Upptagen fredag och mera 50 års firande

Näst sista familjehemsutbildningen var vi på igår och ämnena fortsätter att vara intressanta och givande att fördjupa sig lite mer i, att fostra och vägleda var gårdagens ämne.
 

Gillar hela gruppen som vi går utbildningen med och det är så intressant att få ta del av andras erfarenheter i sin föräldraroll.
 

Efter utbildningen hämtade jag igen lillkille och vi åkte till Kåge och helghandlade.
Väl hemma igen så röjde jag bort allt vi lämnat framme på morgonen, packade in matvarorna, bäddade sängarna och påbörjade middagsmaten.
Skjutsade Emma på ridningen och känner mig så stolt över hur säkert hon sitter på hästryggen numera.
 
Efter middagsmaten fick jag besök av min moster och mina morbröder som ville fira tanten. Trevligt att höra hur min släkt har det och hur det går för mina kusiner bl.a.
 

Kram.

Dagarna går

Det var någon/några som sa att luften nog skulle gå ur mig efter min femtio-årsdag och det blev verkligen så. Inte på något negativt sätt, men poff så tog energin/lusten slut.
Har tillåtit mig att bara vara och att ta det lugnt, så lugnt det nu kan bli med en två-åring i huset;)
 
 
Igår fick jag besök av en mycket kär vän och vi surrade bort mest hela dagen. Kvällen försvann också på samma sätt då vi återupptog delar av "juntan" som vi hade då barnen var mindre. Tänk vad samtalsämnena har förändrats med åren, förut var det småbarnssnack och nu så många andra ämnen som avhandlades. Vi kom in på ämnet hur vi eventuellt förändras då vi blir "tant" och lustigt nog skrev Magdalena Graaf om det i sin blogg idag och delade denna länk:
 
https://maltesmammablog.wordpress.com/2016/10/21/medelalderskris/
 
Har plockat saker på rätt plats här hemma idag, tvättat och fixat med mina buketter. Snittat om så de håller sig bättre och längre.
 

Kram.

Femtioårskoll

I morse åkte jag på fastande mage till Byske HC för min hälsokontroll jag blivit erbjuden. 
Tror faktisk jag kommer att få bättre resultat än den koll jag gjorde då jag fyllde fyrtio år, förutom vikten och midjemåttet då, men nu är jag inte rökare längre och har bättre balans i livet dessutom.
 
I dagens koll gjordes ett utandningsprov (spirometri) som var bra och en sockerbelastning som också var bra, fyllde i en enkät medans sockervattnet skulle tas omhand av kroppen. 
Nästa vecka ska jag få svar på kolesterolvärdet och träffa en sköterska.
 
Kram.

Lugn reflekterande hemmadag

Har lullat runt här hemma idag med vardagsbestyren, lite tvätt och plock, lekt med Lilleman och njutit av alla vackra blommor jag fick igår.
 
Kram.

För mig en helt fantastisk bra dag.

Sitter nu här framför datorn och försöker förstå och sammanfatta den här dagen. Har fått så många grattishälsningar på så många olika sätt och känner mig helt överväldigad!
 
 
Nästan lika många fysiska gäster har besökt mig idag som de 50 år jag fyller och några var mer oväntade än andra, men ni alla fyllde mitt hjärta med värme.
 
Har bara njutit av dagen och panikknäppt några kort för dokumentation...
 
     
 
Kram.

Jörgen har städat och jag har rört ihop mat

Lilleman sov rätt länge i morse, strax efter åtta vaknade han och jag steg upp.
Frukost till honom och en kopp kaffe till mig, sen har jag jobbat med buffé maten jag ska bjuda på imorgon och är precis klar med det som kan förberedas.
 
 

Kramisar.
 
 

Tidsbrist

Hej fina ni!
 
Förlåt att jag inte uppdaterar er om vad som händer i mitt liv lika frekvent som jag brukar!? Att ta hand om buskille, vårt lyckopiller, det kräver sin man och vi alla har fullt fokus på honom. Att jag dessutom strax fyller femtio och behöver förbereda inför den dagen får helt enkelt klämmas in då man normalt vill sitta framför datorn eller TV:n.
 
