Googlat

Jag tog på mig att sätta mig in i ordet Negers betydelse och dess historia. Jag har många gånger hamnat i den diskussionen att Neger är ett folkslag och har ett eget land.

Det vill jag här nedan motbevisa genom att hänvisa till texter tagna från Wikipedia.
Neger har alltså tidigare använts som ett samlingsnamn för att beskriva en person med mörk hudfärg.
 
Ordets betydelse:
Ordet förekommer i svenskan sedan 1680 och det kommer via det tyska, franska och spanska ordet av latinets "niger", som betyder svart.[6] I Svenska Akademiens ordlista från 2011 definieras ordet som: (kan uppfattas som nedsättande) person med mörk hy och afrikanskt ursprung

Historia:

Negrer var från början en allmän benämning på alla folkslag med svart hudfärg, men en indelning baserad på andra kännetecken än hudfärgen ledde på 1800-talet till att man från begreppet "neger" inte bara skilde dravidfolken i Deccan och alla malajer, utan även aboriginer (Australiens urbefolkning) och papuaner (på Nya Guinea).

Inte heller i Afrika ansågs vid denna tid alla mörkhyade folk höra till negrerna. De semitiska och hamitiska folken i Sahara, Abessinien och egyptiska Sudan liksom Khoisanfolken i Kaplandet och Pygméer skildes från negrerna. Semiter och hamiter ansågs tillhöra den europida rasen medan alla de svarta folken ansågs höra till den negroida rasen. Under vikingatiden var blåman[7] det vanligaste uttrycket för att på 1500-talet avlösas av morian.

Nutid:

Fram till 1980-talet, men även en tid därefter, var neger den dominerande termen för mörkhyade personer. Numera anses ordet neger, enligt Språkrådet, vara nedsättande[2]. Användning av ordet uppfattas ofta föråldrat och som ett negativt laddat uttryck.[8][9] Det kan bedömas som en förolämpning, och av somliga används det som ett invektiv.[10] Andra använder det fortfarande utifrån uppfattningen att det är ett värdeneutralt ord.[11]

 

Så jag vill sammanfatta det här inlägget med att jag står fast vid att det är onödigt att fortsätta envisas med att använda N-ordet när det numer anses vara kränkande.

 

Kram.
 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0