 
Det skulle vara så mycket bättre om dörren till allt gammalt groll bara kunde stängas och sen att den aldrig någonsin mer får öppnas!
 

Jag har bett om att vi ska vända blad och börja om på en ny vit sida, men intet fått något större gehör på det.
Jag har försökt göra det ensam, försökt igen, försökt lite mer att inte bry mig och inte fundera på det som varit och verkligen försökt gå vidare. Det som gör att jag misslyckas är att det bara är jag som försöker stänga dörren och jag har inte kunnat trycka igen den helt själv så genom springan sipprar det svarta molnet ut och når ibland mig med en doft av falskheten som jag tar åt mig av.
 

Snälla älskade, kan vi inte bara få gå vidare tillsammans...!? Ska det vara så svårt?
 
 
Kram.
 
 
 
 

Badrummet

Badrumsrenoveringen nere går inte så smidigt som vi hade hoppats och det verkar fortsätta strula.
 
Först var det då mattan som fördröjde badrummet i tre veckor. Sen var toastolen slut i fabrik, men på grund av mattan så gjorde det ju ingenting.
Nästa upptäckt var att blandaren till tvättstället inte fanns med i leveransen och strax efter det upptäckte vi att spegelskåpet också fattades.
 
Snickaren gjorde sitt jobb klart i fredags och hade vi haft alla saker då så hade nog både elen och vvs varit klart då också.
 
Igår fick vi lite el inkopplat dock, bl.a. spotarna i taket.
 

Meningen idag var att vvs skulle bli klart, men rörmockaren upptäckte att vårt tvättställsskåp var knäckt i botten.
 

Dock har vi dusch och toastol nu. ;)
 

Som lite extra salt i såren så är jag dunderförkyld och mitt vanliga vårliga tungsinne har infunnit sig.
 
Men jag har mycket roligt att se framemot och jag strävar efter att varje dag se de små positiva glädjekornen som alltid finns där.
 
 

Ska försöka åka ner i maj till barnbarnen och även till sommaren och till jul och nyår åker vi alla till Dominikanska republiken.
 
Kram.
 
 
 
 

Hängig

Jag har fått feber i natt och känner mig allmänt risig, orkar inte mycket mer än att krypa ihop under filten i soffan.
 
Lillkille är också hängig och har en jobbig hosta. Han leker dock bra och vi läser någon bok emellanåt.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 

Vi plockar undan

Vi har tagit fram studsmattan och Emma är jätteglad!
 
     
 
Mindre glad var Jörgen som bytt den trasiga halvljuslampan, det tjorvade och tog sin tid. Det roliga med det hela var att då jag köpte lampan, fick jag ett mycket trevligt bemötande från en personal som erbjöd sig att byta lampan åt mig. - "Tar bara tre minuter!"
Nu körde jag inte V70 vid inköpstillfället utan den andra bilen, så jag kunde inte tacka ja...
 

Det känns stort och luftigt i vår hall nu då allt byggmaterial är bortplockat och sakta försöker vi få lite ordning här hemma igen.
Emmas vita sekretär ska bäras ner ikväll och Jörgens bruna ska upp till hallen och det ska bli lite mer som ett kontor där uppe.
Nere blir det pyssel och ritgrejer som får fylla lådorna.
 

Jag och Emma har städat upp bland målarpennorna.
 
Lillkille har fått cykla på Emmas gamla cykel, gissa om han var överlycklig!?
 
 
Kram.
 

lördag

Jag har shoppat lite nya kläder till mig själv idag:)
 
Den här dagen hade vi egentligen ingenting inplanerat och jag hade en riktig sovmorgon, första på riktigt länge faktiskt.
Sen kom Emma på att hon ville bada på Edda och då skjutsade jag henne och passade själv på att shoppa lite.
 

Jag hittade två vardagströjor, två par byxor och en jättefin blus.
 
Insåg när jag kom hem och sorterade in kläderna i garderoben att jag har mest svart, blått och vitt i min garderob.
 

Jag blev också rejält peppad att ta tag i min vikt ännu lite till och fortsätta min viktresa när jag såg mig själv i spegeln i provrummet.
 
Plusspoäng till mig som kom ihåg att inhandla en halvljuslampa till V70 som varit trasig ett tag.
 

