Cevapcici

Äntligen en solig dag och en klarblå himmel som möter upp de vackra höstfärgerna så fint.
 
Har varit på gruppträff med min chef och vi fick bl.a bra böcker att kanske läsa tillsammans med barnen som kommer att bo hos oss, lite beroende på vad de varit med om.
De berör bl.a att vuxna bråkar, psykisk ohälsa, biologiska föräldrar eller familjehemsföräldrar och hur det kan vara att flytta till ett familjehem.
 

Har inte haft ork att jobba så mycket ute som jag velat idag, men några stenar har jag flyttat från kullen och sen har jag satt upp alla fågelfröautomater som jag vill ha vid björken. Än så länge får de vara tomma från fröer för jag tycker det är lite för tidigt att börja mata fåglarna. Tycker också att det är för tidigt att plocka bort vissa sommarblommor.
 
 
Till middag testade jag att göra något nytt utav köttfärsen och googlade fram ett recept på cevapcici. Gott tyckte min familj. Cevapcici kommer från Balkan området.
 

Kram.

Tungt

Det börjar tära även på mig det här livet. Det är många saker som suger utav min energi för tillfället och kroppen börjar visa symtom på att även jag känner av stress.
Idag är en sådan dag jag verkligen inte orkar hålla garden uppe och vet att den bästa medicinen man kan ta till är vardagsmotion.
Efter att jag misslyckats med att få Emma ur sängen smällde jag igen dörren och begav mig på en timmes promenad i skogen.
 

Behöver investera i mig själv och framförallt vårda min kropp om jag inte ska ge upp och tappa orken till att kliva upp varje dag som flera i familjen redan gjort.
 
 
Efter promenaden fick jag upp Emma och skjutsade henne till skolan lagom till lunch. En halv dag är bättre än att inte gå alls.
 
Kram.
 
 

Hur man än vrider sig

Många kan uppfatta flera av mina inlägg som om jag tycker att jag är en dålig förälder och ger mig själv hård kritik, men många gånger försöker jag bara belysa hur komplext det är att vara just förälder.
Andra bloggare tar också upp det ibland och idag läste jag det här från en förälder till lite yngre barn.
Den här raden sammanfattar väldigt mycket för mig... " Vi anses vara curlande, egocentriska och slappa trots att vi slår knut på oss själva för att göra bra val för våra barn. Allt vi gör sätt under lupp av media, experter och andra föräldrar."
 
 
Min roll som förälder har innehållit många påfrestningar den senaste tiden då vi har varit tvungen att reda ut vissa händelser och frågetecken om varför sonen har så svårt att klara av att gå i skolan på det sätt som de flesta elever fixar. Han gör många val som inte blir bra för honom och att han sen har svårt att prata om det i efterhand gör inte någonting enklare.
 
I fredags ringde Mikael och undrade om vi ville ta hand om, Rue en stund medans han och Maria blev bjudna på middag av jobbet. Självklart ville vi det.
 

Jag hade också spontant bjudit in mor och Ulf på middag då de var i stan och snälla Ulf ville väl gengälda det och hade med sig en stor hink med lingon till oss.
Både igår och idag har jag rensat lingonen och både kokat sylt och fryst in rensade bär för kommande behov.
 

Vanligtvis brukar jag rensa lingonen ute för att slippa skräpa ner inne men nu tycker jag det var för kallt ute och fick storstäda köket efteråt istället.
 
 
Har varit till pappa och städat bort de vissna blommorna och tvättat av stenen från intorkade växtdelar. Hade med mig lite material från skogen och gjorde det mer höstfint. I morgon är det pappas födelsedag och hade han fått leva skulle vi firat hans åttioårsdag då.
Vet att det var pappas målbild att bli lika gammal som sina föräldrar, nu blev det inte riktigt så då cancern tog hans liv lite för tidigt.
 
 
 
Hoppas du får en underbar födelsedag där uppe i himmelen med dina fina vänner.
 
Kram.
 
 

Känslofylld vecka

Det är turbulent med allas våra känslor i familjen för tillfället av många olika orsaker och då blir det så knepigt att blogga. Tonårshumör, avsked till lånebarn, sjukdom, stress, skoltröttnad, orosanmälan är några av de saker vi jobbar med.
 

Det jag personligen tycker är absolut jobbigast är då morgonrutinerna inte flyter på, vilket de inte har gjort någon endaste vecka eller till och med dag sedan skolstart.
Det är alltid någon som är sjuk, någon som missar bussen eller vägrar vakna och jag är inte den som klarar av att bara fullfölja mitt ansvarsområde och inte ta över andras då de inte själva tar hand om sitt.
Vet att om jag också gjorde som resten av familjen och bara sköter mina åttaganden skulle de bli tvungna att ta eget ansvar fullt ut, men jag har svårt för att inte curla dem.
 