Idag har jag tvättat och stökat på i mina bråteshörn, gett lillkille lunch och sen åkte vi till stan för nödvändiga skoinköp till honom.
Nödvändigt eller inte, så lyckades jag hitta tre fina kombinationer för att klä min runda kropp på söndag och underbart härligt att vagnen rymdes i provrummet;)
 
När vi kom hem så fortsatte vi städa och röja, dock på nåder från lånis som ville ha fullt fokus, plus att jag hjälpte Pontus med att komma sig ut i skogen på kross. Tack fina underbara barn för det ni levererar gentemot lillkille!
Det är ju så med Pontus hormoner att vi loopar oss fram, några hyfsat bra dagar sen ett eller två gigantiska bakslag... men vi kommer oss hela tiden framåt, vilket är got nog...
 
 
 
Lisa har snabbt varit förbi för att få vinterdäck på sin bil, mor och Ulf levererade däcken och´jag fick bjuda dem på mat.
 
När våra gäster åkte så satte jag igång med att grädda pajer, tårtbottnar och mini WB-pajer.
 
 
Tonåringen levererar tillbaka och är "lugn och harmonisk" för tillfället.
 
Själv försöker jag införa små steg i taget och hitta bra alternativ i matväg för att må bra. Har läst på om blodgrupper och vad som eventuellt kan underlätta att äta för att öka sin förbränning ....
Jag ska äta havre och inte vete och inte komjölk bl.a. och jag började den här dagen med en havregrynsgröt med lingonsylt och havremjölk vilket faktiskt blev bra för mina kräsna vanedjur till smaklökar.
 

Kram.

Sömnbrist men roligt som sjutton. Underbar weekend!

Förra veckan innehöll en kämpig onsdag och torsdag då sonens tonårshumör/ilska gick över styr och våra gemensamma regler inte alls hölls. Jag är fruktansvärt kvällstrött, men kunde omöjligt somna på torsdagskvällen då jag var så ledsen och upprörd, satte igång med att göra mini WB-pajer och gjorde god natt vid 01.30.
 

På fredag morgon gick gonggongen vid sex och morgonen gick i ett med frukost, skicka barn till skolan, packning av min väska. Vid tio åkte jag ner till stan och hälsade på farmor en stund och sen fick hon följa mig ner till stan och barnvakta lite medan jag provade en baddräkt.
Blev klar lite tidigare än beräknat och lillkille och jag åkte hem för att möta Jörgen och göra skiftbyte som jourförälder.
 
Min flight ner till Stockholm avgick 14.20 och jag sov hela nedresan, vilket var otroligt skönt.
 
Det är så roligt att få träffa mina barnbarn och den här gången hade jag med mig en försenad present till Elton. En egen Wigglekart.
 
 
På fredagkväll bjöd Johanna på vin, nötter och grönsaker med dipp.
 

Somnade ganska så gott därefter i soffan,  klockan var vid midnatt.
 
Lördagmorgon kom Elton ner och kröp ihop under mitt täcke strax före sju, mysigt.
 
Anledningen att jag åkte ner till Stockholm den här gången var att mina stora döttrar ville fira mig med mystid och en dag tillsammans. Johanna kan inte komma upp nu till helgen då jag fyller år.
 
Badhuset som byggdes 1904 har bevarat mycket av interiören från den tiden, stuckatur, fina trädetaljer och bås, väldigt fint och mysigt.
 

Vi spabadade i kalla och varma bassänger och bubblade i ett annorlunda bubbelbad, man låg som i en vilstol av rör och blev masserad av bubblorna.
Jag fick en halvtimmes kinesisk massage och sen åt vi lunch. God ekologisk mat.
Mer spa bad efter det och sen blev jag  kaffesugen och vi tog en fika paus som för mig blev en kaffe och ett vinglas.
 
 
Efter spabadet piffade vi upp oss och tog lite roliga bilder utanför badet.
 
     

Shoppingrunda på stan stod sen på "to do list", sen god tapasmiddag på mysig restaurang.
 
     
     
 
Kvällen skulle vi avrunda med bio, men efter maten insåg vi att det var nästan tre timmar kvar tills bion började och vi spontanbokade in oss på bowling. Superkul! 
Vi alla fick in någon strike, eller totalmiss för den delen, men vi vann på sätt och vis en gång var och jag avrundade omgång två med två strike på raken..
 
     
     
     
 
     
 
Vi tyckte väldigt mycket om filmen.
 

