Snöoväder och jobb

Idag har jag hållit mig sysselsatt sedan sex imorse. Gick ut och skottade i samband med lillkilles taxi kom och hann skotta ut från uthuset innan traktorn kom så vi slipper rensskotta sedan.
 
 
Jag och Jörgen skjutsade in lillan tillsammans till förskolan och gjorde sedan lite snabba ärenden innan vi åkte hem. Ställde mig direkt vid spisen efter att maten var inlagd i kylen. Startade igång olika matprojekt, bla att göra mer julköttbullar då jag stekte förra omgången lite väl hårt.
 
 
Jag hann bara rulla en plåt innan jag fick ett samtal och behövde planera om och köra en vända till stan igen.
 
När jag kom hem var det dax att laga middag och efter middagen rullade jag och Jörgen resten av köttbullarna som jag inte stekte för mycket så nu går de steka på i stekpannan på julafton.
 
 
När allt jobb var färdigt i köket satte jag mig med reseräkningarna och mejlade sedan in det och annat till socialtjänsten.
 
Kram.

Lisa trettio år

Min alltid glada, spralliga, snälla, omtänksamma lilla tös blir trettio år idag. Vart tog tiden vägen?
 
 
Jag minns dagarna innan du föddes, jag var nervös, rädd och inte beredd. Gissar att det var därför du bodde arton extra dagar i min mage.
 
 
 
Liten blir ju stor och när man fyller trettio vet man mera vad man vill och fast man gjort mycket så väntar mycket mer därtill..
 
 
Jag har älskat dig från början, när livet ditt var nytt. Med spänning har jag följt dig sen du var ett litet knytt.
Det gör mig så stolt och glad att du vuxit dig så fin idag.
 
Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
 
Jag vill att du ska veta hur mycket jag älskar dig, för den lilla tjejen du en gång var, för den otroligt fantastiska kvinnan du blivt och för den älskade dotter du alltid kommer att vara.
 
Kram.
 
 
 
 
 
 

Hemma

Vi är hemma igen, men innan vi åkte från Ammarnäs kikade vi på vårt hus från Tjulträskvägen.
 
 
Vad jag blev mest nöjd över med städningen är att duschglaset blev så rent efter jag skurat det med citron och salt.
 
 
Vi hade en hare på besök idag, den satt länge utanför fönstret innan den skuttade iväg.
 
 
Månen tittade fram och höll oss sällskap nästan hela vägen hem.
 
 
Kram.

Efter mysiga onsdagen

Det var roligt att få träffas och surra en stund med vänner i onsdags. Tog åt mig av ett städtips, pratade om att gå på Pernilla Wahlgrens nya show Happy ending och massa annat.
 
 
Torsdag skjutsade jag liten jour till förskolan och tog sedan itu med att tillverka julköttbullar.
 
 
Sms med tjejerna och det resulterade i att jag satte mig vid datorn och bokade biljetter ett år framåt i tiden.
 
 
Hittade en Svinnsmart grönsakslåda på Willys och slog till. 20 kronor för allt. 
 
 
Gjorde en kycklinggryta på röd curry och kokosmjölk och i den skulle det vara lime som jag inte hade hemma men hittade längs underst i lådan. Gjorde en chiliconcarne där jag hackade ner massa paprika och citronerna som låg i lådan fick hänga med upp till Ammarnäs.
 
Igår, direkt då lillkille kom hem med taxin bilade vi upp till Ammarnäs. Stannade i Arvidsjaur och åt middag, köpte lördagsgodis och fredagsmys att kunna äta i bilen.
 
 
Vår lilla jour lämnade vi till sin mamma på förmiddagen innan vi besökte Elgiganten för att rita upp vår tvättstuga.
Vi landade i två olika förslag. Det ena förslaget är Jörgens favorit och det andra förslaget är mitt. Nu ska vi bara fundera lite innan vi lägger beställningen.
 
 
När vi kom upp hit till Ammarnäs igår så infann sig lugnet och lyckan i magen. Så Tacksam för vårt Ammarnäs.
 
 
Idag har vi skottat fram grillringen, kört lite skoter, testat hur min nya isborr ska användas, varit till affären, byggt en hylla i köket, hängt upp julstjärnor, lagat god middag och skurat upp duschen med citron och salt.
 