Idag är det äntligen en bra dag och båda mina barn åkte iväg med bussen, dessutom med ett glatt hejdå mamma.
 
I går lyckades jag uppbåda ork till att skära ned humlen från bron och skura bort allt svart som jag tror kommer från lössen som bott i den.
 

Jag sorterar bort plast och metall från de brännbara soporna och oftast mellanlandar de påsarna på bron tillsammans med skor och som nu nyinköpta fågelfröpåsar och det ser inte så välkomnande ut.
 

Jag har försök irra runt på stan för att leta mig två nya jackor då jag insett att jag nött upp min vinterjacka och vuxit ur mina regn/skaljackor. Hittar inget, gissar att jag hamnat mitt emellan höstjackor och vinterjackor så en del är slut och en del har inte kommit in i butik ännu.
Sprang dock på en realykta för 30 kr som jag köpte och nu lyser den så fint hos pappa.
 

Kram.
 
 
 
 

Vilken fin helg vi fick

Tack alla inblandade som gjorde det möjligt för oss att åka iväg till Ammarnäs bara jag och Jörgen.
 
Det är så vackert efter vägen nu med alla höstfärger i naturen.
 
 
På vägen upp stannade vi i Sorsele och åt flottig pizza och hamburgare till lunch.
 

När vi kom fram till Ammarnäs körde vi direkt till tomten och satte ut pinnar för att underlätta var det ska fyllas och för att skydda vattenavstängningen från snöröjning senare.
 

Tomtbilden är tagen med panoramafunktion och gör en böj på vår väg som är rak i verkligheten.
 
Sen undersökte vi omgivningarna och kollade runt i Ammarnäs.
 
 
Vi övernattade på Ammarnäsgårdens vandrarhem och fjällhotell och där åt vi en jättegod middag bestående av förrätt, huvudrätt och efterrätt till Jörgen.
 
     
 
Började samtala med några ortsbor och två samer, väldigt intressanta samtal om fiskerätten och om naturen och dess resurser.
 
Vi var de enda övernattande gästerna och fick bestämma när vi ville att frukosten skulle vara iordningställd.
 

På vägen hem stannade vi vid en fors, gjorde en liten bensträckare.
 

Åt god mat i Malå..
 

Ingen middag behövde vi göra när vi kom hem för det hade goa farmor Britt fixat åt oss. Vi fick med oss en jättegott tillagad fläskytterfile och mumsig sås som jag kokade pasta till. Tack!
 
Kram.
 
 

Fredagsmys

Det blev en bra fredagskväll tillsammans med Mikaels familj, massa bus med trött Rue först.
 

Senare spelade vi spel..
 

Nu drar jag och Jörgen till Ammarnäs så vi hörs i morgon.
 
Kram.

Cervofix

Var på Tupperwareparty hos min kusin här i byn i går afton och insåg att det har hänt en hel del i deras sortiment sen jag sålde plast på homepartyn på nittiotalet.
Min absolut mest använda produkt är Cervofixen som man kan varmhålla mat i eller tina räkor på ett snabbt och gott sätt. Tror till och med man kan färdigkoka risgrynsgröten i den.
 
Den har sedan länge utgått ur deras sortiment, men det finns liknande mer utvecklade produkter som fyller samma funktion.
Jag kom inte på namnet på Cervofixen och det blev kvällens måste för konsulenten att söka reda på det och hon lyckades.
 

Jag investerade i cilikonugnsformar och längtar tills de kommer för då ska jag servera familjen potatisbakelser med VB ost.
 
Nu blir det turbo på fredagsstädning och sen slänga ihop en gryta som jag ska servera till middag då även Mikael, Maria och Rue kommer hit.
 
Kram.
 

Tacksam

Jag tog bort inlägget jag skrev igår eftersom det blev så "euforiskt" på något sätt, men jag är fortfarande tacksam för det lite oväntade stöd jag fick i min jobbroll som är lite turbulent just nu. Tacksam att någon tog sig tid att ringa och en annan vågade säga på ett möte hur mycket vår roll har betytt i sammanhanget.
 

Kram.

Ja jag ska!! Men sen..

Det blir inte riktigt som vi tänker att det ska bli i vår familj just nu... hade ljus framtidstro om skola, ork och andra bitar. Men som oftast är det ett steg framåt och man tänker nu kommer det att fungera, sen blir det två steg bakåt och man är på ruta ett igen.
 
Vi kämpar på och i ärlighetens namn blir det bättre och bättre, men känslan är som ovan ofta!
 