Vi kom hem till Täby och låg till sängs vid 00.30 och jag kunde inte somna. Säkert uppe i varv efter en superlyckad dag, men sen började jag må illa, kunde verkligen inte somna! Kanske det var den superheta tapaspaprikan som spökade? Drack massa vatten och somnade till sist efter 04.20 då jag tittade på klockan för sista gången.
 
Söndag blev det en promenad till vattnet med Elton och Alma. Vi matade ankorna och gungade i lekparken.
 
     
 
     
 
Allt hade varit bra för de som var hemma. Emma har sovit hos kompis och fått rida samt vara på party.
 
 
Hon mötte mig med sina Halloween linser på...
 

I natt har jag sovit bra och på förmiddagen har jag hunnit handla i Byske, tänt ljus hos pappa och bakat en kak sort till...
 

Kram.
 
 
 

Stockholm

Hej fina ni! Känns bättre idag, men gårdagen började verkligen inte bra, blev lite bättre och bättre och slutade sen i totalilska igen hos sonen.
 
Men nu ska jag ta timeout från tonårshormonerna och åka till Johanna och bli uppvaktad och gulla med Elton och Alma resten av den här veckan..
 
Kram.

Offerkoftan på

 
Urkass morgon i mitt huvud! Blädag och inte förmågan att tänka positivt. Min tanke om morgonen var att få iväg två barn till skolan och att jag skulle få några minuter egentid för en dusch, men inget av det blev av.
 
Känslan för mig i morse blev att det spelar ingen roll hur mycket jag än vänder ut och in på mig själv för att hjälpa allt och alla! Ingen är tacksam för det och alla tänker bara på sig själv! Offerkoftan låg helt klart tungt på mina axlar, den hänger där än men är på väg av.....
 
Pontus - Väcks flera gånger och han vill inte vakna, jag stryker honom på ryggen och kämpar med att få honom att vilja kliva upp och gå till skolan. Tillslut skriker han på mig och sparkar bakut i väggen i ilska liggandes där i sängen. Tonårshormoner är inte att leka med! Men egentligen beror det på att han fick chansen att förhandla om sin läggtid och somnade nog inte förrän tolv. Vi har sagt att skärmtiden upphör tio och man ska ligga i sängen då, men det ska alltid tjafsas om det. Orkar inte!
 
Emma - Kunde inte somna i går kväll trots att hon gjorde sitt bästa. Pontus satt i hallen utanför Emmas rum och spelade högljutt online utan respekt för Emma eller sina egna läggtider.
Emma klev upp i morse och åt frukost, men huvudvärken ville inte släppa.
 
Min dusch blev inte heller av trots att jag tydligt hade sagt att jag ville det innan Jörgen åkte på jobb. Tydligen missade jag en fråga så jag fick väl skylla mig själv...
 
Nu ska jag vända på mina tankar och le när jag ger tre barn lunch och sen ska jag försöka ta en raggardusch, åka och handla, dammsuga, ta emot besök av förälder till lånis, baka en paj, få ihop en middag och ta emot kalasgäster vid sex. Vi ska fira Pontus fjortonårsdag redan idag.
 
Kram.

Att fylla femtio

Om en dryg vecka blir jag femtio år. Har funderat på hur och om jag ska fira denna dag och landat i att det är klart den ska firas! Men hur?
Med tanke på min nuvarande familjesituation stryker jag tanken på att ha kalaset på lördag och att ha lite vin och festtema på mitt öppet hus.
Min födelsedag infaller på söndag den 23 oktober och då är ni alla som vill välkomna att njuta av lite småplockmat och tårta där efter mitt på dagen fram till kvällen.
 
 
Presenter och saker är inte viktigt för mig, överaska mig med din närvaro istället och hjälp mig att äta upp och njuta av det jag tänkt bjuda på. Var inte blyg, vare sig du är granne, vän eller släkt är du hjärtligt välkommen.
 
Kram.

Gemenskap

Jag följer många bloggar och blir påmind om att vi alla människor är så lika. Det spelar liksom ingen roll om vi är känd eller okänd, fattig eller rik, vi alla strävar ju efter en balans i våra liv. Alla har vi en vardag, alla har vi väl våra mål och drömmar och gemensamt är att vi alla har ett liv som vi försöker leva.
 