Det som varit, det har varit. Det är nuet som räknas och det behöver vi alla ofta påminnas om. En människa som jag blir så himla imponerad av är en ung bloggare, en före detta arbetskamrat som kämpar med sin cancer.
Trots hennes ganska svåra situation så kämpar hon och njuter av nuet, fokuserar på varje bra dag. I mina ögon en riktig hjältinna.
Ni hittar henne här:http://nouw.com/maelle
 
Var rädd om varandra, sluta älta och leva i det förgångna, sluta ha förutfattade meningar och våga se framåt istället.
 
Kram.
 
 
 
 

Polimasat

Jag och lillkille har haft en bra dag och gjort saker då andan faller på...
 
Vi var ute en och en halv timme på förmiddagen och jag krattade till vår infart. Det är bara på våren eller efter kraftigt regnande som stenmjölet går flytta lite och man kan laga groparna.
 

Emma har känt sig lite gruvensam om att gå till skolan efter det långa Påsklovet, men idag fixade hon det galant.
 

Under tiden lillkille vilade mitt på dagen plockade jag undan tvätten i tvättstugan..
 

Just nu fungerar vår tvättstuga som toalett också, förutom att man inte kan kissa eller duscha;)
 

På eftermiddagen ville lillkille gå ut igen, han älskar att vara ute! Jag passade på att kratta bort barr och skräp på gårdsplanen.
 

Längtar tills jag får städa resten av tomten också.
 
I badrummet fortsätter det att hända saker och imorgon ska snickaren sätta dit takskivorna och lista. På grund av förseningar av wc-stol och en blandare blir inte badrummet helt färdigt förrän till veckan.

Kram.
 
 
 
 

IKEA

Vi har ju äntligen fått ett IKEA varuhus "nära" oss nu och det besökte vi under påsklovet för första gången.
Jörgen skulle ner till Umeå och jobba och jag och barnen följde med.
 

Vi skulle köpa ett kombinerat skrivbord/sminkbord till Emma, men det var slut, så även en dörrhängd spegel.
 
Men vi fick många steg på de stegräknare vi inte bar, hihi....
Hittade en kombinerad bäddsoffa och divansoffa som vi förmodligen kommer att köpa till Pontus rum sen.
 
Vi hittade en nättare stol än den Tripptrapp vi har till lånebarn, dessutom en vit som smälter bättre in runt vårt matbord, det blev dagens oplanerade inköp.
 
 
 Kram.
 
 
 

Uppdatering

Min paus var högst nödvändig, jag behövde stanna upp, möblera om bland känslorna, fokusera och ta nya tag. Kommer aldrig att skriva här vad orsaken var, men så mycket kan jag säga att jag önskar att ingen ska få uppleva samma sak.
 
Tänkte börja om med bloggandet mitt i det som händer just nu i mitt liv och kanske att jag bakar in lite av de vardagshändelser som missats att skrivas om då jag pausade.
 
Vi har lagt in en ny matta i badrummet och efter tre veckors uppehåll är snickaren igång igen. Det måste ha varit något fel på den första mattan som hade en mycket slätare yta och en helt annan glans, men som sagt var, nu ligger det en ny matta i badrummet som vi är nöjd med.
 
     
 
Det kommer att bli kanonbra det här tillslut! Jag känner mig så nöjd över våra val.
 
Kram.

Hej...

 

"Tonåringar kan verkligen behöva tokälskas.

De sysslar med så mycket viktigt. När föräldrar tycker att de verkar ha helt tappat taget om livet och avvecklas mer än utvecklas så sysslar tonåringarna i hemlighet med att bli vuxna.

Deras hjärnor möbleras om under hela tonåren. Under en period får de svårt med planering, riskbedömning, ordning och reda, impulskontroll mm. Då kan de behöva mycket hjälp – samtidigt som dom inte gärna vill behöva hjälp.

Hela tonåren tränar de sig i ansvar, i nära relationer, i att säga nej. De tränar hemma och utmanar sina föräldrar. De tränar sig att älska och förlåta – och att fräsa ifrån och markera sina gränser – något många föräldrar aldrig tränat sig i. Några av dem har perioder av instängdhet och sorg, andra njuter av sina nya vänner och sin nya frihet."......

 Kram.

 

 
 
 

RSS 2.0