Tände ljus hos pappa härom kvällen då jag hämtade Emma hos kompis. Pappa ger mig framtidstro, pappa gav aldrig upp och stretade alltid på framåt.
 
Vi vet inte vad vi har framför oss och jag försöker att inte oroa mig för det som inte skett ännu.
Livet, det här livet.... vilka val vi gör påverkar det liv vi får uppleva sen. Tänk gott, dina tankar blir din verklighet.
 

Kram.

Helg

Jahapp, måndag igen och allt flöt på bra här på morgonen, alla barnen är i skolan och det är så skönt då rutinerna fungerar.
 
Vi har ju varit barnvakt i helgen och det var givetvis helgens höjdpunk för mig, för helg har inte samma betydelse för mig längre nu när jag jobbar hemifrån. Helg innebär ju sovmorgon och ledighet för de flesta, men sällan för mig numera.
Lillan och jag var uppe med tuppen och busade i soffan från sex på morgonen, vilken solstråle hon oftast är.
 
 

Ska snart gå igenom några garderober för att rensa i säsongskläder och plocka ihop och sortera ut lillkilles kläder och skor.
Borde passa på att gå ut och fortsätta med mitt projekt att rädda material från kullen medans det är uppehåll, vädret har inte varit det bästa de senaste dagarna. Men allt väder är väl bättre än det de har i Karibien och Miami nu när Irma drar fram där.
 
Kram.
 
 

Skippade en utekväll med familjehemsmammorna

Vi är barnvakt ikväll och över natten och jag prioriterade bort att äta på tacobar med nyfunna vänner.
Har chillat med senaste barnbarnet i stället.
 
   

Allt har gått strålande bra och något annat var jag egentligen inte orolig över, eller ev. kanske lite ändå över Rues känslor och hennes saknad av sina kära föräldrar.
 
 
Kram.
 

Lite av varje

Fullmåne strax, eller möjligtvis att det nyss har varit det. Fotad igår då jag kom hem från tjejkvällen.
 

Idag är det fyra och ett halvt år sedan pappa lämnade oss och hade han fått leva lite till nu så hade han snart fyllt 80 år.
Träffade en Byskebo som hejade fast mig på ICA för någon dag sedan och vi stod och pratade en stund. Han sa att han också var en trettiosjua.
Härligt med sådana möten...
 
Mikael, Maria och detta charmtroll var förbi en stund i afton.
 
 
Vi ska få äran att sköta om henne på lördag.
 

Farmors hjärta.
 
Kram.

Det blir sällan som planerat

Med minst två skoltrötta barn och många i hushållet blir sällan min dag som jag hade planerat den dagen innan..
 
 
Det är så svårt att förklara, men när man har barn som har svårare än de flesta att förhålla sig till skolplikten får det konsekvenser för mig. Jag kan liksom inte stänga dörren och gå ut på den där promenaden jag tänkt, då jag istället behöver kasta mig in i bilen och skjutsa barnet som inte hann med bussen. Eller så hinner jag inte duscha innan ett möte för jag hade planerat att göra det direkt de andra duschat och kommit sig iväg, men sen kommer de sig inte iväg.
Telefonsamtal och mail behöver göras för att bolla tankarna eller anmäla frånvaro. Behöver också hålla maken uppdaterad på vad som händer och blir sagt eller inte blir sagt. Oväntade nya möten blir inbokade för det är liksom det som blir konsekvensen av det hela. Tänk så mycket enklare det kunde ha varit om, om inte fanns!?
 

Jag fungerar ju så att jag grubblar runt på vad jag gjort för fel så jag kan göra om och göra rätt nästa gång, nu försöker jag lära mina barn det också. Försöker få de att fundera på varför det blev som det blev och vad kunde de gjort annorlunda för att minska risken att det ska bli fel igen.
 
Nu ska gå in i duschen i vart fall, för sen hinner jag inte då agendan är rätt så full resten av dagen som ska avslutas med väninneträff eller som vi oftast kanske säger: Junta!?
 
Kram
 

Livet det här livet

Gissar det här kommer att bli ett spretigt inlägg och vet inte hur jag kommer att lyckas få ihop mina tankar i skriven text.
 

Angående mitt  inlägg här nedan med rubriken Skyddsmekanism vill jag bara förtydliga att jag anser mig generellt inte vara en dålig mamma och det var inte min meningen att vinklingen i inlägget skulle handla om det. Ville bara påpeka att en del behöver lära sig att hålla vissa av sina åsikter inom sig och att ifall de inte gör det så kan det plantera ledsna tankar hos den andre..
 
