Trollen

Jag har länge grunnat på att skriva om ämnet nättroll och om vett och etikett på sociala medier som t.ex. Facebook. Inte för att sänka någon eller starkt kritisera, utan hellre att man ska börja reflektera över hur uppträder jag och varför?

 

Jag har googlat runt och försökt få mer kött på benen i ämnet, men fortfarande finns det inga belägg för att jag skulle ha rätt i mina funderingar...
 
Själv håller jag på att bli less på Facebook och har dragit ner ordentligt på hur ofta jag är in där. Jag tycker det är bra om man vill ha tag på folk inför någon slags gruppträff och så och dessutom är det roligt att kunna glädjas över andras livshändelser, få en liten glimt hur de man sällan träffar har det idag o.s.v.
Jag brukar gå in på morgonen en snabbis för att skicka en grattis hälsning till de av mina vänner som har födelsedag. Sen blir det väl någon gång till innan kvällen, men jag aktar mig för att starta någon diskussion eller argumentation.

 

Det jag inte gillar med Facebook är status uppdateranden som inte följs upp, typ "är på väg till lassa, känner mig förväntansfull". Sen skriver vännerna en massa kommentarer som t.ex. "vad ska du göra där?", "lycka till med vad det nu är!?" o.s.v...men de får aldrig något svar. Egoistiskt beteende tänker jag!?
 
Eller som en annan skrev angående vett och etikett:
"Skippa de mystiska statusmeddelandena om din mentala process, typ ”önskar saker vore annorlunda” och ”jag startar om mitt liv”. Du låter ensam, intrigskapande och patetisk. "
 
Sen har vi ju dessa ifrågasättare som irrar runt bland sina vänner och ställer frågor som ibland inte ens handlar om just det inlägget utan kanske om något gammalt gnabb. De flesta människor som kommenterar gläds med den som gjorde sin statusuppdatering, men ett fåtal verkar ha ett annat syfte!? Påminner om nättroll för mig....
 
Följande med kursiv stil hittade jag om nättroll när jag googlade..
 
"Internettroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internetforum och liknande  i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart."
De flesta tänker väl på sagornas elaka troll. Ursprunget är dock det engelska ordet trolling, en fiskemetod med dragkrokar. Den som trollar på internet fiskar efter reaktioner, hoppas att någon ska nappa på provokationerna så att diskussionen urartar och når nya bottennivåer. Trots fiskebakgrunden är sagotrollen en lyckad illustration.
 
 
 
Och vad är det som gör att människor känner att de måste skuldbelägga en viss grupp för allt som är fel i samhället, till exempel invandrare? Vad är det som gör att man kläcker ur sig precis vad som helst bara för att man sitter bakom en skärm?
Här tänker jag, om man nu har det perfekta svaret på hur exempelvis flyktingpolitiken ska se ut, så vet jag att man inte kommer någonvart genom att tycka på fejan! Man kan skapa hur många diskussioner och argumentationer man vill där utan att komma vidare och kunna påverka någon, man målar bara in sig i ett hörn många gånger!? Tänker att flera blottar sig och tjurskalligt hävdar att de inte är rasister men sympatiserar med SD och främlingsfientliga sidor!?
Fler borde istället fundera över hur andra uppfattar dem då man tittar på sin profilsida på Facebook? Det finns alltid en röd tråd genom alla inlägg och inte ser det alltid så vackert ut!?
 
Det är nog bättre att söka sig till annat än kommentarsfält och liknande på sociala medier om man vill påverka och tycka saker. Varför inte skriva och argumentera med t.ex. politikerna direkt angående ex. flyktingfrågan istället för meningslöst käbblande på fejan!?
 
 
 
Risk att jag hamnar i blåsväder nu, men hitta något vettigare att göra än att surfa runt på fejan och ifrågasätta allt och alla. Lyft blicken från telefonen och umgås istället eller håll åtminstone en god ton och gläds med vad dina föredetta klasskamrater och vänner vill dela med sig av sitt liv.
 
Kram.
 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Helt rätt av dig.

Svar: Tack!
Annica

2015-10-05 @ 17:20:00
Postat av: Veronica

Så rätt! Jag har rensat kontakterna och känner likadant ❤

2015-10-06 @ 07:08:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0