Ett olidligt skov

Jag har inte skrivit så mycket här om hur mitt fysiska jag mår. Jag har i många år haft problem med värk i fötter och händer och jag gissar att det är artros. Sen stelheten och den sjudande känsla jag känner i muskler beror förmodligen på att jag har inflammationer i kroppen har jag börjat tro.
Nu när jag har börjat röra på mig mer igen så har jag fått mera ont i mina mjukdelar. Jag tror ändå på det min fysioteraupeft har sagt till mig. Han menar på att fysisk aktivitet är det som kommer att hjälpa mig mest och att min målbild bör vara att få ihop trettio minuter pulshöjande aktivitet per dag enligt folkhälsomyndighetens rekomendationer.
 
Det blir också så tydligt för mig då jag äter kolhydratrik kost och prosessad mat att jag svullnar upp och får ont. Som i går t.ex då jag åt fläskpannkaka till lunch med barnbarnen och makaroner med falukorv i ugn till middag. Har också slarvat och unnat mig bröd, chips och till och med godis senaste tiden och det märks direkt i min kropp.
 
 
 
Har läst på lite för att påminna/uppdatera mig och hitta motivation, behöver verkligen en förändring för nu går det verkligen åt fel håll.
 
Hittade den här sidan som förklarar på ett lättfattat sätt:
 
Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och därmed dämpa ett överaktivt immunförsvar. Kryddor såsom gurkmeja och ingefära, fisk, frukt- och grönsaker, nötter, fullkornsprodukter och olivolja är exempel på sådana produkter. På andra sidan har vi gluten, komjölk, socker och kött. Dessa sägs istället öka inflammationer i kroppen.
 

Slutligen

För att dämpa inflammationer i kroppen är rådet att äta enligt de gällande näringsrekommendationerna som vi har i Sverige alternativt välja att äta enligt en medelhavskost.

Ät mycket frukt och grönt, fet fisk, mejeriprodukter, fullkorn och olivolja. Minimera intaget av rött kött, sötsaker och siktat mjöl som finns i vita spannmålsprodukter samt gå ner i vikt om du har en övervikt. Känns det bra att ta en hälsoshot varje morgon med ingefära eller gurkmeja kan du lugnt fortsätta med det. Framtida studier får utvisa hur bra dessa livsmedel är för vår hälsa.

 

 

Vi fick ha Rue och Freja här igår då Mikael och Pontus lastade sina skotrar på släpen och drog iväg för att hitta snö att köra på.

 

 
 
 
Blev inte mycket gjort igår och idag har jag startat igång projekt storstäd.
Skönt att ha det städat innan jag delvis ska byta ut prydnadssaker och gardiner och göra hemmet julfint.
Började med att plocka undan och dammsuga innan jag torkade några smutsiga  fönster.
 
 
 
 
Kram.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0