Jag har full koll på mina barns mående och jag jobbar hårt på många olika plan för att de ska klara sig igenom sin pubertet och skolgång och komma ut i vuxenlivet som starka, välmående individer.
Barnuppfostran och mammapappa roller har ingen exakt mall på hur allt ska gå till och hur du ska göra för att lyckas bli superperfekt.
 
Mina barn är superbra och jag är deras superbästa mamma och tillsammans gör vi vårt allra bästa med att bemöta livet, det här livet i med och motgång.
 
Att jag ofta analyserar mig själv och försöker göra om och göra saker bättre är inte en svaghet och kränkning mot mig själv, för utan självinsikt och inställningen att kunna tänka om, gör att man fastnar i sina hjulspår och blir ältande istället. Så jag är inte svag, jag är egentligen stark men jag är också väldigt sårbar..
 
Vi flög hem igår, jag och Emma och fast man kan vilja ha någon åsikt om "detjagintevilleprataom" så blev det bra egentid med min yngsta..
 
 
Det var förseningar med flyget och vi fick cirkulera en stund över Fahlmark innan vi kunde landa på grund av dimma, men Emma hann äta lunch med sina kompisar på skolan och var på strålande humör resten av dagen.
 
Besökte pappa efter jag lämnat Emma på skolan.
 
 
Sen slog vardagen emot mig, det började med ett samtal från skolan, ett informativt samtal med ett tips inbakat, ett samtal därför det varit som det varit, men som kanske inte skulle nått oss om vi inte gått igenom det vi gått igenom. Satte givetvis igång en massa tankar.
 
Nästa jobbiga kom via ett sms som behövde redas ut och samtal fick startas om hur man beter sig med sociala medier och vilka bilder man lägger ut eller inte, vad man skriver och inte skriver, oavsett vad orsaken är..
 
Nu ska jag kavla upp ärmarna och starta igång den här dagen med att hjälpa lånebarn med att få ner sin cykel till stan när jag liks ska handla.
 
Kram.
 
 
 
 
 

MOS

Vi har varit och shoppat på Mall of Scandinavia idag och Emma har blivit med fler Byxor.
Vi köpte glass och frozen yoghurt till mellis.
 
 
 
Vi lekte i lekrummet och Elton "sålde" glass till mormor.
 

Alma ville ha sin nya Bamseklänning på sig då vi kom hem.
 

Middag blev på Vapiano. Mumsig pasta, tack för det Johanna och Erik.
 
Kram.

Skyddsmekanism

Jag är väldigt öppen här på bloggen om att jag tycker jag kunnat göra bättre ifrån mig som mamma i väldigt många sammanhang, speciellt i de sammanhangen då mina två yngsta ska klara av sin skolgång.
Jag försöker vara lyhörd och inte trampa andra på tårna och då andra säger ifrån att de inte vill prata mer om ett ämne då det blir för känsligt så fattar jag och låtsas som om det regnar...
 
I kväll blev det jag som bad andra om att sluta tycka/ifrågasätta och bad de lägga locket på i detta ämne då det svängde mot mitt barn. Det är ytterst sällsynt att jag gör det....
Men ikväll gjorde jag det för att det gjorde mig ledsen, jag la locket på innan elden tog sig...
för att inget är lika enkelt som det verkar ...men med resultatet att ikväll lägger jag mig med känslan av att jag är en dålig mamma.
 
Kram.

Barnkalas

Jag följde med Erik och barnen till lekparken före lunch. Vi lekte och busade, gungade och sprang omkring i lekparken. Alltså barn är meningen med livet!
 

Klockan två startade Almas barnkalas och kompisarna ringde på dörren.
 

Massa gott hade farmor Seada förberett medan vi var i parken..
 

Johanna dekorerade den köpta tårtan så fint med Bamse och Almas namn.
 

Jag har haft en underbar dag.

Kram.
 

Ja må hon leva

Befinner mig hos Johanna och Erik i Täby, tillsammans med Emma den här gången. Vi flög ner igår kväll efter en dag med skola för Emma och möten för mig.
 
 
Idag började jag morgonen med att sjunga "Ja må hon leva.." för Alma som har sin andra födelsedag.
 

Hon är inne i en Bamse fas och fick alla figurerna och husen som hör Bamsevärlden till (i gemensam present av många) och oj vad hon och Elton har lekt med de figurerna och husen. Bamse är självklart favoriten.
 
Till middag gjorde jag kycklinggryta och fick hjälp av Alma att röra om....
 
 
Hjälpte Johanna att baka en kaka till morgondagens kalas också.
 
 
Nu ska jag se Kristallen och fredagsmysa här i Gribbylund.
Kram.
 

RSS 2.0