Marstrand och Lasse-Maja

Efter frukost styrde vi bilen mot Marstrand, en ö där Carlstens Fästning är byggd.
 

Vi åkte färja över till ön, bilen var dock parkerad på fastlandet. Vi promenerade ganska direkt upp till fästningen och köpte oss biljetter till en guidad tur.
 

Det var en intressant rundtur vi fick av denna guide...
 
 
Hon berättade om en speciell fånge som hette Lars Molin, kallad Lasse-Maja. Alla fångar som arbetade med att bygga fästningen fick en liten, liten lön som de fick köpa ved och mat för och det räckte knappt till ett mål mat om dagen. Men Lasse-Maja kände en person på fastlandet som började köra ångbåtsturer ut till Marstrand med lockelsen "mata fångarna".
Detta utvecklade Lasse-Maja ytterligare och började berätta en spännande tjyvhistoria för att sen tystna precis då turisterna skulle få höra den spännande upplösningen....då betalade de för att få höra slutet.
 

En gammal fängelsecell hade gjorts om till utställningsrum för bojorna och straffredskapen som användes förr, vår guide berättade om hur chanslös man var som dömd. Man kunde dömas till spöstraff, sen avhuggning av en hand, sen halshuggning och bränning på bål.
Hon berättade också hur bödeln gick tillväga och en halshuggning kunde behöva tre, fyra hugg + sågning innan det lyckades...
 

Lasse-Maja fick så småningom slippa släpa sten och bygga borg för att istället bli kock på stället, då de hade upptäckt hur duktig han var på att laga mat.
En dag kom kung Jean Baptiste Bernadotte på besök och han gillade inte svensk mat, men smarte Lasse-Maja tillagade då en fransk meny med bl.a. grodlår och kungen benådade sen Lasse-Maja som blev fri efter 25 år som livstidsfånge.
 
En annan intressant historia som guiden berättade var om ett försök/experiment som man gjorde på fästningen. Man byggde tre celler och bestämde att låsa in tre fångar där i fem år utan att dörren öppnades under tiden. Två fångar dog redan efter ett år, men en överlevde och kom ut som en mycket böjd man som varken kunde tala eller hade förståndet i behåll. Han blev inspärrad på dårhus sen. Staten ansåg att det var ett lyckat försök eftersom de skulle aldrig mera begå ett brott.
 
Mannen som blev en dåre hade målat på väggen med sitt eget blod...
 

Han hade också stått i fönstergluggen och krökt sina fingrar så det nöttes spår i stenen.
 
 
Ja gisses vad tufft livet var förr! Sen gick vi upp i ett torn och ut på skyddsmuren och tittade på en magisk utsikt.
 
 
Pontus försökte fånga oss på en groupi, men det gick sådär bra.
 
 
Vi tog en genväg tillbaka ut ur borgen genom lönngången i skyddsmuren.
 

Lunchen blev sen för den intog vi då klockan var nästan halv fyra, efter vår guidade tur.
Vi promenerade sen ner till hamnen igen och väntade en stund på färjan som skulle ta oss tillbaka till fastlandet.
 
 
Nästa mission för dagen var att få bada, vilket inte blev av, dock en mysig stund ute på klipporna.
 

Åter tillbaks på hotellet blev det middag där, nattning av lillkille och bubbelbad för Pontus, Emma och Jörgen. Just nu "gymar" de och jag dokumenterar dagen.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0