En del är mitt uppe i småbarnslivet, en del gör karriär, en del kämpar med sjukdom, en del är mitt uppe i en skilsmässa, en del har sorg för att någon nära har gått bort. Men gemensamt är att vi strävar efter att ha en meningsfull vardag utifrån våra förutsättningar.
 
Min vardag just nu innehåller både tonårs-tid och småbarnsliv och jag är fullt nöjd med det.
 
Vi kämpar på ganska mycket med att hjälpa Pontus som är inne i en jobbig fas av sin tonårstid för tillfället. Det är mycket ilska och trötthet förstås och väldigt jobbigt för honom att orka med skolan.
Själv läser jag på och försöker förstå och hjälpa till på bästa sätt för honom. Blev att skjutsa till skolan i morse igen då bussen missades med en minut.
 
"När en tonåring blir rasande över småsaker eller vägrar att gå upp ur sängen på morgonen – då är det faktiskt inte självförvållat. Många av de viktiga funktionerna i hjärnan saknas och det gör tonåringen lynnig, likgiltig och förvirrad."
Dessa rader och fler kan du gå in och läsa om i länken här under och det är så mycket jag känner igen.
http://illvet.se/hjarnan/tonaaringar-har-ar-fem-anledningar-till-att-tonaaringar-ar-omojliga
 
Passade på att besöka pappa och tända i lyktorna när jag liks åkte till Byske.
 

Hittills idag har timmarna rullat iväg i ett huj. När jag kom hem från Byske hann jag duscha innan Jörgen åkte iväg och jobbade.
Före lillkilles lunch bakade vi en långpannekaka och sen åkte vi iväg och var med på ett umgänge med mina fd lånebarn.
 
Skönt att bara behöva värma upp rester efter en sådan här dag
 
Kram.

En till ny kråkfågel

Jag älskar mitt fågelbord och idag såg jag en för mig ny kråkfågel och givetvis googlade jag den. Nötkråka är dess namn.
 
     
 
Jag och lillkille har varit iväg till Kåge och inhandlat massa ingredienser för att kunna baka och tillaga en del tilltugg inför kommande kalas.
 
En kaka är bakad i afton..
 

Jag rullade även ihop rökt lax till rullar med pepparrotsost och spenat emellan och la in i frysen.
 
Lisa har ätit middag med oss ikväll och just nu sitter hon uppkrupen i soffhörnet med en bok. Lisa är så duktig på att ringa och bjuda in sig själv emellanåt, vilket jag uppskattar i massor då jag själv är dålig på att höra av mig.
 
 
Nu ska jag gå och begrava laxsidan jag handlade tidigare idag, det har jag glömt bort. Sen blir det kväller..

Kram.
 
 

Men vem är det här?

Hade en ny gäst vid fågelbordet i dag, som jag inte hade en aning om namnet på och då är Google så bra! Googlade kråkfåglar och fick rätt fort napp. Min nya fågelgäst är en Nötskrika..
 

De fåglar jag hittills har sett den här hösten är då Bofink, Pilfink, Entita, Bergfink, Grönfink, Skata, Talgoxe, Nötväcka, Gråsparv och nu Nötskrika. Tror inte jag har sett någon Blåmes ännu...
 
Nu är vi sex personer i familjen och det känns bra. Det är spännande för alla inblandade, men det har gått förvånansvärt smidigt att bli fler runt matbordet.
 
Mikael och Maria gjorde en snabbvisit då de hade vägarna förbi och jag fick kika på hennes fina mage. Tänk att jag ska bli farmor snart!? Det är så mycket roliga saker att se framemot här i höst och till vintern, jag gillar att det händer något.
 
Kram.
 
 

Familjehemsutbildningsdag igen.

Fredag har ett tag inneburit familjehemsutbildning för mig och Jörgen. Förra fredagen var det uppehåll, vilket var både skönt och trist.
Skönt med en paus då man gör en känslomässig resa i sitt inre, det blir en djupdykning i ens egna uppväxt och liv, trist blir det för att man saknar gemenskapen i gruppen och att tillhöra detta sammanhang.
 
Lillkille fick vara på umgänge medans jag kursade.
 
Dagens ämne var om hur viktigt det är att behålla så goda relationer det bara går med ursprungsfamiljen.
 