 
Kram.

Pysslar på

Idag har jag beställt tid hos Elgiganten för att vi ska få hjälp med att planera vår tvättstuga. Längtar till på fredag.
Jag har mätt, funderat och kollat av med Jörgen och vi har nog hittat en lösning på hur vi vill att det ska se ut.
Idag ser det ut som nedan. Vi vill flytta tvättpelaren neråt i rummet så att vi öppnar upp "korridoren" lite.
 
 
Typ så här..
 
 
Sen har jag grubblat på varför ingen har gjort något åt problemet med att maskinerna "sticker ut" så mycket i färg och form från skåpinredning osv.
 
Annat jag pysslat med är att sy om några gardiner och bäddat fint.
 
 
Ikväll ska mina vänner komma över och jag har förberett dukning och lite gott.
 
 
Kram.

Mysigt

Godmorgon! Jag ska strax iväg på uppdrag en stund men hinner kika in här först.
 
Jag hann med ganska mycket igår och nu på morgonen så har det känts ganska mysigt att julen närmar sig.
 
 
Till middag blev det fläskkarré med grönsaker i ugn.
 
 
Kram.

Ett olidligt skov

Jag har inte skrivit så mycket här om hur mitt fysiska jag mår. Jag har i många år haft problem med värk i fötter och händer och jag gissar att det är artros. Sen stelheten och den sjudande känsla jag känner i muskler beror förmodligen på att jag har inflammationer i kroppen har jag börjat tro.
Nu när jag har börjat röra på mig mer igen så har jag fått mera ont i mina mjukdelar. Jag tror ändå på det min fysioteraupeft har sagt till mig. Han menar på att fysisk aktivitet är det som kommer att hjälpa mig mest och att min målbild bör vara att få ihop trettio minuter pulshöjande aktivitet per dag enligt folkhälsomyndighetens rekomendationer.
 
Det blir också så tydligt för mig då jag äter kolhydratrik kost och prosessad mat att jag svullnar upp och får ont. Som i går t.ex då jag åt fläskpannkaka till lunch med barnbarnen och makaroner med falukorv i ugn till middag. Har också slarvat och unnat mig bröd, chips och till och med godis senaste tiden och det märks direkt i min kropp.
 
 
 
Har läst på lite för att påminna/uppdatera mig och hitta motivation, behöver verkligen en förändring för nu går det verkligen åt fel håll.
 
Hittade den här sidan som förklarar på ett lättfattat sätt:
 
Antiinflammatorisk kost är livsmedel som sägs kunna minska inflammationer och därmed dämpa ett överaktivt immunförsvar. Kryddor såsom gurkmeja och ingefära, fisk, frukt- och grönsaker, nötter, fullkornsprodukter och olivolja är exempel på sådana produkter. På andra sidan har vi gluten, komjölk, socker och kött. Dessa sägs istället öka inflammationer i kroppen.
 

Slutligen

För att dämpa inflammationer i kroppen är rådet att äta enligt de gällande näringsrekommendationerna som vi har i Sverige alternativt välja att äta enligt en medelhavskost.

Ät mycket frukt och grönt, fet fisk, mejeriprodukter, fullkorn och olivolja. Minimera intaget av rött kött, sötsaker och siktat mjöl som finns i vita spannmålsprodukter samt gå ner i vikt om du har en övervikt. Känns det bra att ta en hälsoshot varje morgon med ingefära eller gurkmeja kan du lugnt fortsätta med det. Framtida studier får utvisa hur bra dessa livsmedel är för vår hälsa.

 

 

Vi fick ha Rue och Freja här igår då Mikael och Pontus lastade sina skotrar på släpen och drog iväg för att hitta snö att köra på.

 

 
 
 
Blev inte mycket gjort igår och idag har jag startat igång projekt storstäd.
Skönt att ha det städat innan jag delvis ska byta ut prydnadssaker och gardiner och göra hemmet julfint.
Började med att plocka undan och dammsuga innan jag torkade några smutsiga  fönster.
 
 
 
 
Kram.

 

 
 

Det rullar på ändå

Nu är det riktigt kallt ute med minus 17 grader. Jag eldar och sitter framför teven och lyssnar på årets Idoler. Jag gillar de flesta och det är svårt att förutspå vem som kommer att gå längst.
 
