Lite mer Medlefors

Den här dagen har fokus varit att smälta tiden och upplevelsen på Medlefors och fokusera på att tokälska mina barn.
Jag och lillkille har varit ute och medans han cyklat, grävt och lekt med leksakerna har jag börjat kratta.
 
 
 
Medlefors sista föreläsningspass var egentligen uppdelat i fyra olika och man fick välja vilket seminarium som man önskade få gå på. Jag valde Kärlekens fem språk och fick många aha upplevelser.
Jag har googlat lite och kopierat en text som beskriver vad jag fick lyssna på...
 
"Kärlekens 5 språk
 
För att lyckas kommunicera bra med varandra krävs det att man lär sig motpartens språk. Under sitt arbete som äktenskapsrådgivare upptäckte Gary Chapman att det är samma sak med vårt känslomässiga språk. Han beskriver teorin i sin bok "Kärlekens fem språk" som har sålts i miljoner exemplar och översatts till över trettio språk. Enligt Gary Chapman finns det fem grundläggande sätt som människor tar emot och visar kärlek på. Av dessa fem kärleksspråk har alla ett hemspråk, ett kärleksspråk som är det primära. Vi har ofta två primära kärleksspråk som är viktigast för oss. Upptäck både kärleksspråket hos dig och hos den du älskar, för att kunna få ut det bästa av ert äktenskap. Allt går att lösa med vilja och framför allt med styrka från Herren.
Första kärleksspråket: Komplimanger
Ett sätt att uttrycka sin kärlek på är att använda de rätta orden. Salomo, som skrev så mycket av Bibelns visdomslitteratur, sade: "Död och liv har tungan i sitt våld." Många äkta makar har aldrig lärt sig vilken kolossal makt som ligger i verbal kommunikation. Om vi vill utveckla ett intimt förhållande, är det nödvändigt att vi känner varandras önskemål. Om vi vill älska varandra är det nödvändigt att vi vet vad den andre önskar.
Andra kärleksspråket: Tid för varandra
Tid är antagligen en av de dyrbaste sakerna vi har som människor. Att ta tid tillsammans betyder inte att sitta och se varandra in i ögonen. Det betyder att göra något tillsammans och att ge den andra personen sin uppmärksamhet. Aktiviteten betyder mindre. Det är just detta som många män inte förstår. Aktiviteten är bara ett redskap som skapar känslan av att man är tillsammans. Effekten med meningsfulla aktiviteter är att vi skapar en minnesbank som vi kan ta ut ifrån under åren som kommer.
Tredje kärleksspråket: Ta emot gåvor En gåva är en symbol för kärlek. Det är inte själva gåvan i sig som är viktigast, utan tanken bakom och jobbet att söka efter och ge den. Gåvan påminner om det. Storleken och priset på gåvan spelar därför mindre roll. Det kan vara något man har tillverkat själv. Om partnerns primära kärleksspråk är att ta emot gåvor, kan du bli en ypperlig givare. Det är faktiskt ett av de enklaste kärleksspråken man kan lära sig. Om du är en sparsam person som inte köper till sig själv kan du har ett känslomässigt motstånd när du ska köpa något till din partner. Mitt råd är att göra det ändå! Köp en ros till din fru exempelvis varje lördag. För dig kanske det känns urdumt eftersom rosen ändå bara håller sig levande några dagar och dyr är den också! Du gör det inte för din skull. Du gör det för att det är hennes kärleksspråk och gör henne lyckligare!
Fjärde kärleksspråket: Göra varandra tjänster
Sådana tjänster som att laga mat, duka bordet, diska, dammsuga, städa i ett skåp, ta bort hår från tvättstället, avlägsna fläckar på spegeln, ta bort insekter från vindrutetorkaren, bära ut sopor, byta blöjor, måla om i sovrummet, torka damm, underhålla bilen, städa i garaget, slå gräsmattan, klippa buskarna, kratta löv, torka av persiennerna, gå ut med hunden, ta bort kattens spår i sandlådan och byta vatten hos guldfiskarna - allt är nödvändigt. Men det kräver omtanke, planering, tid, ansträngning och energi. Om det blir gjort i en positiv anda, uttrycker det också verklig kärlek. Jesus Kristus gav oss en enkel men stark illustration när det gäller att uttrycka kärlek i handling när han tvättade lärjungarnas fötter. I en kultur där man gick med sandaler på smutsiga gator, var sedan att husets tjänare tvättade gästernas fötter efter hand som de kom. Jesus, som hade lärt sina lärljungar att de skulle älska varandra, gav dem ett exempel på hur det skulle uttrycka denna kärlek när han tog ett tvättfat och en handduk och tvättade deras fötter. Tidigare hade Jesus sagt att i hans rike var det så att den som ville bli stor, skulle vara en tjänare. Aposteln Paulus summerade denna filosofi när han sade "...tjäna varandra i kärlek."
Femte kärleksspråket: Fysisk beröring
Fysisk beröring kan antingen skapa eller bryta ett förhållande.Det kan kommunicera hat eller kärlek. Exempelvis om din frus primära kärleksspråk är fysisk beröring, finns det ingenting viktigare än att hålla om henne när hon gråter. Både spontana beröringar, som att lägga handen på personen när man går förbi, och mer tydliga, till exempel massage. Det krävs inte mycket att sitta nära sin partner i tv-soffan, hålla i handen eller ge en kram. Men samtidigt är fysisk beröring kanske det svåraste språket, eftersom det lätt kan missbrukas och feltolkas. Det är viktigt att känna in hur den andra känner.
Ta reda på ditt kärleksspråk!
Enligt Gary Chapman kommer vi inte att känna oss älskade förrän vi får ta emot kärlek på vårt primära språk. Det är därför viktigt att komma fram till vilket språk man själv och ens partner har. Det finns tre frågor man kan ställa sig för att upptäcka det:
Vad gör eller gör inte din partner som sårar dig allra mest? Motsatsen till det är förmodligen ditt kärleksspråk. På samma sätt kan du använda din partners kritik och klagomål för att upptäcka dennes språk. Kritik är ett ineffektivt sätt att be om kärlek.
Vad är det du oftast ber din partner om? Det som du oftast bett om är förmodligen det som du helst av allt skulle vilja ha för att känna dig älskad. Var också uppmärksam på vad din partner ber dig om, och börja göra det."
 
Hängde ni med!? Hittade en sammanfattning....
 
"Chapman menar att det finns fem kärleksspråk: Tid tillsammans, Bekräftande ord, Gåvor, Tjänster och Fysisk beröring"
Här ovan är texten skriven med tanke på vuxna relationer, min föreläsning hade fokus på barns olika behov på kärleksuppmuntran och det var riktigt intressant.
 
Se barnen, bekräfta barnen, uppmuntra barnen, beröm barnen..... är tyvärr lite för lätt att hacka på barnens fel och brister då de är tonårshormonstinna i stället för att berömma.
 
 

Avslutar dagens blogginlägg med en glad Alma.
 

Kram.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0