Jukkasjärvi

Mycket bilkörning för mammatanten under helgen, men helt klart värt det! Vår överraskningspresent till mamma var en resa upp till Kiruna och Jukkasjärvi och dess ishotell.
Vilken underbar affärsidé! Det bor 1100 personer i Jukkasjärvi och 1500 hundar, (om jag minns rätt!? Det var fler hundar än invånare i vart fall.) och varje vinter besöks denna lilla pärla av ungefär 50 000 turister.
 
Vi kom fram en stund före ett och hann äta en god lunch innan den guidade visningen klockan två.
 
 
Det fanns både kall och varm buffé, man kunde välja att äta ur båda ock, eller ur bara den kalla, 95 kr eller 155 kr för varm och kall. Gott!
 
Lite stressigt blev det att hinna äta klart och betala och allt tjafs innan klockan två...men vi hann och det var oerhört intressant sen att lyssna på guiden som berättade om personen bakom och hur verksamheten har kommit till och utvecklats.
 
 
Varje år får ett tjugotal konstnärer äran att komma och "skulptera" ett sovrum i ishotellet, man väljer ut dessa från minst 200 sökande.
Varje år byggs det ett nytt unikt ishotell och varje vår tinar dessa skapelser bort!
 
Men hur häftigt är det inte med en äkta bastu i is!!
 

Efter ishotellet åkte vi in till Kiruna och checkade in på vårt hotell. Ett litet mysigt hotell från tidigt 1900-tal.
Efter lite vila och uppfräschning åkte vi till en restaurang och åt middag.
 
 
Det var ju omställning till sommartid och eftersom vi ställer fram klockan blev det en timme mindre sömn och en ganska trött tant intog denna frukost efter en mycket för kort natt.
 

Vid 11.00 rullade vi hemåt igen och mor var så tacksam för hur vi ordnat allt.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0