om vårat resmål...

 

Mallorcas fängslande historia

"Mallorcas historia är allt annat än fredlig. Detta beror på att Balearerna ligger på ett sådant läge att det bäddade för strider och erövringar förr i tiden. De som har kontrollerat ön genom tiderna är många olika folkslag, kartagener, romare, morer, araber och katalaner för att nämna några.

De första invånarna kom till Mallorca redan 4000 f.Kr. Tiden därifrån och fram till Mallorcas självständighet 1276 har styrts av olika folkslag som erövrat ön från varandra. Ön har även hunnit med att vara en del av den muslimska världen innan kristna trupper tog över ön igen år 1229.
1276 blir som sagt ön ett självständigt kungadöme med hjälp av Jaume II. Och mellan åren 1324 och 1344 sågs Palma, huvudstaden på ön, som en av de rikaste städerna i Medelhavet.
Denna självständighet varade dock inte speciellt länge då det spanska kunkagdömet formades 1479.

Britter, spanjorer och fransmän kämpade hårt mot varandra om kontrollen av ön under 1700-talet, vilket resulterade i många strider. Men framåt 1880-talet och till slutet på 1890-talet blomstrade ön på nytt. Mallorca blev återigen en ö full med rikedom tack vare vin- och mandelhandel.
1936-39 härjade det spanska inbördeskriget, och även Mallorca drogs då in i krigshandlingarna. Under denna tiden tog generalen Franco över ön.
Det första valet för den autonoma ögruppen hölls år 1983.
1960 öppnades Mallrocas flygplast Son San Juan för flygtrafik."det här längtar vi efter.....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0