Upptäckt

På sista tiden har jag läst på om diagnoserna adhd och add för att lära mig mer om dem. Kanske det är så att Pontus svårigheter kan bero på en diagnos eller så inte och för mig spelar det ingen roll. Det viktiga för mig är kunskapen och förslagen på hur man ska bemöta dessa personers svårigheter på bästa sätt.
Fick ett himla bra tips av den nya skolsystern om att läsa på om de positiva sidorna av diagnoserna och de flesta stämmer in så bra på sonen. Han är humoristisk, glad och social, omtänksam, charmig och fokuserad då det gäller.
Men den allra viktigaste upptäckten är att se att vi inte är dåliga föräldrar, att vi har gjort så mycket rätt trots allt.
 
Men jag gjorde en annan upptäckt när jag googlade runt, jag fann information om HSP personer. HSP är en förkortning av Highly Sensitive Person. På svenska används ofta ordet högkänslig. Högkänslighet är ett personlighetsdrag och ingen diagnos.
Jag har stött på HSP förut och känt igen mig själv så väl, men nu blev det så solklart för mig att det stämmer in så bra att även min fina Emma är det. Det är en fin egenskap att vara högkänslig men det är otroligt jobbigt då man inte har någon kunskap om att man har det, så nu ska jag försöka prata och informera Emma lite mer om vad det innebär för henne.
 

7 tecken på att du är högkänslig:

1. Du kan uppfattas som blyg Eftersom stora sammankomster med mycket folk kan göra dig utmattad har du en benägenhet att dra dig undan. Du ogillar att stå i centrum och detta kan upplevas som blyghet.

2. Du behöver vara ensam mycket När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.

3. Du tål inte höga ljud Högt buller, skarpa sirener och höga tv- och musikvolymer är mycket obehagliga för dig. Du kan få huvudvärk och svårt att koncentrera dig.

4. Du är extra känslig för kritik Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.

5. Du grubblar i ditt inre Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.

6. Du känner av hur människor mår Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.

7. Du påverkas av andras humör Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.

Fantastiska fördelar med att vara högkänslig:

  • Du är kreativ och passionerad Det finns ett starkt samband mellan känslighet och kreativitet. Säkert uppskattar du konst, musik, dans, litteratur och skrivande. Du är mycket passionerad i ditt arbete och din fantasi ger utlopp för nya idéer och innovationer.
  • Du lägger märke till detaljer Du märker snabbt nyanser som andra missar. Likaså är du bättre på att upptäcka fel och undvika misstag. Detta beror på att du behandlar information mer djupt och noggrant.
  • Du lär fortare av dina misstag Dina reflektioner och funderingar ger dig lärdomar som du sedan bär med dig. Det gör att du kan höja dina prestationer och leverera ännu bättre resultat.
  • Du har en stark magkänsla Din ofta starka intuition gör att du på ett omedvetet plan känner vad som är rätt. Detta kan liknas vid ett starkt sjätte sinne.
  • Du har en stor inlevelseförmåga Din höga nivå av empati gör dig djupt rörd av andra människors känslor. Du är en mycket generös och hängiven person som ofta också är extra kärleksfull mot djur – och djuren dras till dig.
  • Du är mycket samvetsgrann För dig är det viktigt att vara hänsynsfull och visa gott uppförande. I en fullsatt lokal är du mycket medveten om var du står och är noga med att du inte har tagit någon annans plats.
  • Du är en god ledare Tvärtemot vad många kanske tror är högkänsliga personer ofta väldigt goda ledare. Du besitter många kvaliteter som utmärker ett gott ledarskap: emotionell medvetenhet, engagemang, rättvisetänk och stor kunskapsnivå.
 
Ni som har lust kan gå in och läsa mer här, här, här, här och här.
 
Viktiga upptäkter för mig blev att det är inte konstigt att jag har ett stort sömnbehov, att jag behöver ensamtid för återhämtning, varför jag behöver klippa bort alla tvättlappar som skaver och varför jag inte gillar allt för mycket hudberöring.
Varför jag mår så dåligt då någon är arg och varför stressade personer ger mig ångest, varför jag grubblar så mycket, varför jag trivs så bra med trädgårdsarbete, skogspromenader och varför jag inte alltid svarar på tilltal.
 
Kram.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0