 
Vi fick bl.a. se en film, en dokumentär från åttiotalet som sträckte sig fram till nittiotalets första hälft. (Förutom filmens intressanta innehåll så roades jag av hur modet på musik och kläder var under den tiden, fniss.)
 
Filmen handlade om en flicka och hennes alkoholiserade mor. Flickan flyttade till ett familjehem då hon var nio år och vi fick följa den resan tills hon blev nästan vuxen.
Hur mammans upplevelse var då soc. grep in och hur den utvecklades med tiden.
Hur tjejen hade upplevt soc. ingripande då och vart hon landat idag och hur hon mår idag.
Hur familjehemmet försökte och höll på att ge upp, men trots allt orkade vidare då man gjorde ändringar i umgängesscheman o.s.v.
Det blev bra för den här tjejen som landade i att familjehemmet var hennes grundtrygghet i vardagen och som dessutom hjälpte henne att ha en bra relation med sin mamma och det är så viktigt för mig, för de flesta faktiskt att känna likheter och kunna identifiera sig! I alla fall vad jag har märkt....
 
För mig blev den röda tråden att "allt ordnar sig tillslut"! Men för det kan resan dock kantas av taggar, törnen och snår. Många känslor på vägen och mycket ilska och frustration.
 
För mig blev det så uppenbart att man kan alltid göra något och allt är bättre än inget! För vad hade resultatet blivit ifall soc. inte hade agerat? Vad hade hänt med tjejen ifall hon fortsättningsvis blivit tvingad att vara mamma till sin egen mamma?
 
 

Kom ihåg att just du är så värdefull! Kom ihåg, ifall du är en förälder, att du är den enda förälder ditt barn har! Kom ihåg att du är så viktig för ditt barn!
 
Sen är det så många föräldrar som av olika anledningar inte har förmågan att sätta sina barn i första rummet och sig själva i andra, utan hamnar i en tvärtom situation ..
 
Kram.
 
 
 
 
 

Telefon hela dagen

Phu, lite slut känner jag mig faktiskt just nu. Har tvättat mina tre köksfönster idag, tvättat några tvättmaskiner med allt vad det innebär, matat mina fåglar och tagit hand om min busige lånekille.
 

Jag har dessutom haft hörlurarna i öronen och först pratat med min chef, sen med Jörgen, sen med chefen igen. Vi kommer att bli med ett lånebarn till, en äldre tonåring och lillkille ska väl vidare, men vi kör dubbelt ett tag.
 
Sen har handläggare ringt om vartannat och nu har jag fått all information som vi behöver för att med start på söndag ha ett till jourbarn boende hos oss.
 
Efter middagen hann jag inte med riktigt och tog ett kort på röran som lätt uppstår då man multitaskar så här..;)
 
 
Underbara vardag and I love it!

Kram.

Att planera

Nu har vi landat i att vara fem i familjen igen, bakat in vår lilla nya vän i våra rutiner med hänsyn till hans behov och det börjar kännas som vanligt här hemma igen.
Det svåra med att vara jourhem är att ingenting är för alltid och att planera framåt blir en utmaning, men troligtvis blir han kvar här någon vecka till i varje fall.
I slutet av nästa vecka kommer jag att flyga ner till Stockholm, faktiskt på Pontus födelsedag, så det blir till att fira honom dagen före istället.
 
I mitt huvud försöker jag också lägga upp en planering på hur mat, bak och städning ska fixas och hinnas med inför min femtioårsdag, som närmar sig med stora kliv känner jag...
Kram.
 

Oktober

Känner att mitt jobb och min vardag fyller varenda en av mina vakna timmar, kul och berikande i massor, men också väldigt uttröttande.
 
 
För någon dag sedan var rönnen som jag ser från mitt köksfönster så här fin, sen har det både blåst och regnat och minst hälften av alla löv har blåst ner. Gräsmattan har fortsatt att växa och idag krattade vi ihop det värsta, sen har Jörgen klippt med multiklippen.
 
 
Våra ute leksaker har fått komma fram för idag kom lillkille tillbaka till oss för en övernattning. Vi ska vara stödfamilj till honom en gång i månaden i ett halvår till att börja med. Så två små har behövt vår uppmärksamhet idag och det har gått bra, men som sagt var, det är uttröttande att inte hinna sitta ner i många minuter.
 
Kram.
 
 

RSS 2.0