Så svårt att ha ett stort hjärta

Det är så många själar som behöver lite extra stöd i sin vardag utav mig just nu och jag fixar det! Det är inte det jag vill belysa...
 
Men det är många samtal och möten och oro runt i kring de fyra barn som är mitt ansvar just nu...
 
Fick ett extra barn som ropade på min hjälp igår och självklart ställer man upp. Emma bad mig komma till hennes kompis hus där ytterligare en kompis befann sig och jag fick akut rycka in och lyssna och hjälpa till att bena ut "kärnan" av problemet och hitta lösningen. Fick ringa in socjouren från en annan kommun....lyssna, bjuda på middag och trösta...
 
Sen fick jag fånga upp Emma som blev dränerad på sin energi då hon är så inkännande och empatisk men inte klarar att hantera det riktigt...
Blev en hemmadag från skolan idag då alla känslor i Emmas kropp behövde sorteras...
 
Jag är lika dan... jag har en extra plats i mitt hjärta och jag hjälper gärna till och angagerar mig, men vem fångar upp mig?
 
Energitjuvar har ni nog stött på och ni vet nog kanske vad som ni ska göra med dem..!?
 
Men det här hittade jag på nätet och fattar vad som den här personen vill ha sagt, men jag klarar verkligen inte av att vara så brutal...
 
 
"Du lär andra människor hur de ska behandla dig.

Det betyder att när människor lär känna dig så lär de sig samtidigt hur de kan 

Generellt kan man säga att de beteende du tolererar från andra kommer att betraktas som acceptabelt i framtiden. Det är därför en energitjuvs dåliga behandling av dig delvis är ditt eget fel. Du har inte lärt honom/henne hur man ska behandla dig helt enkelt.
behandla dig. Och du lär dig samma sak med dem.
Se närmare på dina relationer - finns det gömda energitjuvar?
• Känner du dig ofta utnyttjad av folk? Lastar någon på dig för mycket jobb (din man/fru kanske aldrig städar hemma eller din kollega kanske är lat och låter dig ta hand om hans jobb)
• Kallar folk dig saker? Ett larvigt smeknamn som du aldrig bett om till exempel.
• Hamnar du i orättvisa konflikter? Någon släpper ut sin ilska på dig fast det inte är ditt fel.
• Kommer folk alltid för sent när ni ska träffas?
• Kränker någon din integritet? Kollar din fru dina sms eller lägger sig din medarbetare i saker han inte har med att göra – kör över dig helt enkelt?
• Får du orättvis kritik eller annat som sårar dig från dina föräldrar eller andra närstående?
• Tar folk dig för givet?

Risken är stor att du har lärt de här energitjuvarna att det är ok att behandla dig illa. Du har gjort det genom orden du använder, handlingarna och till och med med din tystnad. Om du väljer att stanna kvar i ett samtal med någon som är taskig mot dig, svär eller kallar dig för saker så har du lärt dem att det är ok att bete sig så mot dig. Om du tjatar på din partner eller dina barn att de ska plocka upp kläderna efter sig och du ändå gör det åt dem så lär du dem att strunta i vad du vill.  Om du lever tillsammans med någon eller jobbar med någon som alltid tar äran av ert gemensamma jobb och du inte säger ifrån, så lär du honom/henne att du inte behöver bli behandlad bättre än så.

Det är lite jobbigt att erkänna det men det är sant att hur andra människor behandlar dig ofta är en direkt reflektion av hur mycket de känner att du respekterar dig själv.


Ok, så hur ska du göra nu då? Hur ska du lära andra hur de ska behandla dig.

Här är vad du ska göra:
• Sätt från och med idag din egen standard för vad du vill ha ut av dina relationer med andra människor och håll dig artigt och trevligt till den standarden. Låt ingen ändra på dem för att det inte passar dem.
• När någon kliver över gränsen, berätta det på ett trevligt och artigt sätt. Säg vad du förväntar dig av er relation. Ibland kan du behöva kompromissa. Andra gånger kanske du behöver avsluta en relation med någon för att de inte fattar. Det handlar om att respektera dig själv helt enkelt.
• Ge din omgivning en startsträcka. Du måste ändra dig gradvis för att få hela den nya modellen att falla in rätt med din personlighet.

Ja, det låter lite mekaniskt, men det är viktigt att du förstår att det här kommer att göra  stor skillnad i alla dina framtida relationer. Om du inte har självförtroende nog att ändra allt på en gång, gör det i små steg och testa hur det fungerar. Du kommer att upptäcka att det fungerar.

Om du själv uppträder juste mot andra så  behöver du aldrig känna ångest över de här gränsdragningarna. Livet är för kort för att slösas bort på människor som trampar på dina tår hela tiden. Om du alltid känner att andra utnyttjar dig eller trampar på dig måste du fråga dig själv vad det är som gör det okej för dem att fortsätta med det.  Om du till exempel har en kollega som alltid drar sexistiska  skämt (som du hatar) och skrattar för att de andra skrattar – sluta skratta åtminstone. Det är en bra början.


Världens viktigaste paket

Jag brukar tänka att alla människor jag har med att göra på olika sätt har med sig ett paket till mig. Det gäller kollegor, kunder, familj, vänner leverantörer– alla. Varje gång vi har med varandra att göra sträcker de över paketet  till mig - jag får allt som paketet innehåller som en gåva.

En del har med sig roliga saker, inspiration, skratt, kunskap och bra saker. Men genom livet kommer det också ett antal personer inklivande, lyfter upp paketet och häller ut en hög med skit på ditt bord.

Normala relationer innehåller ju lite av varje - och det är helt ok  men när du upptäcker att en och samma person alltid har med sig en påse skit, vad gör du då?  För mig är det både enkelt och utan hänsyn – jag lyfter den personen ur mitt liv.

Låter det hårt? Jag tycker inte det. Livet är för kort för att vara en soptunna för andra människors beteendestörningar.
• Elaka människor - bye bye.
• Energitjuvar som utnyttjar dig - bye bye.
• Energitjuvar som alltid gnäller över sina liv och aldrig gör något åt dem - bye bye.
• Människor som alltid kommer med ursäkter för sitt dåliga beteende - bye bye.
• Energitjuvar som ger dig huvudvärk eller sömnsvårigheter - bye bye.
• Människor som alltid tänker på sig själva först – bye bye
• Energitjuvar som är missunnsamma – bye bye
• Människor som hycklar – bye bye"
 
Kram.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Men men.... att du aldrig lär dig kram

Svar: Att jag aldrig lär mig att inte bry mig om..? Eller vad syftas det på med att jag inte lär mig?
Annica

2017-05-17 @ 20:59:46
Postat av: AnnKatrin Magnusson

Du är fantastisk Annica, med så mycket omtanke om andra. Sluta aldrig vara du! Kramis!

Svar: Tack! 😊
Annica

2017-05-18 @ 08:04:40
URL: http://heltrligttyckerjag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0