Familjehemmens dag

Idag är det familjehemmens dag. En viktig dag för att uppmärksamma alla vardagshjältar där ute i vårt samhälle som tar emot och hjälper utsatta barn att få växa upp under trygga förhållanden.
 
 
Linda Larsson, avdelningschef på Individ- och familjeomsorgen medverkar i en film på Facebook idag där hon vill Tacka alla familjehem!
På frågan om vad som är särskilt viktigt i arbetet med att hjälpa barn som behöver extra stöd svarar Linda:
-Det handlar om att barn som inte längre kan bo kvar hemma ska få samma förutsättningar som alla andra barn å få utvecklas och växa upp under goda och trygga förhållanden. Där vi lixom är helt beroende av våra hjältar, alltså våra familjehem som vänder ut och in på sig själva för att det här mottagandet ska bli så bra som möjligt. Det är givetvis en svår situation för både familjen och barnet de tar emot.
 
 
Det finns så många fina och lyckliga berättelser att ta del av, de flesta barn "räddas" tack och lov och kommer ut i samhället som trygga välfungerande unga vuxna sen.
Men det finns tyvärr också fruktansvärda historier där det blivit mindre lyckliga slut för barnen.
Men jag är ändå övertygad om att förbättringsarbetet med att alla barn ska få samma förutsättningar fortsätter i landet Sverige. 
 
Ett område som vi jourhem försökt trycka på lite extra om, är det här med rätt till avlastning när en barnplacering är särskilt krävande, vi har visserligen oftast rätt korta placeringar, men det kan behövas ändå. Jag tänker också att det kan behövas i början i ett familjehemsuppdrag, speciellt i de fall där barnet upptäcks ha särskilda behov. 
Tyvärr är det inte ovanligt att barn påverkats på ett negativt sätt innan det placeras i ett familjehem och fungerar inte som ett barn som vuxit upp under mer normala förhållanden. 
Olika trauman som behöver bearbetas är ganska vanligt.
 
 
 
Just nu har jag fått vetskap om en situation där ett barn förmodligen kommer att utsättas för ett nytt trauma och bli flyttat från ett optimalt familjehem just för att de bett om lite avlsatning.
Barnets behov har varit större än någon förstod, barnet har reagerat negativt på miljöombyte vilket gör det svårt att besöka vänner/familj.
Expert har sagt att barnet visar en begränsad kognitiv förmåga och säger att dess svårigheter kan bero på en kombination av det, en språkförsening samt det trauma barnet upplevt på grund av upprepade flyttar/uppbrott.
 
Avlastning kan se ut på så många olika sätt, allt från att få hjälp i hemmet några timmar till att få åka till en kontaktfamilj någon helg ibland.
 
 
 
Jag tycker det är vansinnigt att socialtjänsten väljer att flytta barnet från ett tryggt familjehem där det handlar om att orken tillfälligt tryter och familjehemmet ber om någon form av avlastning för att orka sig igenom en svår omställningsperiod.
Att utsätta det här barnet för ännu en flytt och för att lära känna och bli en del i ännu en ny familj kommer att få allvarliga konsekvenser för barnets anknytningsförmåga. Visst sjutton borde någon form av avlastning bli bättre för alla inblandade?
Familjehem växer inte på träd, de ska vi vara rädda om!
 
Kram.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0