Jag och Jörgen skjutsade ner min bil till Emma som ska låna den för att få vara i Ammarnäs den här helgen med sin kompis. 
 
Jag, lillkille och Jörgen åt middag på Budspa.
 
 
Jörgen har också beställt och fått hem min födelsedagspresent, en isborr.
 
 
Kram.

Glädje och mörker

Det har varit kallt och krispigt ute idag, men solen har försökt lysa upp novembermörkret. 
Fint ute då jag skjutsade in jourtjej till sin förskola.
 
 
Handlade lite mat innan jag återvände hem. Köpte även rosor till köksbordet.
 
 
Sen hade jag nog tänkt mig att komma igång med att beta av min "att göra" lista, men orkade inte. Det är lite mörkt inom mig just nu och jag kämpar med att hitta energi och påfyllning. 
 
På eftermiddagen åkte jag och hämtade upp småtjejerna från sina förskolor. Vi ska få låna lilltjej till på torsdagmorgon.
Emma åkte med oss hem och nu ska jag strax skjutsa henne till stan igen.
 
 
Det är så fint och glädjande att få låna dessa småtjejer, de sprider så mycket skratt och bus.
 
Medans de lekte röjde jag i ritlådan.
 
 
Kram.
 
 

Måndag

Ny vecka och nya tag känner jag. Tog det lugnt på förmiddagen, plockade lite och vek tvätt. Efter intag av frunch gick jag ut. Först matade jag fåglarna sedan blev det en promenad runt eljusspåret.
 
 
Känner att jag behöver få mer energi och hoppas att promenader kan ge mig det.
 
Körde sedan och hämtade upp jourtjejs väska/packning från mamman och sen vidare till hennes förskola. 
Har fått mejl från lillkilles skola om att idag har det varit en mindre bra skoldag och vi har försökt reda ut och pratat med honom om det.
 
 
Kram.

Farsdag och farmors hjärtan

En lugn söndag med barnbarnen. Det är så roligt att de hittar på lekar med de gamla leksaker och delvis skräpleksaker som finns i huset.
 
 
Det har byggts kojor, vi har spelat memori och kastat boll bl.a.
 
 
Mikael kom för att hämta barnen vid fyra, men de ville leka mera och äta middag hos farmor.
 
Jag gjorde något hittepå utifrån en del recept jag läst. Hackade gul lök och lade den i botten på en långpanna, sen marinerade jag potatis i en bunke och lade den sedan ovanpå löken och sen ett lager av marinerad kyckling.
Stekte det i ugnen i tjugofem minuter, tog ut och hällde bort överflödig vätska.
 
 
Gjorde sedan en blandning av riven Västerbottensost, grädde, några ägg och kryddade med tomatpuré, balsamico, kalvfond, paprikapulver, lökpulver och lite soja som jag hällde över kycklingen. Innan det hade jag stekt lite bacon också som jag fördelade över kycklingen.
 
 
Blev onödigt fett, men gott!
 
Emma kom hem och firade sin far. Fick sitta ner med henne och samtala. Livet ändå.
 
 
Kram.
 
 

många skratt

Idag åkte vi till Leos lekland. Vi hämtade upp lilltjej som vi lånade några timmar idag.
Efter en liten stunds lek så åt vi lunch, hamburgare till barnen och kycklingsallad till oss vuxna.
 
 
Jag har mest kort på Rue för jag hängde med henne upp och ner, hit och dit, medans Jörgen höll koll på småtjejerna.
 
 
Ge och du ska få, säg ja istället för nej. Sjukt dyr dag men så många härliga skratt och fina stunder.
 
 
Kram.

Märklig känsla

Idag åkte både lillkille och jourtjej iväg på helgumgämge med sina föräldrar. Känns så märkligt att ha en dag då ingen behöver hjälp utav mig.
Känner mig tacksam att jag fick sällskap av barnbarn istället. 
 
Vi har lovat att vara barnvakt imorgon men jag skrev i vår grupp att de fick komma redan idag ifall de ville och det ville Rue och Freja.
Frågade också Mikael ifall han kunde vara lite coach och erbjuda lite hjälp till Pontus med fix av skoter.
 
Tyvärr fortsätter sjukstugan så jag jobbar på ensamt.
Tacksam äver det jag har ändå.
 
