ADD

De som såg på SVT morgonTV kanske lyssnade på inslaget med denna tjej. Jag gjorde inte det men min man tipsade mig vilket fick mig att nörda ner mig i ämnet ADD.

Mycket av det jag hittat om ADD och kopierat och klistrat in från min googlesökning beskriver väldigt mycket hur jag fungerar och mycket stämmer faktiskt in på några av mina barn väldigt väl också.

 

Brukar ha den åsikten att man inte alltid behöver ställa en diagnos utan man kan klara sig väldigt bra genom livet ändå.

Angående vår tonårsson så är det inte mer "fel" på honom än vad det är på mig eller någon annan med symtom fast utan diagnos...tänker bara att han har "fastnat"  i sin fas och tar sig inte ur den utan hjälp och då kan resan till att eventuellt få en diagnos bli den hjälpen han behöver för att förstå sig själv och då förmå sig att bättre jobba med sina problem i vardagen.

Förutom det tänker jag att om man själv nördar ner sig så lär man sig mer om hur man kan handskas och hantera svårigheter som uppstår i vardagen.

 

 

*Om ADD

För att karakterisera den grupp som har uppmärksamhetsproblem men som inte är överaktiva/impulsiva som personer med Adhd, används termen ADD (Attention Deficit Disorder). Svårigheterna är samma som Adhd fast utan hyperaktiviteten. En person med ADD behöver ofta hjälp att komma igång med uppgifter och blir lätt sittande och oaktiverade. Man brukar säga att man saknar motor.

 

*Att leva med ADD

För de personer som har diagnosen så är det allra viktigaste att man lever genom en strukturerad vardag och att man får tydliga gränser, förväntningar och konsekvenser.

 
*Impulsivitet

Känslorna kan pendla snabbt och upp ner och känsloreaktionerna kan vara svårkontrollerade. Det är dessutom svårt att hantera situationer som kräver eftertanke. Att göra först och tänka sen är typiska tecken på add.

 
*Underaktivitet

Till skillnad mot övriga former av adhd så saknar du som har add överaktiviteten. Det kan snarare vara så att du har en lägre aktivitetsnivå än normalt och att det kan vara väldigt svårt att ta tag i saker.

 
För att kunna förstå en person med ADD bör man titta in i deras värld... kopierat härifrån.

1. De har en hjärna som går på högvarv. ADD slutar aldrig. Det går aldrig att stänga av och säga stopp. Det är något man måste lära sig att hantera.

2. De lyssnar men allt går inte in. En person med ADD kommer att titta på dig, höra dina ord, se dina läppar röras, men efter de första orden är deras hjärna redan på en annan resa. De kanske hör dig tala men deras tankar kan fortfarande vara ute i rymden. De kanske tänker på hur ditt hår rör sig eller på dina läppar.

3. De har svårt att klara hela uppgiften. I stället för att hålla fokus på det som väntar dem är det för människor med ADD som att gå genom en labyrint. De börjar röra sig i en riktning, men ändrar riktningar för att finna vägen ut.

4. De blir lätt oroliga. De är som djupa tänkare, de är känsliga för vad som händer omkring dem. Att vara i en bullrig restaurang kan låta som att stå längst fram på en hårdrockskonsert. En deppig nyhet kan låta som slutet på världen.

5. De kan inte koncentrera sig när de är känslomässiga. Om det är något på gång som oroar dem eller gör dem upprörda så kan de inte tänka på någonting annat. Det gör att koncentration på arbete, konversation och sociala situationer blir nästan omöjligt.

6. De koncentrerar sig FÖR intensivt När dörrarna till något öppnas dyker personen med ADD ner i det som en djuphavsdykare hoppar rakt ner i havet.

7. De har svårt att stoppa en uppgift när de är inne i den. När de väl hoppat ner i det där havet så stannar de där. Länge. Även när syret börjar ta slut. De kommer inte upp förrän det är helt slut.

8. De kan inte styra sina känslor. Känslorna för en person med ADD flyger vilt och kan inte bemästras. Det är som trassliga sladdar i deras hjärnor som gör tankar och känslor svårbearbetade. De behöver extra tid för att få igång sina system ordentligt.

9. De har verbala utbrott. Deras intensiva känslor är så svåra att bemästra. De kommer impulsivt säga vad de tycker, och ofta säger de saker som de senare ångrar. Men det är nästan omöjligt för dem att ändra sina ord innan de säger dem.

10. De har social ångest Människor med ADD är ofta obekväma i sociala situationer. De är rädda att de kommer att säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla sig i bakgrunden känns tryggare.

11. De är djupt intuitiva. För personer med ADD är ytan något osynligt som de penetrerar. De ser bortom allt vanligt. Detta är den bästa aspekten av ADD. Det är ett inspirerande drag som skapar kreativa genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare har ofta ADD.

12. De tycker annorlunda. Det är en annan fantastisk aspekt av ADD.  De tycker ofta annorlunda eftersom deras abstrakta tankar ser lösningar på problem som vi vanliga människor inte kan se.

13. De är otåliga och rastlösa. De blir lätt irriterade, vill att saker ska hända omedelbart. De leker ständigt med sina telefoner, tvinnar med håret eller så studsar deras ben upp och ner. En person med ADD behöver ständig rörelse. Det är faktiskt en lugnande aktivitet för dem.

14. De är fysiskt känsliga. Pennor kan kännas tunga i handen. Fibrer i tyg som de flesta människor inte skulle känna kan klia. Sängar är ojämna. Livsmedel kan kännas konstiga. Prinsessan på ärten, hon hade säkert ADD.

15. De är oorganiserade. Högar är deras favoritmetod för att organisera. När en uppgift är klar går papperet in i den högen tills den växer högt. Ända tills en person med ADD blir frustrerad och rensar upp. Människor med ADD måste vara försiktiga för att inte bli samlare. Det är svårt för en person med ADD att hålla saker i ordning eftersom hjärnan inte fungerar på ett ordnat sätt.

16. De behöver utrymme för att röra sig. Människor med ADD tänker bättre när de är i rörelse. När de pratar i telefon eller har en konversation vill de gärna röra på sig. Det gör dem lugnare och att de tänker klarare.

17. De undviker uppgifter. Att fatta beslut eller slutföra uppgifter i tid är en kamp. Inte för att de är lata eller oansvariga, utan för att deras hjärna är fulla av andra alternativ. Att välja en kan kännas problematiskt. Det är lätt att undvika att fatta beslut eftersom de tänker för mycket.

18. De kan inte komma ihåg enkla uppgifter. Ett annat paradoxalt drag från ADD är minnet. Människor med ADD kan inte komma ihåg enkla saker. Som att plocka upp sina kläder, handla mjölk i affären, eller komma ihåg möten. Men å andra sidan: de kommer ihåg alla kommentarer, citat, och telefonnummer de hört under dagen. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Det är därför de har femton fönster öppna på skrivbordet.

19. De har många uppgifter på gång samtidigt. På grund av en ständig aktivitet deras hjärna vill de gå vidare till nästa uppgift så även fast de inte stängt ner den förra. Ju mer som händer på en gång, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.

20. De är passionerade i allt de gör. Känslor, tankar, ord och beröring är kraftfulla hos en person med ADD. Allting är förstorat. Det är en välsignelse när det kanaliseras på rätt sätt. När en person med ADD gör något gör de det med hela sin själ och hjärta. De ger allt de har. Denna kvalitet är det som gör en person med ADD så älskvärd.

 

 Kram.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0