 
Kram.
 

Rensat och besök

Igår bestämde jag mig för att ta tag i och skapa ordning i mitt linneskåp igen. Rev ut allt och vek om samt lagade några påslakan.
 
 
Det blev så fint. Älskar ordning men har oftast kaos i mina skåp och lådor.
 
 
Idag har lillkilles handläggare varit och hälsat på. Vi pratade om umgängesplanering och framtid. 
 
Kram.
 

Plocka plocka plocka plocka

Lite trött och less på den sjukstuga som råder och att orken till att städa undan efter sig är låg. Idag var det rörigare än vanligt.
 
 
Började med köket. Kastade tomma förpackningar, plockade undan disk och saker. Kortade ner köksbordet genom att ta bort iläggsskivan. Fixade med snittblommorna så de som fortfarande är vid liv fick nytt snitt och vatten.
 
 
Jag har varit två svängar till stan idag, först skjutsade jag liten jourtjej. Solen försökte kika fram.:)
 
 
Klockan tre var jag på Habiliteringen och fick lite svar på funderingar om diagnos och tankesätt/strattegier för att det ska gagna lillkille på bästa sätt.
 
Kram. 
 
 

Snö, kalas och Ikea

Nu är vår lillkille tolv år. Vi hade kalas för honom här hemma och han var så nöjd över att ha kalas med kompisar, presenterna, ballonger, tårta och godispåsen.
 
 
Alla stannade på middag som blev hamburgare med pommes.
 
 
Det kom också massa snö igår och vi hann vara ute och skotta på morgonen.
 
 
Idag har jag varit på IKEA med Emma och Rasmus. De kollade på kök till Rasmus lägenhet han köpt och jag kollade på tvättstugeideér. Vi började med att äta lunch.
 
 
När jag kom hem så var jag ut och skottade en stund och försökte jämna till snöslasket.
 
 
Kram.

Fredag del två

Det är Alla helgonens helg i helgen och jag besökte pappa efter middagen. Fint då det brinner ljus på de flesta gravarna.
 
 
 
Hos pappa brann det fint.
 
 
Jag fixade till lite och samtalade med pappa en stund. Jag saknar han så. Minns allt fint vi hade, fina minnen och lyckliga stunder.
 
 
När jag kom hem så fixade jag Lillkilles tårta, vispade ihop en långpannekaka. Hade ingen lust men The show must go on.
 
 
Kram.

Veden inne

Jag är lite novemberhängig, men kämpar med att tänka positivt och underlätta livet för de runt ikring mig.
Tränger bort tankar, eller försöker i vart fall tränga bort de negativa tankarna som pockar på. Just nu är det svårt.men jag tuggar på.
 
På förmiddagen skjutsade jag och lillkille ner liten jour till stan för ett övernattande umgänge och då passade vi på att köpa vinterskor, besöka Elgiganten för att se vad de har för lösningar till att bygga om i vår tvättstuga.
 
 
När vi kom hem blev det rester till lunch och sen ut för att få bort veden som ingen orkat bära klart in under tak.
 
 
Kram.

Tuggar på

Jag har ju ganska många timmar per dygn som är uppbokade, jag vet att det har ju ni som jobbar utanför hemmet också. ;)
Två timmar per dag är det skjutsning och hämtning från förskola som gäller + oftast två timmar på morgonen som är avsatt till att guida lillkille iväg till skolan och sen få ihop nästa timme till vår jour genom hennes morgon. Eftermiddagarna efter hämtning så är det minst en timme vid spisen för att serva familjen med middag. Ska jag dessutom hinna underhålla hemmet så har jag nog minst sex till sju timmar med låsta tider.
Förutom mina låsta tider ingår det ju att guida småttingar i säng, städa, tvätta, leka och roa.
 
Igår var det -14 grader och frostiga vyer då jag skjutsade till förskolan.
 
 
Matbilder är ni ju vana vid.
 
 
Idag och lite igår har jag påbörjat rensning och flytt av saker från tvättstugan. Mitt pysselmaterial har jag ju redan flyttat, men idag tog jag tag i det mesta andra sakerna som ska flyttas.
 
Så rörigt det blir då man startar ett sådant här projekt att röja tvättstugan.
 
 
Men det kommer att bli så bra.
 
Kram
 

RSS 2.0